Ο Ιανουάριος για τα παιδιά είναι ξεχωριστός. Πρώτα από όλα, φέρνει το μαγικό “+1” στην ηλικία, που για κάθε παιδί αποτελεί παράσημο τιμής. Είναι πλέον ένα χρόνο μεγαλύτερα! (σε αντίθεση με εμάς τους ενήλικες που απλά θέλουμε να ξεχάσουμε το δικό μας “+1”). Επιπλέον, στη χώρα μας, φέρνει συνήθως, για πρώτη φορά πραγματικό κρύο, χιόνι και χιονοπόλεμο, δηλαδή, μοναδικές στιγμές με την οικογένεια και τους φίλους.

Όμως ο Ιανουάριος φέρνει πάντοτε και παιδικές λοιμώξεις. Όταν ο μέσος όρος λοιμώξεων για μωρά, νήπια και παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας είναι περίπου 8 το χρόνο (με έναν αριθμό μάλιστα 12 λοιμώξεων να θεωρείται μέσα στα κανονικά όρια), είναι πάρα πολύ σπάνιο κάποιες από αυτές τις ασθένειες να μην “χτυπήσουν” τον Γενάρη.

Δείτε τις πιο συνηθισμένες στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

  1. Κρυολόγημα και βήχας

Είναι η πιο συνηθισμένη παιδική ασθένεια για τον Ιανουάριο και όλο το χειμώνα.

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι συνήθως χειρότερα τις πρώτες δύο με τρεις ημέρες και το παιδί θα παραμείνει μολυσματικό για περίπου δύο εβδομάδες.

 

Συμπτώματα

Θα παρατηρήσετε βήχα, καταρροή, συμφόρηση και φτέρνισμα που προκαλούνται από τη διόγκωση του βλεννογόνου (του υγρού της εσωτερικής επένδυσης του στόματος, της μύτης και των πνευμόνων). Όλα τα παραπάνω είναι η προσπάθεια του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού να “κάνει τη ζωή άβολη” για τον ιό και τελικά να τον εξουδετερώσει.

 

Τι να κάνετε

Χορηγήστε παρακεταμόλη για ανακούφιση από τα συμπτώματα και πολλά υγρά. Το κρυολόγημα προκαλείται από ιούς, επομένως τα αντιβιοτικά δεν έχουν αποτέλεσμα.

 

  1. Γρίπη

Η γρίπη είναι πιο μολυσματική όταν αρχίσουν τα συμπτώματα και παραμένει μεταδοτική για έως και μια εβδομάδα.

 

Συμπτώματα

Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά μεταξύ ενός σοβαρού κρυολογήματος και μιας ήπιας περίπτωσης γρίπης. Ωστόσο, με τη γρίπη το παιδί έχει συνήθως περισσότερο πυρετό και συχνά ξηρό βήχα που μπορεί να επιμείνει για 2 εβδομάδες ή περισσότερο. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πόνο στους μύες και τις αρθρώσεις, γενικό αίσθημα αδιαθεσίας, πονόλαιμο και καταρροή.

 

Τι να κάνετε

Για να ανακουφίσετε τα συμπτώματα, χρησιμοποιήστε την ίδια αγωγή όπως για το κρυολόγημα.

 

  1. Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα συνηθισμένο ιό που προσβάλλει την κατώτερη αναπνευστική οδό και κυκλοφορεί συνήθως από τα τέλη Δεκεμβρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Ο ιός, που φέτος βρίσκεται σε έξαρση, μολύνει σχεδόν όλα τα παιδιά πριν γίνουν 2 ετών, προκαλώντας, στις περισσότερες περιπτώσεις μόνο ήπια συμπτώματα κρυολογήματος.

 

Συμπτώματα

Στους ενήλικες και στα μεγαλύτερα παιδιά, είναι δύσκολο να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ του RSV και ενός κρυολογήματος. Ο συγκυτιακός ιός προκαλεί ήπια συμπτώματα, όπως βήχα, καταρροή και πυρετό. Στα μωρά, μπορεί να εμφανιστεί γενικός λήθαργος, ευερεθιστότητα και μειωμένη όρεξη.

