Μετά από ιδιαίτερα δύσκολη προσπάθεια και συνεχείς θυσίες, η δίαιτά σας αρχίζει να δουλεύει. Βλέπετε τα πρώτα αποτελέσματα στο σώμα σας. Μια αχτίδα φωτός φαίνεται στην άκρη του τούνελ και η αποφασιστικότητά σας δυναμώνει. Ήδη φαντάζετε πόσο καλύτερο θα είναι το σώμα σας 3 ή 6 μήνες μετά.

Και όταν μετά τη δίαιτα, αρχίσετε και την αγωγή για τοπικό αδυνάτισμα ώστε να εξοντώσετε και την κοιλίτσα, ποιος σας πιάνει! Όμως, κάπου εδώ πρέπει να σας βάλουμε λίγο “πάγο”. Όχι επειδή το θέλουμε εμείς. Αλλά επειδή έτσι το θέλει η φύση και το γονίδιο του καθενός μας.

Υπάρχει μία ολόκληρη βιομηχανία με ειδικές κρέμες, χάπια, λιποδιαλύτες, ολόσωμες φόρμες, μηχανήματα τελευταίας γενιάς, μασάζ, βελόνες, βότανα και δεκάδες ακόμη που υπόσχονται την απώλεια τοπικού λίπους. Δυστυχώς, στο τέλος της ημέρας, αυτό που θα είναι πιο αδύνατο μετά τη χρήση κάποιου ή περισσότερου από αυτά, δεν θα είναι το σώμα σας, αλλά το πορτοφόλι σας.

Διαβάστε λοιπόν όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για το τοπικό λίπος στη συνέχεια του άρθρου μας, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

 

Γιατί επιμένει ο μύθος;

Ενώ όλοι οι ειδικοί, ιατροί, διαιτολόγοι, διατροφολόγοι, γυμναστές, επαγγελματίες υγείας, έως και το άρθρο στη Wikipedia είναι ξεκάθαροι στο ότι το τοπικό αδυνάτισμα είναι ένας κλασικός μύθος, ο μύθος επιμένει. Γιατί;

Γιατί πολλοί από εμάς θεωρούν ότι κάνοντας κοιλιακούς θα φύγει το λίπος της κοιλιάς;

Γιατί πιστεύουμε ότι γυμνάζοντας απαγωγούς – προσαγωγούς θα φύγουν τα ψωμάκια;

Γιατί νομίζουμε ότι εφαρμόζοντας μία κρέμα που “καίει” τοπικά, θα δούμε διαφορά στους γλουτούς;

 

Ο καθένας μας είναι μοναδικός

Η απάντηση πρέπει να αναζητηθεί στην ψυχολογία και στον τρόπο σκέψης που έχει διαμορφωθεί μέσα από μία ανελέητη (ειδικά προς τη γυναίκα) κοινωνική στάση για το τέλειο σώμα, που ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια, φαίνεται να αρχίζει να αλλάζει.

Ο καθένας από εμάς είναι μοναδικός όχι μόνο στον τρόπο που σκέφτεται, αλλά και στον τρόπο που αποθηκεύει το λίπος στο σώμα του. Κάποιοι θα το αποθηκεύσουν στους γλουτούς, άλλοι στην κοιλιά, στα χέρια κλπ. Το “τέλειο σώμα”, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες στο Instagram μοντέλων από τη Βραζιλία με τον πιο σπάνιο συνδυασμό γονιδίων οδηγεί αναρίθμητες γυναίκες σε παρατεταμένη νεύρωση. Και από αυτό το σημείο, η πίστη ότι οι κοιλιακοί και οι κρέμες θα φέρουν το ίδιο αποτέλεσμα δεν είναι μακριά.

 

Γιατί το τοπικό αδυνάτισμα δεν λειτουργεί

Για να χάσετε λίπος πρέπει να κάψετε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνετε. Όταν το κάνετε αυτό, δημιουργείται ένα ενεργειακό έλλειμμα που ρυθμίζεται από το σώμα σας, “κλέβοντας” ενέργεια από λιποκύτταρα, τα οποία μικραίνουν – και μαζί τους και το σώμα σας.

Όμως, το σώμα ποτέ δεν αντλεί ενέργεια μόνο από τα κύτταρα στην περιοχή στην οποία εργαζόμαστε με μία άσκηση, μία κρέμα, ένα μαγικό χάπι κλπ. Παίρνει ενέργεια από λιποκύτταρα του συνόλου του σώματος. Κατά συνέπεια, δεν μπορούμε να μιλάμε για τοπικό αδυνάτισμα, καθώς το λίπος το οποίο χάνεται είναι συνολικό. Και αυτό δεν λύνεται με καμία διατροφή, με καμία άσκηση και με κανένα χάπι.

Σκεφθείτε ένα απλό παράδειγμα. Εάν η απώλεια τοπικού πάχους ήταν δυνατή, τότε όλοι μας θα είχαμε αδύνατα και λεπτά δάχτυλα, με όλο το texting που κάνουμε κάθε μέρα σε πληκτρολόγια κάθε είδους. Δεν είναι όμως έτσι.

 

Μειώστε το συνολικό λίπος

Το συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω είναι ότι δεν μπορείτε μαγικά, να αλλάξετε την τοπική ανατομία σας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι ρυθμίζοντας σωστά τη διατροφή σας, σε συνδυασμό με κάποιο εξατομικευμένο πρόγραμμα άσκησης να μειώσετε συνολικά το λίπος του σώματός σας, βελτιώνοντας παράλληλα και την τοπική του εικόνα.

 

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Όταν γυμνάζεστε, επιλέξτε δραστηριότητες που ασκούν συνολικά το σώμα.
  • Ξεχάστε τις “τοπικές” ασκήσεις που δεν κάνουν διαφορά.
  • Κατανοήστε τον σωματότυπό σας. Συνήθως το πρώτο σημείο όπου παίρνετε κιλά είναι και το τελευταίο από το οποίο θα τα χάσετε.
  • Συμβιβαστείτε με την αβεβαιότητα του αποτελέσματος. Γυμναστική, ύπνος, σωστή διατροφή μπορεί να έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στο σώμα σας, αλλά τίποτα δεν είναι δεδομένο.
  • Πετάξτε όλα τα χάπια και τα έντυπα “τέλειων κοιλιακών”. Δεν ήταν δικό σας λάθος που τα πιστέψατε όλα αυτά.

Κάνατε όλα τα παραπάνω; Πιθανότατα, δεν θα γίνετε σαν τα βραζιλιάνικα μοντέλα στο Instagram. Αλλά στα δικά μας μάτια και όλων όσων σας αγαπάνε, θα είστε καλύτερες!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!