Κατά καιρούς όλοι μας έχουμε νιώσει κάποιου είδους πόνο στο στήθος. Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ένας από εμάς που να μην σκέφτηκε “μήπως παθαίνω έμφραγμα”; Η αντίδρασή μας είναι να ρωτάμε συνήθως κάποιο μέλος της οικογένειάς μας ή να τηλεφωνούμε πανικόβλητοι σε κάποιον συγγενή ή φίλο ιατρό.

Όμως, ενώ η αλήθεια είναι ότι το έμφραγμα έχει τις περισσότερες φορές ως σύμπτωμα τον πόνο στο στήθος, ο πόνος στο στήθος δεν είναι απαραίτητα έμφραγμα. Με αυτό το άρθρο, δεν επιθυμούμε φυσικά ούτε να σας καθησυχάσουμε, ούτε να σας παροτρύνουμε να αγνοήσετε κάποιο πόνο στο στήθος – το αντίθετο μάλιστα.

Υπάρχουν πόνοι στο στήθος που ενώ δεν σχετίζονται με την καρδιά, δεν παύουν να είναι συμπτώματα κάποιας ιδιαίτερα σοβαρής πάθησης. Δείτε λοιπόν στο άρθρο μας που ακολουθεί κάποια πιθανά άλγη στο στήθος που ΔΕΝ είναι καρδιακή προσβολή και ενημερωθείτε.

 

Πόνος στο στήθος από προβλήματα στους πνεύμονες

Τα προβλήματα με τους πνεύμονες μπορεί να προκαλέσουν μια ποικιλία τύπων θωρακικού πόνου. Δείτε τα συχνότερα:

 

Πλευρίτιδα. Προκαλεί οξύ πόνο, όταν ο ασθενής αναπνέει, βήχει ή φτερνίζεται.

 

Πνευμονία ή πνευμονικό απόστημα. Μπορεί να προκαλέσουν έντονο και βαθύ πόνο στο στήθος.

 

Πνευμονική εμβολή. Πρόκειται για θρόμβο αίματος που αποφράσσει την πνευμονική αρτηρία και προκαλεί οξύ πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή και γρήγορο καρδιακό παλμό.

 

Πνευμοθώρακας. Συχνά οφειλόμενος σε τραυματισμό στο στήθος, εμφανίζεται όταν ένα τμήμα του πνεύμονα καταρρέει, απελευθερώνοντας αέρα στην κοιλότητα του θώρακα. Ο πόνος γίνεται πιο έντονος κατά τη διάρκεια της αναπνοής.

 

Πνευμονική υπέρταση. Πόνος στο στήθος που μοιάζει με αυτόν της στηθάγχης.

 

Άσθμα. Προκαλεί δύσπνοια, συριγμό, βήχα και μερικές φορές θωρακικό πόνο.

 

Πόνος στο στήθος από γαστρεντερικά προβλήματα

Τα γαστρεντερικά προβλήματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν πόνο στο στήθος και περιλαμβάνουν:

 

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (GERD). Συμβαίνει όταν τα περιεχόμενα του στομάχου επανέρχονται στο λαιμό. Αυτό προκαλεί ξινή γεύση στο στόμα και καούρα στο στήθος. Ο καρδιακός πόνος και η καούρα από την παλινδρόμηση μοιάζουν, καθώς καρδιά και οισοφάγος βρίσκονται κοντά και μοιράζονται το ίδιο δίκτυο νεύρων.

 

Διαταραχές κινητικότητας οισοφάγου. Οι ασυντόνιστες συσπάσεις των μυών του οισοφάγου (σπασμοί) μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος.

 

Διάτρηση του οισοφάγου. Ένας ξαφνικός, σοβαρός θωρακικός πόνος μετά από μπορεί να είναι σύμπτωμα διάτρησης στον οισοφάγο.

 

Πεπτικά έλκη. Μια ασαφής επαναλαμβανόμενη δυσφορία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ελκών στο στομάχι ή στο πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου. Πιο συνηθισμένος στους ανθρώπους που καπνίζουν, πίνουν αλκοόλ ή λαμβάνουν  ασπιρίνη, ο πόνος συχνά βελτιώνεται με τη λήψη αντιόξινων.

 

Διαφραγματοκήλη. Αυτό το συνηθισμένο πρόβλημα συμβαίνει όταν το πάνω μέρος του στομάχου μετακινείται στη θωρακική κοιλότητα, μετά το φαγητό. Ο πόνος τείνει να χειροτερεύει όταν ξαπλώνετε.

 

Παγκρεατίτιδα. Είναι πιθανόν να έχετε παγκρεατίτιδα αν έχετε πόνο στο κάτω μέρος του στήθους, ο οποίος επιδεινώνεται όταν ξαπλώνετε και υποχωρεί όταν σκύβετε προς τα εμπρός.

 

Προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη. Εάν μετά από ένα λιπαρό γεύμα, έχετε αίσθηση πληρότητας ή πόνου στο δεξί κάτω μέρος του στήθους σας, είναι πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα στη χοληδόχο κύστη.

 

Άλλες αιτίες πόνου στο στήθος

 

Κατάγματα στα πλευρά. Ραγισμένα ή σπασμένα πλευρά από πτώση ή παρόμοιο ατύχημα μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο στο στήθος.

 

Μυϊκός τραυματισμός. Ακόμα και ένας ιδιαίτερα επίμονος βήχας μπορεί να τραυματίσει τους μύες και τους τένοντες μεταξύ των πλευρών και να προκαλέσει πόνο στο στήθος. Ο πόνος τείνει να επιμένει και επιδεινώνεται με τη δραστηριότητα.

 

Έρπητας ζωστήρας. Προκαλούμενος από τον ιό της ανεμοβλογιάς, ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να προκαλέσει οξύ πόνο αρκετές ημέρες πριν εμφανιστούν τα εξανθήματα.

 

Άγχος και κρίσεις πανικού

Μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος, άλλα και άλλα συμπτώματα όπως ζάλη, αίσθημα δύσπνοιας και αίσθημα παλμών.

 

Πότε να δείτε τον γιατρό σας για τον θωρακικό πόνο

Σε περίπτωση αμφιβολίας, καλέστε το γιατρό σας για κάθε πόνο στο στήθος που έχετε, ειδικά εάν έρχεται ξαφνικά.

 

Πότε να καλέσετε ασθενοφόρο

Καλέστε ασθενοφόρο εάν υπάρχουν τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Ξαφνική αίσθηση πίεσης και σφίξιμο στο στήθος σας
  • Πόνος στο στήθος που εξαπλώνεται στο σαγόνι σας, στο αριστερό χέρι ή στην πλάτη
  • Ξαφνικός, αιχμηρός πόνος στο στήθος με δύσπνοια, ειδικά μετά από μακρά περίοδο ανάπαυσης
  • Ναυτία, ζάλη, γρήγορος καρδιακός ρυθμός ή ταχεία αναπνοή, σύγχυση, άσχημο χρώμα ή υπερβολική εφίδρωση.
  • Πολύ χαμηλή αρτηριακή πίεση ή πολύ χαμηλός καρδιακός ρυθμός.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!