Το ξέρετε; Η Δευτέρα 16 Ιανουαρίου φέτος, που είναι η τρίτη Δευτέρα του νέου έτους, λέγεται πως είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου και αυτό γιατί συνδυάζει την κατήφεια των εορτών με τις κρύες σκοτεινές νύχτες και την άφιξη απλήρωτων λογαριασμών των πιστωτικών καρτών. Η ανακάλυψη ανήκει σε έναν καθηγητή πανεπιστημίου, που κατάφερε να υπολογίσει με ακρίβεια την πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου, χρησιμοποιώντας τις παραμέτρους του καιρού, των χρεών, του χρόνου από τις γιορτινές μέρες, την αποτυχία των αποφάσεων που πήραμε, τα χαμηλά κίνητρα κ.α.

Ο Ιανουάριος είναι ένας καταθλιπτικός μήνας για πολλούς. Ο καιρός είναι άσχημος και το φως της ημέρας λιγοστό, Παράλληλα το σώμα μας προσπαθεί να επανέλθει από την κραιπάλη των θερμιδικών τροφών που ναι μεν ανακουφίσαν την κατάθλιψη μας (όπως η σοκολάτα) αλλά μας γέμισαν ενοχές. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να νιώθει ιδιαίτερα «πεσμένος» κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Αλλά κάθε χρόνο, πολλά από τα μέσα ενημέρωσης μιλάνε για μια συγκεκριμένη ημέρα – την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου – ως την πιο καταθλιπτική του χρόνου: η Blue Monday.

Η πραγματική κλινική κατάθλιψη (σε αντίθεση με μια μετα-χριστουγεννιάτικη ύφεση) είναι μια πολύ πιο περίπλοκη κατάσταση που επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, χρόνιους και προσωρινούς, εσωτερικούς και εξωτερικούς. Αυτό που είναι εξαιρετικά απίθανο (δηλαδή αδύνατο) είναι ότι υπάρχει ένα αξιόπιστο σύνολο εξωτερικών παραγόντων που προκαλούν κατάθλιψη σε έναν ολόκληρο πληθυσμό την ίδια περίοδο κάθε χρόνο.

Αλλά αυτό δεν εμποδίζει την εξίσωση να εμφανίζεται κάθε χρόνο. Ο δημιουργός του, ο Δρ Κλιφ Άρναλ, το επινόησε για μια ταξιδιωτική εταιρεία. Έκτοτε παραδέχτηκε ότι δεν έχει νόημα (χωρίς να λέει ότι είναι λάθος).

Έτσι λοιπόν έχουμε ένα ακόμα παράδειγμα ψευδοεπιστήμη (όπως αυτή η εξίσωση) που παρουσιάζεται τακτικά ως γνήσια επιστήμη στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και βλάπτει τη δημόσια κατανόηση της επιστήμης και της ψυχολογίας. Περισσότερο όμως θα λέγαμε πως είναι προσβλητικό για όσους πάσχουν από κατάθλιψη, υποδηλώνοντας ότι είναι προσωρινή, και θα περάσει με ένα ταξίδι ή με μια βόλτα στα μαγαζιά. Θα μπορούσαμε λοιπόν , λαμβάνοντας υπόψιν τις παραμέτρους αυτής της εξίσωσης να πούμε πως Ναι οι λογαριασμοί στις κάρτες μπορούν να είναι ένας λόγος που πέφτουμε, ΝΑΙ οι προσδοκίες που δεν ευδοκίμησαν αυτές τις μέρες των εορτών, ΝΑΙ οι αποφάσεις που πήραμε στην αρχή του έτους, δεν φαίνεται να μπορούν να δρομολογηθούν, ΝΑΙ τα φωτάκια έσβησαν από το δέντρο και το σπίτι φαίνεται πια άδειο, ΝΑΙ η καθημερινότητα δεν μας γεμίζει ενέργεια και τα κίνητρα μας δεν είναι υψηλά για να την αλλάξουμε, ΝΑΙ και η ζυγαριά μπορεί να δείχνει λίγο παραπάνω απ ότι πριν, ΑΛΛΑ αυτό δεν συμβαίνει μόνο την Τρίτη Δευτέρα του χρόνου!!! Αυτό που θα μπορέσουμε να κάνουμε με λογική και με σύνεση είναι να βάλουμε τα πράγματα στην σωστή ιεραρχία και να αποφύγουμε τα μεγαλεπήβολα σχέδια. Καθένας μας ξέρει τις δυνάμεις του, τις αντοχές του και τα εργαλεία που διαθέτει. Δεν μπορείς να πληρώσεις περισσότερα από όσα διαθέτεις! Φυσικά μετά θα πέσεις από τα σύννεφα και αυτό θα σε πιέσει. Γνωρίζεις ότι θέλεις μια άλλη δουλειά, αλλά δε χρειάζεται να περιμένεις να γίνει την πρώτη εβδομάδα του έτους. Δρομολόγησε τις κινήσεις σου και πράξε με πλάνο, όχι με παρορμητισμό! Είναι φυσικό αυτές τις μέρες να δεις περισσότερο κόσμο και να βγεις περισσότερο. Μπαίνοντας πάλι στην ρουτίνα της καθημερινότητας, αυτό θα μειωθεί. Από εσένα εξαρτάται αν θα το διατηρήσεις και το επόμενο χρονικό διάστημα ή θα βυθιστείς σε σκέψεις απογοήτευσης. Γενικότερα θα λέγαμε να μην έχουμε πολύ υψηλές προσδοκίες που μπορεί να μας φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θελήσαμε εξ αρχής. Οι γιορτινές μέρες φέρνουν μια αναστάτωση και πριν και κατά τη διάρκεια αλλά και μετά. Με ψυχραιμία τόσο στη σκέψη, όσο και στη συμπεριφορά θα μπορέσουμε να τις αντιμετωπίσουμε και να μην νιώσουμε το βύθισμα που προκύπτει το επόμενο διάστημα και όχι μόνο την περιβόητη blue Monday.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!