Στη ζωή, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που μπορούμε να ελέγξουμε και άλλοι που είναι πέρα από τις δυνατότητές μας. Πολλοί από εμάς, για παράδειγμα, θα θέλαμε να ήμασταν δυο – τρεις πόντους ψηλότεροι, αλλά τα γονίδιά μας είχαν άλλη γνώμη! Όταν η συζήτηση έρχεται στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, οι παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε είναι δύο ειδών:

α) γενετικοί

β) ηλικιακοί.

Όμως, από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι μας να κάνουμε τις αλλαγές που πρέπει στον τρόπο ζωής μας, έτσι ώστε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας, με φυσικό τρόπο. Για αυτό, δείτε τον δεκάλογο του καλού ανοσοποιητικού στο άρθρο μας που ακολουθεί και ακολουθήστε τις συμβουλές μας.

 

#01. Ακολουθήστε μία ισορροπημένη διατροφή

Πόσο σημαντική είναι για το ανοσοποιητικό; Εάν μπορούσατε να τηρήσετε μόνο έναν κανόνα από τον δεκάλογό μας, αυτός θα ήταν η ισορροπημένη διατροφή. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, σε συνδυασμό με τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ ή το όλο και πιο δημοφιλές ασιατικό κίμτσι, είναι εξαιρετικά για το έντερο και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

 

#02. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και ψευδάργυρο

Στη στήριξη του ανοσοποιητικού, μερικές βιταμίνες και μικροθρεπτικά συστατικά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα. Δύο πολύ σημαντικά; Η βιταμίνη C και ο ψευδάργυρος. Η βασίλισσα των βιταμινών βρίσκεται σε πολλές ακόμη τροφές, εκτός από τα γνωστά μας πορτοκάλια, όπως πιπεριές, σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο, κλπ. Για να εμβαθύνετε περισσότερο στη βιταμίνη C, μπορείτε να δείτε τις τροφές – πρωταθλητές σε αυτή, στο σχετικό μας άρθρο.

Ο ψευδάργυρος, επίσης σημαντικός, μπορεί να βρεθεί στα φασόλια, τα οστρακοειδή και τα στρείδια, καθώς και σε μπαχαρικά όπως το τζίντζερ, ο κουρκουμάς, το δεντρολίβανο και η ρίγανη.

 

#03. Φροντίστε το έντερό σας

Υποστηρίζεται ότι το 70 τοις εκατό του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερο. Οτιδήποτε λοιπόν επηρεάζει την υγεία του εντέρου αρνητικά, επιβαρύνει και το ανοσοποιητικό. Γλυκαντικά και επεξεργασμένα σάκχαρα είναι καλό να περιοριστούν. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

 

#04. Κοιμηθείτε αρκετά

Ο ύπνος είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας στη στήριξη του ανοσοποιητικού μας και δεν πρέπει ποτέ να παραλείπεται ή να διακόπτεται. Ο ύπνος είναι απολύτως απαραίτητος, καθώς κατά τη διάρκειά του το DNA μας επιδιορθώνεται και το ανοσοποιητικό μας σύστημα χαλαρώνει. Μην πέφτετε κάτω από έξι ώρες ύπνου την ημέρα.

 

#05. Αυξήστε το απόθεμα βιταμίνης D

Η πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να υποστηρίξει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, μειώνοντας τον κίνδυνο αυτοάνοσων νοσημάτων. Οι ερευνητές θεωρούν ότι ενδέχεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ μακροχρόνιας ανεπάρκειας βιταμίνης D και ανάπτυξης αυτοάνοσων καταστάσεων, όπως ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Πρωταθλητής σε βιταμίνη D είναι, φυσικά, ο ήλιος! Από εκεί και πέρα, τροφές στις οποίες η βιταμίνη D αφθονεί, είναι ο άγριος σολομός, η ρέγγα, οι σαρδέλες, το μουρουνέλαιο και ο κρόκος αυγού από κοτόπουλο ελεύθερης βοσκής.

 

#06. Ασκηθείτε

Το να πείσετε τον εαυτό σας να αφήσει τη θαλπωρή του σπιτιού και να βγει έξω για τρέξιμο ίσως είναι δύσκολο, αλλά το ανοσοποιητικό σας θα σας ευγνωμονεί. Και το καλύτερο είναι ότι δεν χρειάζεται να “λιώσετε” στο γυμναστήριο! 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα, καθώς και ορισμένες ασκήσεις ενδυνάμωσης, όπως άρση βαρών ή push-ups ενισχύουν την παροχή αίματος και βελτιώνουν την κυκλοφορία.

 

#07. Πίνετε πολύ νερό

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα βασίζεται σε θρεπτικά συστατικά στην κυκλοφορία του αίματός μας και η κυκλοφορία του αίματός μας αποτελείται κυρίως από νερό. Για αυτό τον λόγο, μην παραλείπετε ποτέ να ενυδατώνεστε. Πόσο νερό πρέπει να πίνετε; Οι πιο έγκυροι οργανισμοί συστήνουν πρόσληψη νερού 3,7 λίτρα νερού για τους άνδρες και 2,7 για τις γυναίκες ημερησίως. Δείτε περισσότερα στοιχεία την πρόσληψη νερού στο άρθρο μας εδώ.

 

#08. Μειώστε το αλκοόλ

Είναι δελεαστικό να χαλαρώσετε με ένα ποτήρι κρασί μετά από μια σκληρή μέρα στη δουλειά, αλλά το αλκοόλ δεν είναι καλό για το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται, όπως επίσης και η κατανάλωση ακριβώς πριν πάτε για ύπνο, καθώς θα επηρεάσει τον κύκλο του ύπνου σας.

 

#09. Κόψτε το κάπνισμα

Μεταξύ των μυριάδων δεινών του καπνίσματος, οι ειδικοί το συνδέουν και με μειωμένη ανοσολογική απόκριση. Το κάπνισμα μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού σας, καθιστώντας πιο δύσκολη την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

 

#10. Συναντηθείτε με έναν φίλο

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, μια συνομιλία με έναν φίλο θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Η σύνδεση με άλλους ανθρώπους είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς όταν είστε απομονωμένοι, ενδέχεται να μην τρώτε καλά και να ασκείστε λιγότερο, με αποτέλεσμα να είστε ευάλωτοι στις ασθένειες. Είναι καλό να φροντίζετε την “κοινωνική διατροφή” σας, περνώντας κάποια βράδια της εβδομάδας με έναν φίλο ή απλώς καθισμένοι γύρω από άλλους ανθρώπους σε ένα café.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!