 

Τι να κάνετε

Παρόμοια αγωγή με αυτή του κρυολογήματος.

 

  1. Λοιμώξεις των αυτιών

Αποτελούν μία συνηθισμένη επιπλοκή του κοινού κρυολογήματος και είναι ιδιαίτερα επώδυνες, ειδικά τη νύχτα. Σχεδόν όλες οι ασθένειες των αυτιών που εμφανίζονται στα παιδιά είναι δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις στο μέσο αυτί, οι οποίες μπορεί να ακολουθήσουν μια ιογενή λοίμωξη όπως το κρυολόγημα ή η γρίπη.

 

Συμπτώματα

Το παιδί θα παρουσιάσει πυρετό και πόνο στο αυτί. Σημειώνεται ότι για τα βρέφη που δεν μιλούν ακόμη, μπορεί να παρατηρηθεί αδυναμία σίτισης και προσπάθεια του βρέφους να αγγίξει συχνά το αυτί του.

 

Τι να κάνετε

Παλαιότερα συνηθιζόταν η συνταγογράφηση αντιβιοτικών. Ωστόσο, αυτό πλέον αποφεύγεται, καθώς οι περισσότερες λοιμώξεις των αυτιών εξαφανίζονται μέσα σε τρεις περίπου ημέρες. Συνίστανται εναλλασσόμενες δόσεις παρακεταμόλης ή ιβουπροφαίνης (εάν μία από μόνη της δεν λειτουργεί). Επιπλέον, οτιδήποτε καθαρίζει τη συμφόρηση θα βοηθήσει επίσης. Μιλήστε με τον γιατρό εάν υπάρχει υγρό που προέρχεται από το αυτί, καθώς αυτό είναι σημάδι ότι το τύμπανο έχει τρυπηθεί.

 

  1. Ιογενής γαστρεντερίτιδα

Οφείλεται συχνότερα στον νοροϊό και πρόκειται για στομαχική ασθένεια που κορυφώνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Πλήττει πολύ συχνά τα παιδιά, καθώς μοιράζονται παιχνίδια, περνούν πολύ χρόνο σε στενή επαφή με τους φίλους τους και συχνά βάζουν τα χέρια τους στο στόμα τους.

 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ξεκινούν μέσα σε μία ή δύο ημέρες μετά τη μόλυνση και συνήθως περιλαμβάνουν ναυτία, διάρροια και έμετο. Ο νοροϊός μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκέφαλο, πυρετό και πόνο στα χέρια και τα πόδια.

 

Τι να κάνετε

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να συνεχίσουν να πίνουν υγρά. Μιλήστε με τον γιατρό εάν το παιδί σας δείχνει πολύ αδύναμο ή κουρασμένο.

 

  1. Αμυγδαλίτιδα

Πρόκειται για λοίμωξη του φάρυγγα, ιδιαίτερα συνηθισμένη το χειμώνα. Στα δύο τρίτα των περιπτώσεων προκαλείται από ιό ενώ μόνο ένα στα τρία παιδιά περίπου έχει μικροβιακή αμυγδαλίτιδα (στρεπτόκοκκο).

 

Συμπτώματα

Στην περίπτωση στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας το παιδί έχει έντονο πόνο στο λαιμό, πυρετό πάνω από 38, επώδυνους και διογκωμένους λεμφαδένες στο μπροστινό μέρος του λαιμού και τις γνωστές κοκκινίλες στο πάνω  μέρος του στόματος.

 

Τι να κάνετε

Εάν η αμυγδαλίτιδα είναι στρεπτοκοκκική, το παιδί θα χρειαστεί αντιβίωση. Εσείς από την πλευρά σας, απαλύνετε τα συμπτώματα με τροφές που είναι εύκολες στην κατάποση όπως σούπες και χλιαρό τσάι. Παρακεταμόλη και ιβουπροφαίνη μπορούν να βοηθήσουν με τον πυρετό.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!