Στο μέτωπο του αγώνα που δίνει η ανθρωπότητα εναντίον της πανδημίας, υπάρχουν, για πρώτη φορά εδώ και 3 χρόνια, περισσότερα καλά νέα από ό,τι κακά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα επίπεδα αντισωμάτων κατά της Covid-19 φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή καλύπτουν περισσότερα από τα δύο τρίτα της ανθρωπότητας (από μόλις 8% τον Ιούνιο του 2020).

Με την μείωση τόσο των κρουσμάτων όσο και των θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο, κάποιος μπορεί να πει ότι το τέλος της πανδημίας είναι πλέον ορατό. Όμως, αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί λόγο εφησυχασμού ή πανηγυρισμού, καθώς ο κορωνοϊός δεν έχει σε καμία περίπτωση εξαλειφθεί πλήρως.

Και όχι μόνο αυτό. Ο κορωνοϊός, σε συνδυασμό με τη γρίπη και τον συγκυτιακό ιό έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που “βαφτίστηκε” τριδημία (tridemic) και ανησυχεί ολόκληρο τον πλανήτη. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Συγκυτιακός ιός (RSV). Πιο επικίνδυνος από ποτέ

Ας ξεκινήσουμε με τον συγκυτιακό ιό, τον εχθρό βρεφών και μικρών παιδιών (100.000 θάνατοι παγκοσμίως σε παιδιά κάτω των 5 ετών) που σαρώνει τον κόσμο αλλά και τη χώρα μας. Ο ιός φέτος είναι πιο επικίνδυνος από ποτέ, καθώς όχι μόνο ήρθε νωρίτερα αλλά και πλήττει την ανθρωπότητα με ιδιαίτερη σφοδρότητα.

Η εξήγηση είναι απλή. Τα κρούσματα RSV μειώθηκαν δραματικά πριν από δύο χρόνια καθώς η πανδημία έκλεισε σχολεία, παιδικούς σταθμούς και επιχειρήσεις. Με την υποχώρηση του κορωνοϊού και τη χαλάρωση των περιορισμών, ο συγκυτιακός ιός αντεπιτέθηκε στον εξαιρετικά ευάλωτο πληθυσμό των μωρών και παιδιών που  ήταν απομονωμένα κατά της διάρκεια της πανδημίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ, υπό φυσιολογικές συνθήκες, σχεδόν όλα τα παιδιά ηλικίας 2 ετών και κάτω έχουν περάσει RSV, υπάρχουν πλέον πάρα πολλά παιδιά ακόμη και 3 ετών που δεν έχουν εκτεθεί στον ιό. Τέλος, ο ιός αν και προσβάλλει κυρίως τις μικρές ηλικίες, μπορεί να πλήξει και τους μεγαλύτερους (μόνο στις ΗΠΑ προκαλεί 14.000 θανάτους ετησίως στις ηλικίες 65+).

 

Γρίπη. “Δείχνει τα δόντια της”.

Από τις 20 Δεκεμβρίου και μετά παρατηρείται πλέον και έξαρση της γρίπης, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι και τον Φεβρουάριο. Τη μεγαλύτερη προσοχή, όπως πάντα, πρέπει να δείξουν οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα. Δεν θα κουραστούμε ούτε στιγμή να επαναλαμβάνουμε το αυτονόητο: ότι τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχουν ανάγκη εμβολιασμού για τη γρίπη.

Στη χώρα μας έχουν ήδη καταγραφεί θάνατοι ηλικιωμένων από τον ιό της γρίπης, ενώ παρουσιάζεται και μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων της πάλι, ξανά, σε παιδιά.

 

Κορωνοϊός

Λίγα πράγματα μπορούν πλέον να γραφτούν για τον κορωνοϊό που έγινε μέσα σε 2 χρόνια η πιο μελετημένη ασθένεια όλων των εποχών. Όπως η ισπανική γρίπη που σάρωσε τον πλανήτη μας από το 1918 έως το 1920, έτσι και ο κορωνοϊός έκανε “δικιά του” την τριετία 2020 – 2022.

Στα σενάρια που αφορούν το μέλλον του κορωνοϊού, η επικρατέστερη άποψη ανάμεσα στους λοιμωξιολόγους είναι ότι οι παραλλαγές θα συνεχίζουν να εξελίσσονται, ενώ, με το πέρασμα του καιρού, τα εξουδετερωτικά αντισώματα θα τείνουν να μηδενισθούν. Αυτό σημαίνει αναμνηστικές δόσεις εμβολίων, τις οποίες δεν θα πρέπει να αμελούν οι ευπαθείς ομάδες.

 

Το πρόβλημα της τριδημίας και το αισιόδοξο σενάριο

Συνήθως οι αναπνευστικοί ιοί διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Εμφανίζεται ο πρώτος, συνεχίζει ο δεύτερος και ακολουθεί ο τρίτος. Ωστόσο, στην περίπτωση της τριδημίας φαίνεται ότι εμφανίζονται όλοι ταυτόχρονα, κάτι που εντείνει την πίεση στα συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο. Τρεις ασθένειες, εκ των οποίων η κάθε μία μπορεί να επιβαρύνει με το δικό της μερίδιο τις ΜΕΘ και τη νοσοκομειακή υποδομή δημιουργούν ένα πολύ δύσκολο προβλήματα για την ιατρική κοινότητα και την κοινωνία.

Ωστόσο, στην όλη κατάσταση υπάρχει και ένας συγκρατημένος βαθμός αισιοδοξίας, εξαιτίας του φαινομένου της “ιογενούς παρέμβασης”. Πρόκειται για έναν “ανταγωνισμό” που έχουν μεταξύ τους οι ιοί (πχ όποιος νοσεί από γρίπη, δύσκολα νοσεί και από Covid) και που οδηγεί συνήθως στην κυριαρχία ενός ιού. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στο να αποφευχθεί ένα τριπλό πανδημικό κύμα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!