Το σώμα μας έχει περίπου 650 μυς. Και λέμε “περίπου” γιατί αφενός, δεν συμφωνούν όλες οι πηγές μεταξύ τους, καθώς διαφορετικοί ειδικοί κατηγοριοποιούν τους μυς διαφορετικά, ενώ αφετέρου κάποιοι μύες δεν υπάρχουν σε όλους τους ανθρώπους (όπως για παράδειγμα, ο μακρύς παλαμικός μυς στο εσωτερικό του καρπού, κατάλοιπο από τις εποχές που οι πολύ μακρινοί μας πρόγονοι χρησιμοποιούσαν ως μεταφορικό μέσο τα… κλαδιά των δένδρων).

Φυσικά, κανείς μας δεν γυμνάζει όλους τους μυς του σώματός μας – άλλωστε κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατον. Όμως η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς, γυναίκες και άνδρες, έχουμε την τάση να μεροληπτούμε υπέρ των μυϊκών ομάδων που έχουν το πλεονέκτημα της άμεσης οπτικής επαφής.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που, κάθε καλοκαίρι, στην παραλία βλέπουμε συνήθως γύρω μας… “six pack” κοιλιακούς, γυμνασμένους δελτοειδείς (ο μυς πάνω από τη διάρθρωση του ώμου) και τρικέφαλους (τα περίφημα “ποντίκια”), όλους δηλαδή τους λεγόμενους “μύες του καθρέφτη”. Όμως υπάρχουν κάποιοι μύες, που συχνά τους παραμελούμε ενώ δεν θα έπρεπε, καθώς τα μυοσκελετικά προβλήματα ελλοχεύουν. Ας τους γνωρίσουμε!

 

Μύες των κάτω άκρων

Έχουμε μύες και από τη μέση και κάτω! Και ενώ πολλές φορές, θεωρούμε ότι τα διάφορα πονάκια στην πλάτη ή στον αυχένα προκαλούνται από τους μύες των ώμων ή του πάνω μέρους της πλάτης μας, στην πραγματικότητα το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται (και) στους αγύμναστους μυς του κάτω μέρους του σώματός μας.

Εάν παραμελήσετε το κάτω μισό της ανατομίας σας λοιπόν, έχετε αντιμετωπίσει μόνο το μισό του προβλήματος. Οι μύες των κάτω άκρων διακρίνονται σε μυς του μηρού, κνήμης και ποδιού. Με την ενέργειά τους, μεταξύ άλλων, κάμπτουν και στρέφουν τον μηρό, την κνήμη, σταθεροποιούν τη διάρθρωση του γόνατος, εκτείνουν το πόδι και συμβάλλουν στη συγκράτηση της ποδικής καμάρας.

Βαθιά καθίσματα με χρήση μπάλας γυμναστικής μεταξύ πλάτης και τοίχου, ή άσκηση “Superman” (ξαπλώνουμε μπρούμυτα, εκπνέουμε και ανασηκώνουμε ταυτόχρονα χέρια και πόδια) είναι κάποιες από τις πολλές ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών των κάτω άκρων που θα σας συστήσει ο γυμναστής σας.

 

Μύες του λαιμού

Αν σηκώνετε σκεπτικά το φρύδι (χρησιμοποιώντας τον μετωπιαίο μυ!) όταν ακούτε ότι πρέπει να γυμνάζετε τους μυς του λαιμού, σας έχουμε νέα. Μπορεί να μην… είστε καμηλοπάρδαλη και ο λαιμός σας, όντως, να καταλαμβάνει ένα μικρό τμήμα σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα σας, αλλά αυτό το μικρό κομμάτι είναι υπεύθυνο για μεγάλες στενοχώριες.

Άλλωστε, ο σύγχρονος τρόπος ζωής με το κινητό μεταξύ αυχένα και αυτιού και τα μάτια καρφωμένα στην οθόνη του υπολογιστή επιβαρύνει τον λαιμό, προκαλεί πιασίματα και καθιστά ακόμη πιο αναγκαία τη γύμνασή του.

Τα καλά νέα για τον λαιμό είναι ότι οι ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν είναι χαλαρωτικές και εύκολες. Πλάγιες διατάσεις (με το αριστερό σας χέρι στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού σας και τούμπαλιν) και πλεγμένα δάχτυλα στο κεφάλι με τους αγκώνες σας προς τα εμπρός είναι ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν.

 

Μύες του ισχίου

Εάν φανταστείτε το σώμα σας σαν ένα κτίριο με 2 ορόφους, τότε η… σκάλα που συνδέει τα 2 μέρη βρίσκεται στο ισχίο σας. Εκεί υπάρχει ο λεγόμενος λαγονοψοΐτης μυς (Musculus iliopsoas), ο μόνος μυς που συνδέει το άνω με το κάτω μέρος του σώματος.

Ο λαγονοψοΐτης μυς (που αποτελείται  από τον μείζονα ψοΐτη και τον λαγόνιο μυ) συμμετέχει σχεδόν σε κάθε κίνηση του ανθρώπινου σώματος και σταθεροποιεί τους γοφούς, τη μέση και την κοιλιά. Η καθιστική θέση, όχι μόνο στο γραφείο, αλλά και στην οδήγηση ή στον καναπέ, και γενικά η συνεχής κάμψη του σώματός μας που μας κάνει να μοιάζουμε με “ανθρώπους των σπηλαίων” μπορεί να οδηγήσει στην ατροφία του συγκεκριμένου μυ.

Σε αντίθεση με τους μυς του λαιμού που αναφέραμε παραπάνω, η ενδυνάμωση και επιμήκυνση του λαγονοψοΐτη, είναι δύσκολη και απαιτεί αρκετό χρόνο. Άρσεις γονάτων στο μονόζυγο, “ροκανίσματα” (αργό ανασήκωμα του κορμού από ύπτια θέση) είναι κάποιες από τις ασκήσεις που μπορούν να βοηθήσουν.

Προσοχή: επειδή ο συγκεκριμένος μυς είναι καλά κρυμμένος και συνήθως παραμελημένος, η γύμνασή του θα πρέπει να γίνει σταδιακά και μεθοδικά από εξειδικευμένο γυμναστή που θα σας δώσει το κατάλληλο ασκησιολόγιο. Αποφύγετε τους τραυματισμούς που μπορούν (κυριολεκτικά) να σας καθηλώσουν στο κρεβάτι.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!