Καλοκαίρι για τα παιδιά σημαίνει χαλάρωση και ξενοιασιά. Καρπούζι και ποδήλατο. Ώρες ατελείωτες στην παραλία. Ασταμάτητο παιχνίδι με την παρέα. Και φυσικά, σημαίνει χαλάρωση των αυστηρών κανόνων ύπνου που έχουν θέσει η μαμά και ο μπαμπάς. Τα παιδιά κοιμούνται αργότερα και ξυπνάνε αργότερα. Μαντέψτε όμως.

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν.

Η μετάβαση από τη θερινή ώρα στη σχολική ώρα δεν είναι τόσο εύκολη όσο φαίνεται. Εάν γίνει απότομα, θα οδηγήσει σε ένα νυσταγμένο παιδί που αντί να κάνει μία δυνατή αρχή στη νέα σχολική χρονιά, θα ξεκινήσει με “χειρόφρενο”. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά να βρουν τους ρυθμούς τους για τη νέα σχολική χρονιά, πιο εύκολα από ποτέ.

 

Γιατί είναι απαραίτητος ο ύπνος;

Γιατί όμως είναι τόσο απαραίτητος ο ύπνος στο παιδί; Επειδή το παιδί, σε αντίθεση πχ με τον φοιτητή που μπορεί να βγάλει την ύλη ξενυχτώντας πάνω από ένα καφέ, χρειάζεται επαρκή ποσότητα ξεκούρασης για να αποδώσει τα μέγιστα. Ένα παιδί με τακτικές συνήθειες ύπνου, υπερτερεί στα εξής:

 • Έχει βελτιωμένη σχολική απόδοση
 • Έχει καλύτερες σχέσεις με τους συμμαθητές του
 • Έχει καλύτερες σχέσεις με τους δασκάλους του.

 

Η κρίσιμη εβδομάδα

Ακούμε πολλές φορές για τις “7 ημέρες που άλλαξαν τον κόσμο”, εννοώντας μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Η εβδομάδα πριν την έναρξη του σχολείου δεν θα αλλάξει τον κόσμο – αλλά θα αλλάξει τον ύπνο. Είναι η εβδομάδα που με αποφασιστικότητα πρέπει να προετοιμάσουμε το παιδί για το πρώτο κουδούνι.

Τι κάνουμε; Με γλυκό, αλλά συνάμα ξεκάθαρο τρόπο, στέλνουμε το παιδί στο κρεβάτι του, το πολύ μέχρι τις 9 το βράδυ. Το εγερτήριό μας ορίζεται για τις 8 το πρωί, χωρίς παρέκκλιση. Και ακριβώς το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν τον αγιασμό, κάνουμε την πρόβα τζενεράλε:

 • Ξύπνημα στην ώρα που θα ξυπνά το παιδί όλη τη σχολική χρονιά
 • Καλό πρωινό για επαρκή ενέργεια
 • Δεκατιανό λίγες ώρες αργότερα, όπως αυτό που θα του φτιάχνουμε για το σχολείο.

 

Tips για καλό ύπνο

Όμως, δεν πρέπει να περιοριστούμε στο να ξυπνά το παιδί την ώρα που πρέπει. Αυτό που επίσης χρειάζεται είναι ένας καλός, χορταστικός ύπνος που θα το ξεκουράσει και θα το προετοιμάσει για τη δύσκολη σχολική ημέρα, που συνήθως επιβαρύνεται και από περαιτέρω δραστηριότητες όπως η ξένη γλώσσα κλπ. Δείτε παρακάτω τις συμβουλές μας.

 • Διατηρήστε σταθερό το πρόγραμμα ύπνου. Μόλις καταρτίσετε το πρόγραμμα ύπνου του παιδιού για τη σχολική χρονιά, ακολουθήστε το πιστά! Μην χρησιμοποιείτε το σαββατοκύριακο για να κοιμηθεί το παιδί περισσότερο.
 • Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο. Μπορεί να περιλαμβάνει μπάνιο ή λίγη ανάγνωση. Η ανάγνωση έχει το πλεονέκτημα ότι θα δημιουργήσει στο παιδί μία θαυμάσια συνήθεια για όλη του τη ζωή.
 • Περιορίστε την τηλεόραση, τα βιντεοπαιχνίδια και άλλες ηλεκτρονικές ασχολίες πριν τον ύπνο.
 • Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα κοντά στην ώρα του ύπνου. Ένα βαρύ γεύμα μπορεί να εμποδίσει το παιδί από το να κοιμηθεί.
 • Αποφύγετε την καφεΐνη. Κόλες και άλλα καφεϊνούχα ποτά θα πρέπει να περιορίζονται μετά το μεσημέρι, και ειδικά τη νύχτα. Ένας καλός κανόνας είναι η αποφυγή καφεΐνης έξι ώρες πριν τον ύπνο.
 • Διατηρήστε ένα ήσυχο περιβάλλον υπνοδωματίου. Σκοτεινό δωμάτιο, άνετο κρεβάτι και θερμοκρασία δωματίου που δεν είναι ούτε πολύ ζεστή ούτε πολύ κρύα.
 • Γίνετε πρότυπο και ορίστε εσείς το καλό παράδειγμα για το παιδί σας. Δημιουργήστε τον δικό σας κανονικό κύκλο ύπνου και ζήστε όλοι μαζί, σε ένα σπίτι που προάγει τον υγιή ύπνο.

Κάνατε όλα τα παραπάνω; Καλή σχολική χρονιά με καλό ύπνο και τους καλύτερους βαθμούς!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!