Βιταμίνες. Αυτές οι θαυμαστές, απαραίτητες για τη ζωή οργανικές χημικές ενώσεις, τις οποίες ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει. Οι βιταμίνες έχουν μηδενική θερμιδική αξία, αλλά τεράστια μεταβολική αξία καθώς ρυθμίζουν τις ενεργειακές μετατροπές που συμβαίνουν στο σώμα μας.

Η αναγκαιότητα καθώς και η προστασία που προσφέρουν οι βιταμίνες είναι πασίγνωστη. Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε ότι η βιταμίνη C προστατεύει από το σκορβούτο, η βιταμίνη Α προστατεύει τα μάτια μας, κλπ. Στο άρθρο μας που ακολουθεί, θα αναλύσουμε τις εξαιρετικές ιδιότητες προστασίας από τον ήλιο της βιταμίνης E.

E-λάτε μαζί μας!

 

Η ιστορία της βιταμίνης Ε

Είναι πιθανόν να μη το γνωρίζετε, αλλά φέτος η βιταμίνη Ε έχει επέτειο: συμπληρώθηκε ένας ακριβώς αιώνας από την ανακάλυψή της το 1922. Η βιταμίνη εν συνεχεία απομονώθηκε το 1935 και συντέθηκε τεχνητά το 1938. Η βιταμίνη Ε είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής, μόνη της ή σε πολυβιταμινούχα σκευάσματα, ενώ σε μορφή ελαίου ή κρέμας, χρησιμοποιείται στο δέρμα.

 

Η έρευνα

Η έρευνα που συσχέτισε τη βιταμίνη Ε με την προστασία από τον ήλιο δημοσιεύθηκε στο μηνιαίο ακαδημαϊκό βιοϊατρικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition  που έχει ιστορία 70 και πλέον ετών στον χώρο του. Διεξήχθη από Γερμανούς ερευνητές, οι οποίοι διερεύνησαν τις προστατευτικές επιδράσεις της βήτα καροτίνης (αντιοξειδωτικό και φυσική χρωστική ουσία, γνωστή και ως προβιταμίνη Α) σε συνδυασμό με βιταμίνη Ε.

Πριν δώσουν στους συμμετέχοντες οποιοδήποτε συμπλήρωμα, οι ερευνητές υπέβαλλαν 20 ανοιχτόχρωμους άντρες και γυναίκες σε αυξανόμενα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας από προσομοιωτή ηλιακού φωτός. Πριν και μετά από κάθε έκθεση, το χρώμα του δέρματός τους αξιολογήθηκε με χρωματόμετρο.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η ομάδα 1 πήρε μόνο βήτα καροτίνη, ενώ η ομάδα 2 πήρε τόσο βήτα καροτίνη όσο και βιταμίνη Ε. Όλοι έπαιρναν τα συμπληρώματα καθημερινά για δώδεκα εβδομάδες. Κάθε τέσσερις εβδομάδες, οι συμμετέχοντες υποβάλλονταν ξανά σε υπεριώδη ακτινοβολία.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες μετρήσεις, η ερυθρότητα του δέρματος μειώθηκε (όπως αναμενόταν) στην ομάδα που πήρε μόνο βήτα καροτίνη, όμως, μειώθηκε ακόμη περισσότερο στη δεύτερη ομάδα με την προσθήκη της βιταμίνης, υποδεικνύοντας ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να ενισχύσει την προστατευτική δράση της βήτα καροτίνης.

 

Μείωση του εγκαύματος

Επιπλέον, σε άλλες έρευνες που μπορούν να βρεθούν στην επιστημονική βάση δεδομένων PubMed, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, όσον αφορά τη μείωση του ηλιακού εγκαύματος μετά την εφαρμογή βιταμίνης Ε. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι η τοπική εφαρμογή τοκοφερόλης (δηλαδή βιταμίνης Ε) σε πειραματόζωα, αμέσως μετά την έκθεση σε UVB ακτινοβολία, μείωσε τις παθολογικές αλλαγές που είναι χαρακτηριστικές βλαβών από ηλιακά εγκαύματα.

Σημειώνεται ότι καλά αποτελέσματα στη μείωση βλαβών από ηλιακό έγκαυμα καθώς και ανακούφιση μπορεί να προέλθει και από προϊόντα με γνήσια αλόη. Δείτε το άρθρο μας για τις ιδιότητες της αλόης βέρα εδώ.

 

Μπορώ να αντικαταστήσω το αντηλιακό μου με βιταμίνη Ε;

Όχι! Η δράση της βιταμίνης Ε στην προστασία από το ηλιακό έγκαυμα είναι σαφέστατα συμπληρωματική και σε καμία περίπτωση δεν αρκεί από μόνη της. Ωστόσο, θα βρείτε αρκετά αντηλιακά στην αγορά που περιέχουν βιταμίνη Ε στα συστατικά τους.

 

Σε ποιες τροφές θα βρείτε βιταμίνη Ε

Με μία ισορροπημένη διατροφή, θα πάρετε και την ποσότητα βιταμίνης Ε που χρειάζεστε. Εάν ωστόσο αναρωτιέστε ποιες τροφές είναι οι “πρωταθλητές” σε περιεκτικότητα βιταμίνης Ε, δείτε την παρακάτω λίστα:

  • Αβοκάντο
  • Ακτινίδιο
  • Αμύγδαλα
  • Ηλιόσποροι
  • Κουκουναρόσπορος
  • Μάνγκο
  • Πέστροφα
  • Πιπεριά κόκκινη, ωμή
  • Σολομός
  • Φουντούκια.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!