Είναι σίγουρο ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μας, ο αυτοπεριορισμός αποτέλεσε μία περίεργη εμπειρία. Σίγουρα όχι πρωτόγνωρη! Η αλήθεια είναι ότι όλοι και όλες μας, ίσως από εκείνη την επέμβαση σκωληκοειδίτιδας, ίσως μετά από μία δύσκολη γέννα ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο,  κάποια στιγμή της ζωής μας μείναμε στο σπίτι.

Όμως, σχεδόν πάντα είχαμε τη δυνατότητα να δεχθούμε επισκέψεις από συγγενείς και φίλους. Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στην περίπτωση του αυτοπεριορισμού λόγω του COVID-19, η έλλειψη επισκέψεων φίλων οδηγεί πολλούς από εμάς σε έναν “παλιό και γνώριμο” φίλο: το ψυγείο. Και μάλιστα, με το καλοκαίρι προ των θυρών.

Όμως, όσο δύσκολο και αν φαίνεται, υπάρχουν τρόποι όχι μόνο για να διατηρήσουμε το προ κορωνοϊού βάρος μας, αλλά και για να χάσουμε τα περιττά κιλά που επιθυμούμε. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Πάνω από όλα, το πλάνο

Ο αυτοπεριορισμός οδηγεί σε μία ιδιαίτερη ψυχολογική κατάσταση, όπου η απώλεια της συνηθισμένης μας ρουτίνας οδηγεί και στην απώλεια των προσεκτικά σχεδιασμένων γευμάτων. Το αποτέλεσμα; Επτά, οκτώ ακόμη και δέκα “μίνι – γεύματα” την ημέρα.

Δεν πρέπει! Όλοι οι διαιτολόγοι συμφωνούν ότι το άλφα και το ωμέγα της απώλειας κιλών είναι τα σταθερά και προγραμματισμένα γεύματα χωρίς τσιμπολογήματα ενδιαμέσως.

 

Η εβδομάδα έχει 7 μέρες. Το ίδιο και το πρόγραμμά σας.

Είναι αλήθεια. Οι μέρες κατά τη διάρκεια του αυτοπεριορισμού μοιάζουν αρκετά η  μία με την άλλη. Όμως, αυτό, ιδιαίτερα όσον αφορά ένα πρόγραμμα δίαιτας είναι θετικό. Δεν υπάρχει το Σάββατο εκείνο που επειδή το ρίξατε έξω, υπολογίζετε την Κυριακή τι πρέπει να κάνετε για να επανορθώσετε. Βάλτε λοιπόν ένα πλάνο 7 ημερών στη δίαιτά σας και θα δείτε ότι μπορείτε να το τηρήσετε πολύ πιο εύκολα.

 

Άλφα όπως αλάτι

Καθώς δεν τρώτε πλέον έξω και (ελπίζουμε) ότι δεν αγοράζετε ιδιαίτερα πολλά έτοιμα γεύματα, είναι μία καλή ευκαιρία να καθορίσετε εσείς οι ίδιοι το αλάτι της τροφής σας και να το περιορίσετε. Θα αποφύγετε την κατακράτηση υγρών και θα δείτε τη βελόνα της ζυγαριάς να κατεβαίνει. Ταυτόχρονα, θα κάνετε και ένα γενικότερο δώρο υγείας στον εαυτό σας.

 

Μετά τις 8 μόνο επιτραπέζια στο τραπέζι

Η νέα σας ρουτίνα έχει ενημέρωση από τον καθηγητή Τσιόδρα στις 6. Ας έχει και το βραδινό σας γεύμα μέχρι τις 8. Πρώτα από όλα, θα χωνέψετε πιο εύκολα και θα κοιμηθείτε καλύτερα. Κατόπιν, κρατώντας αυτή τη θαυμάσια συνήθεια και στο “μετά” (γιατί, ναι, θα υπάρξει ζωή και μετά τον αυτοπεριορισμό) θα είστε περήφανοι για τα κιλά που πέταξαν από πάνω σας.

 

Ο αυτοπεριορισμός είναι πιο εύκολος μετά το πρωινό

Ένα καλό και γενναίο πρωινό θα κρατήσει το πνεύμα σε εγρήγορση και το σώμα χωρίς ανάγκη τσιμπολογήματος για πολλές ώρες. Δεν έχετε πλέον τη δικαιολογία του να προλάβετε το λεωφορείο, το τρόλεϊ, το μετρό – άρα δεν προλαβαίνετε να φάτε πρωινό. Η ενασχόλησή σας με το πρωινό θα βοηθήσει ακόμη και στην ψυχολογική σας υγεία. Είναι πιθανό ο αυτοπεριορισμός να οδηγήσει στη δημιουργία μίας καλής

συνήθειας που θα σας συντροφεύει σε όλη σας τη ζωή.

 

Αντίο αλκοόλ

Και όμως, το social distancing και ο αυτοπεριορισμός μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά πολύ πιο γρήγορα από πριν. Ίσως το μεγαλύτερο μυστικό; Αντίο στο αλκοόλ! Όχι στο ποτό με τους συναδέλφους το απόγευμα και το ποτό (ή τα ποτά) με τους φίλους το βράδυ. Εάν δείξτε την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση και εντός οικίας, αντικαθιστώντας το αλκοόλ με σόδα ή ό,τι άλλο εσείς νομίζετε, το θαύμα θα έχει επιτευχθεί: λιγότερα κιλά μετά τον αυτοπεριορισμό.

 

Housewalking

Μέρος μιας επιτυχημένης δίαιτας είναι πάντα και το πρόγραμμα γυμναστικής. Όμως, κατά τη διάρκεια του αυτοπεριορισμού, το γυμναστήριο φαίνεται και είναι χιλιόμετρα μακριά. Μην το βάζετε κάτω! Αρχίστε το “housewalking”, φορώντας τον βηματομετρητή σας και κάνοντας βήματα σε οποιαδήποτε περίσταση μπορείτε.

Είτε βλέπετε τηλεόραση, είτε μιλάτε με την καλύτερη φίλη σας στο τηλέφωνο και αναπολείτε τις παλιές, καλές ημέρες, ακόμη και όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, περπατήστε, όσο περισσότερο μπορείτε. Στο τέλος του αυτοπεριορισμού, θα δείτε πιο γυμνασμένα πόδια, αλλά και πιο καλλίγραμμο σώμα με λιγότερα κιλά.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!