Μπορεί να γεννήθηκε με πολλά μαλλάκια. Μπορεί με λίγες τούφες. Μπορεί να έχει ίσια μαλλάκια, σγουρά ή μία ανέμελη φραντζούλα στο μετωπάκι του, σαν το ιστορικό μωρό της γνωστής παιδικής τροφής. Όμως, όπως και να είναι τα μαλλάκια του, ένα είναι σίγουρο: Η επιλογή του σαμπουάν του πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη σκέψη και μεγάλη προσοχή.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί συμβουλές για το πώς θα διαλέξετε σαμπουάν για το μωράκι σας.

 

Γενικά

Η πρώτη σας κίνηση όταν αγοράζετε βρεφικό σαμπουάν πρέπει να είναι πάντα η ανάγνωση της λίστας των συστατικών (ακριβώς όπως κάνετε με τα συσκευασμένα τρόφιμα). Εάν διαπιστώσετε ότι η λίστα είναι υπερβολικά μεγάλη, δυσνόητη έως ακατανόητη, και περιέχει ουσίες που δεν ξέρετε πώς προφέρονται, τότε υπάρχει ένα μεγάλο καμπανάκι: είναι πιθανό αυτό το προϊόν να περιέχει χημικά και επικίνδυνα πρόσθετα που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα του μωρού σας.

 

Οι συμβουλές μας

Δείτε στη συνέχεια τις συμβουλές μας για αγορά βρεφικού σαμπουάν.

 

Φόρμουλα χωρίς δάκρυα

Κάθε μαμά ξέρει. Το μωράκι σας δεν πρόκειται ποτέ να σας κάνει τη χάρη να μείνει εντελώς ακίνητο στο μπανιεράκι του για να το λούσετε. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να μπει σαμπουάν στα ματάκια του, ανεξάρτητα με το πόσο προσεκτικές είσαστε, και ακόμη και αν έχετε προμηθευτεί όλα τα αξεσουάρ μπάνιου που πρέπει.

Το σαμπουάν χωρίς δάκρυα είναι σχεδιασμένο με πιο ήπια και λιγότερο ερεθιστικά συστατικά έτσι ώστε να μην τσούζει τόσο πολύ αν έρθει σε επαφή με τα μάτια. Ωστόσο, φροντίστε να ξεπλύνετε τα μάτια του μωρού σας με χλιαρό νερό εάν το σαμπουάν μπει στα μάτια του, είτε είναι σαμπουάν χωρίς δάκρυα είτε όχι.

 

Χωρίς άρωμα

Τα χημικά αρώματα είναι πολύ σκληρά για τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής των μωρών και ενδέχεται να τους προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση. Ψάξτε για σαμπουάν χωρίς άρωμα ή κάποιο με φυσικό άρωμα.

 

Φυσικά συστατικά

Τα φυσικά συστατικά χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια για να διατηρούν τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής καθαρά και υγιή. Αναζητήστε σαμπουάν με συστατικά φυσικής προέλευσης, όπως βατόμουρο, καρύδα, ηλιέλαιο, λάδι αβοκάντο, εκχύλισμα χαμομηλιού, αγγούρι, αλόη, κλπ.

 

Προσοχή στον τύπο δέρματος

Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε τον τύπο δέρματος του μωρού σας για να επιλέξετε το καλύτερο προϊόν για αυτό. Θα δείτε ότι στην αγορά κυκλοφορούν βρεφικά σαμπουάν σε διαφορετικούς τύπους και κατηγορίες, ανάλογα με τον τύπο δέρματος του μωρού. Εάν το μωρό σας έχει ξηρό τριχωτό της κεφαλής, πρέπει να αναζητήσετε προϊόντα που θα παρέχουν επιπλέον υγρασία και θρέψη.

 

Χωρίς αλκοόλ

Πολλοί παιδίατροι και δερματολόγοι συνιστούν να μην χρησιμοποιείτε ποτέ σαμπουάν με βάση το αλκοόλ σε μωρά. Αλόη βέρα και χαμομήλι είναι κοινά συστατικά που χρησιμοποιούνται συχνά ως εναλλακτική λύση έναντι του αλκοόλ και παρέχουν όλα τα οφέλη του κανονικού σαμπουάν.

 

Ουδέτερο pH

Το pH είναι μια αριθμητική τιμή που χρησιμοποιείται για να δηλώσει τη σχετική οξύτητα (0-6) ή αλκαλικότητα (8-14) ενός υδατικού διαλύματος. Για τα μωρά, θα πρέπει να επιλέξετε προϊόντα μαλλιών με ουδέτερο pH που θα είναι απαλό για το τριχωτό της κεφαλής, αλλά παράλληλα θα προσφέρει επαρκή καθαρισμό στα μαλλιά του μωρού σας. Θυμίζουμε ότι το καθαρό νερό έχει ουδέτερο pH.

 

Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης

Είναι πολύ σημαντικό να ελέγξετε την ημερομηνία λήξης του σαμπουάν πριν το χρησιμοποιήσετε. Η διάρκεια ζωής του βρεφικού σαμπουάν είναι πολύ περιορισμένη και δεν συνιστάται η χρήση του μετά την προβλεπόμενη περίοδο.

 

Επιλέξτε υποαλλεργικό σαμπουάν

Το δέρμα των μωρών είναι λεπτό και υπερευαίσθητο. Για αυτό, για μακροχρόνια ασφάλεια, το υποαλλεργικό σαμπουάν για μωρά είναι η καλύτερη επιλογή. Τα υποαλλεργικά σαμπουάν είναι πιο ήπια για το τριχωτό της κεφαλής και το δέρμα του μωρού και είναι λιγότερο πιθανό να το ερεθίσουν. Κατά την αγορά του σαμπουάν, ελέγξτε στην ετικέτα του εάν γράφει “υποαλλεργικό” ή όχι.

 

Επίλογος

Είναι καλό να θυμάστε ότι ακόμη και ένα σαμπουάν φυτικής βάσης, χωρίς χημικά, χωρίς άρωμα και χωρίς δάκρυα, μπορεί να στεγνώσει ή να προκαλέσει ερεθισμό ή αλλεργική αντίδραση στο δέρμα του μωρού σας. Κάθε μωρό είναι μοναδικό και δεν υπάρχει μία φόρμουλα που να ταιριάζει σε όλα. Εάν το μωρό σας παρουσιάζει ανησυχητικά συμπτώματα ή αλλεργικές αντιδράσεις, όποιο σαμπουάν και αν χρησιμοποιήσετε, επισκεφτείτε τον παιδίατρό σας για ένα τεστ αλλεργίας.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!