Αυτό το καλοκαίρι, η σχέση σας με τον ήλιο είναι διαφορετική! Έχετε πλέον μάθει τον φωτότυπο του δέρματός σας. Ξέρετε τι ακριβώς σημαίνουν τα γράμματα στην ετικέτα του αντηλιακού σας. Βάζετε αντηλιακό και στα σημεία που πριν ξεχνούσατε. Ξέρετε πώς να προστατευθείτε από τον ήλιο, τόσο στην οδήγηση όσο και στο βουνό. Και βέβαια, δώσατε σαφείς οδηγίες στα παιδιά για την προστασία από τον ήλιο στην κατασκήνωση.

Τελειώσαμε λοιπόν; Αυτό ήταν όλο; Όχι! Έχει μείνει κάτι ακόμη, που εάν και έχει κυρίως αισθητική σημασία, δεν παύει να είναι σημαντικό για εσάς! Μιλάμε φυσικά για τα μαλλιά σας, τα οποία, η αλήθεια είναι, έχουν μία “δύσκολη” σχέση με τον καλοκαιρινό ήλιο. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί πώς θα τα προστατέψετε και θα τα διατηρήσετε, πλούσια, όμορφα και λαμπερά… υπό τον ήλιο!

 

Βλάβες στα μαλλιά

Γνωρίζετε ότι οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να βλάψουν το δέρμα σας. Αλλά ξέρατε ότι ο ήλιος μπορεί επίσης να βλάψει τα μαλλιά σας; Η παρατεταμένη έκθεση στη δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας UVA και UVB μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην επιδερμίδα της τρίχας.

Τα σημάδια βλάβης από την ηλιακή ακτινοβολία στα μαλλιά σας μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Αποχρωματισμό της τρίχας
 • Ξηρά και εύθραυστα μαλλιά
 • Ψαλίδα
 • Αδύνατα μαλλιά
 • Θαμπά μαλλιά

Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα κατεστραμμένα από τον ήλιο μαλλιά στεγνώνουν πολύ γρήγορα και είναι σχεδόν αδύνατον να μπουν σε διαδικασία styling. Δυστυχώς, θα πρέπει να πείτε αντίο στις μπούκλες! Τέλος, όσο πιο ανοιχτόχρωμες είσαστε, τόσο πιο ευάλωτα είναι τα μαλλιά σας στην ηλιακή ακτινοβολία.

 

Ντεκαπάζ… από τον ήλιο

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, οι ακτίνες του ήλιου ενεργούν ακριβώς όπως το ξάνοιγμα με ντεκαπάζ, όπου οι ουσίες του προϊόντος αντιδρούν με τη μελανίνη στα μαλλιά και αφαιρούν το χρώμα τους, σε μια μη αναστρέψιμη χημική αντίδραση. Τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα, όταν καταπονείτε τα μαλλιά σας με το χλώριο της πισίνας ή εφαρμόζετε πρέσες μαλλιών, πιστολάκι κλπ. Και τέλος, εάν βάφετε ή ξανοίγετε τα μαλλιά σας, έχετε ήδη κάνει μία “πρώτη βλάβη”. Ο ήλιος, έρχεται απλά σαν… κατακτητής για να ολοκληρώσει τη ζημιά!

 

Συμβουλές προστασίας

Οι βασικές συμβουλές προστασίας για τα μαλλιά σας από τις ακτίνες του ήλιου περιλαμβάνουν, αρχικά, τις ίδιες ενέργειες που πρέπει να κάνετε για να προστατεύσετε το δέρμα σας. Θυμηθείτε όμως, ότι δεν υπάρχει προϊόν στην αγορά που να λειτουργεί ως  ένα “100% αντηλιακό για τα μαλλιά”. Τα μαλλιά σας είναι ευαίσθητα και πολύτιμα για εσάς και για αυτό δράστε με φροντίδα και πρόληψη, πριν γίνει η ζημιά!

 • Κάνετε τις δραστηριότητές σας νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Αποφύγετε τον καλοκαιρινό ήλιο του μεσημεριού, με κάθε κόστος.
 • Το καπέλο, παραπάνω από απαραίτητο. Και προφανώς, παραπάνω από ένα!
 • Εάν το καπέλο σας ενοχλεί, σκεφθείτε την προστασία μιας ομπρέλας, ειδικά στην παραλία. Θα σας δώσει επίσης στιλ.
 • Εάν κολυμπάτε σε χλωριωμένη πισίνα, μην ξεχνάτε να ξεβγάλετε το νερό της πισίνας από τα μαλλιά σας με καθαρό νερό.
 • Χρησιμοποιείτε πάντα ένα μαλακτικό που ταιριάζει στο χρώμα και τον τύπο των μαλλιών σας, καθώς και στο κλίμα της περιοχής σας.
 • Μη χτενίζετε τα μαλλιά σας ενώ είναι βρεγμένα. Καταπονημένα από τον ήλιο, θα είναι πιο εύκολο να σπάσουν.
 • Αφήστε το πιστολάκι στο ντουλάπι. Το καλοκαίρι είναι περισσότερο όπλο του ήλιου, παρά δικό σας!
 • Κουρέψτε τα μαλλιά σας. Όχι… “αλά γκαρσόν”, αλλά αρκετά για να φύγει η ψαλίδα και να αρχίσει η διαδικασία επανόρθωσης.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!