Ζωή σημαίνει, κυριολεκτικά, ανάσα. Εισπνέουμε και εκπνέουμε περίπου 15 φορές κάθε λεπτό ή 22.000 φορές την ημέρα. Θεωρούμε κάθε ανάσα μας αυτονόητη και πολλές φορές δεδομένη. Για αυτό, όταν παρουσιάζονται προβλήματα στην αναπνοή μας, ίσως κάποιες φορές τα αγνοούμε, θεωρώντας τα περιστασιακά ή ασήμαντα.

Δεν θα έπρεπε! Κάποιες παθήσεις του οργανισμού μας βρίσκονται “σε απόσταση αναπνοής”. Δείτε στη συνέχεια του άρθρου μας 8 προβλήματα στην αναπνοή που δεν πρέπει ποτέ να αγνοήσετε.

 

#01. Κόψιμο της ανάσας

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν την αίσθηση ότι σας κόβεται ή ότι “δεν σας φτάνει” η ανάσα. Μπορούν να κυμαίνονται από κάτι πολύ απλό, όπως το να είστε αγύμναστοι, έως κάτι απειλητικό για τη ζωή, όπως ένας θρόμβος αίματος. Εάν διαπιστώσετε ότι σας κόβεται η ανάσα συχνά, ιδίως στις απλές, καθημερινές δραστηριότητες, μην το αμελήσετε. Υπάρχει πιθανότητα παθολογικών προβλημάτων σε πνεύμονες ή καρδιά.

 

#02. Αναπνευστικές δυσκολίες στην άσκηση

Μια μικρή αύξηση της “βαριάς αναπνοής” είναι αναμενόμενη όταν υποβάλλετε τον εαυτό σας σε σωματική άσκηση, ιδίως εάν είχατε μεγάλη περίοδο αποχής ή ακολουθείτε έντονο αεροβικό πρόγραμμα, όπως ανέβασμα σκαλιών. Ωστόσο, εάν διαπιστώσετε, ότι παράλληλα με την άσκηση, εμφανίζετε συμπτώματα όπως έντονη κόπωση, υψηλό καρδιακό ρυθμό, βάρος στο στήθος, ζάλη, ωχρότητα ή τάση προς λιποθυμία, μην τα αγνοήσετε. Είναι καμπανάκι για την υγεία σας.

 

#03. Πόνος στο στήθος κατά την αναπνοή

Η αίσθηση βάρους ή πίεσης στο στήθος κατά τη διάρκεια της αναπνοής, μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής. Ο πόνος στο στήθος μπορεί να εμφανιστεί μαζί με δυσκολία στην αναπνοή, εφίδρωση, ακτινοβολία πόνου στο χέρι και ναυτία/έμετο. Ο έντονος πόνος στο στήθος με πόνο στο πάνω μέρος της πλάτης μπορεί να υποδηλώνει ανεύρυσμα αορτής και θεωρείται επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Έχοντας πει τα παραπάνω, πρέπει να τονίσουμε ότι αν και ο πόνος στο στήθος είναι πάντα ανησυχητικός, δεν είναι πάντα καρδιακή προσβολή.

 

#04. Επίμονος βήχας

Όταν ο βήχας επιμένει, ο γιατρός δεν πρέπει να περιμένει. Εάν κάποιος ήπιος έως σοβαρός βήχας επιμένει, ακόμα και όταν είστε σε ήρεμη κατάσταση, είναι πιθανό να υπάρχει ιατρικό πρόβλημα. Ο βήχας μπορεί να είναι σημάδι κάποιου τύπου ιογενούς φλεγμονής και είναι ένα από τα συμπτώματα σοβαρών λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως της πνευμονίας.

 

#05. Συριγμός

Ο συριγμός είναι το σφύριγμα της αναπνοής που ακούγεται και χωρίς στηθοσκόπιο. Προκαλείται από απόφραξη σε οποιοδήποτε σημείο της αναπνευστικής οδού, αλλά συνήθως ψηλά. Η συρίττουσα αναπνοή μπορεί να υποκρύπτει από ένα κρυολόγημα μέχρι Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Εάν η αναπνοή σας “σφυρίζει”, μην “σφυρίζετε αδιάφορα”.

 

#06. Υπεραερισμός

Ο υπεραερισμός (hyperventilation) είναι η κοφτή και γρήγορη αναπνοή. Αυτού του τύπου η αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα με αποτέλεσμα τις γνωστές, δυστυχώς, σε πολλούς από εμάς, κρίσεις πανικού. Ωστόσο ο υπεραερισμός μπορεί να είναι και σύμπτωμα νόσου, όπως καρδιοπάθεια ή πνευμονοπάθεια. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να θεωρείται κάτι ασήμαντο.

 

#07. Αιμόπτυση

Η αποβολή αίματος με τον βήχα, η γνωστή μας αιμόπτυση, είναι ένα καμπανάκι που δεν σηκώνει αναβολή. Στις περιπτώσεις αιμόπτυσης είναι σημαντικό να διαγνωσθεί από πού προέρχεται το αίμα (από το κατώτερο αναπνευστικό, τη στομαχική κοιλότητα, τον ρινοφάρυγγα ή το πεπτικό). Συνήθως η αιμόπτυση σχετίζεται με κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού, αλλά δεν μπορούν να αποκλειστούν πολύ σοβαρότερες καταστάσεις όπως πνευμονική εμβολή, πνευμονικό οίδημα ή καρκίνος του πνεύμονα.

 

#08. Ζάλη κατά την αναπνοή

Ζάλη κατά τη διάρκεια της αναπνοής είναι σημάδι που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοηθεί. Ζάλη (και πιθανό λιποθυμικό επεισόδιο) μπορεί να σημαίνει πρόβλημα στη μεταφορά οξυγόνου από τους πνεύμονές σας στην κυκλοφορία του αίματός σας. Επισκεφθείτε τον ιατρό σας.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!