Αλόη η γνήσια ή αλόη βέρα (Aloe vera). Μεγαλώνει σε άνυδρα κλίματα και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στη Βόρεια Αφρική. Υπάρχουν πάνω από 200 είδη της, με τα πιο εντυπωσιακά να φτάνουν σε μέγεθος πραγματικού θάμνου 4 μέτρων. Αποτελεί μία από τις πιο πρόσφατες τάσεις στην πράσινη διακόσμηση, σε φωτεινές θέσεις, ιδανικά δίπλα σε παράθυρα με νότιο προσανατολισμό.

Από τις διάφορες ενδιαφέρουσες ιδιότητες της αλόης, στο άρθρο μας αυτό, μας απασχολεί ο θεραπευτικός της χαρακτήρας. Γνωστή από την αρχαιότητα ως επουλωτικό τραυμάτων και πληγών, με χρήση μάλιστα από τον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην εκστρατεία του στην Ασία, σήμερα η αλόη η γνήσια προσφέρει γνήσια ανακούφιση από το ηλιακό έγκαυμα. Ας τη γνωρίσουμε.

 

Εφαρμογή και είδη αλόης

Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές μέθοδοι εφαρμογής αλόης στο ηλιακό έγκαυμα. Αυτές περιλαμβάνουν:

  • Χρήση του χυμού της αλόης απευθείας από τα φύλλα της
  • Χρήση προσυσκευασμένου τζελ αλόης
  • Ενυδατικό σπρέι αλόης μετά τον ήλιο
  • Λοσιόν μετά τον ήλιο.

 

Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση ενός τζελ που περιέχει 100% αλόη βέρα, καθώς η μειωμένη περιεκτικότητα οδηγεί σε μικρότερη αποτελεσματικότητα. Σε περίπτωση που η καθαρή αλόη δεν είναι διαθέσιμη, αναζητήστε προϊόντα που περιέχουν το υψηλότερο ποσοστό.

Τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα αλόης που διατίθενται στα φαρμακεία περιέχουν συχνά και άλλα συστατικά που καταπραΰνουν το ηλιακό έγκαυμα.

 

Πώς δρα η αλόη

Όταν η υπεριώδης ακτινοβολία καταστρέφει τα μόρια του δέρματος, το ανοσοποιητικό σύστημα προσπαθεί να επιδιορθώσει τη βλάβη απελευθερώνοντας φλεγμονώδεις πρωτεΐνες. Αυτές αυξάνουν το μέγεθος των αιμοφόρων αγγείων γύρω από την προσβεβλημένη περιοχή, επιτρέποντας την είσοδο περισσότερου αίματος. Οι χημικές αντιδράσεις οδηγούν σε φλεγμονή του δέρματος, προκαλώντας την απολέπιση των κατεστραμμένων κυττάρων του δέρματος.

Η αλόη βέρα περιέχει 19 από τα 20 γνωστά αμινοξέα απαραίτητα για κάθε οργανισμό, τα οποία μαλακώνουν τα σκληρυσμένα κύτταρα του δέρματος. Η αλόη διεγείρει επίσης την παραγωγή κολλαγόνου και βελτιώνει την ελαστικότητα του δέρματος. Ο χυμός της είναι αντιβακτηριδιακός και βοηθά στην πρόληψη του ξεφλουδίσματος του δέρματος, ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος.

 

Τι πρέπει να προσέχετε

Η αλόη μπορεί πραγματικά να ανακουφίσει τον πάσχοντα μετά από ένα ηλιακό έγκαυμα. Ωστόσο, σας εφιστούμε την προσοχή στα εξής:

  • Αποφύγετε τη χρήση αλόης βέρα σε σοβαρά εγκαύματα. Εάν έχετε ανησυχίες για τη σοβαρότητα του εγκαύματος θα πρέπει να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας.
  • Μην εφαρμόζετε υπερβολική ποσότητα τζελ ή αλοιφής στο έγκαυμα. Να διαβάζετε πάντα τις οδηγίες στις ετικέτες των προϊόντων.
  • Να έχετε πραγματοποιήσει μία δοκιμή αλλεργικής αντίδρασης, πριν χρησιμοποιήσετε τζελ αλόης σε μεγάλη περιοχή του δέρματος. Απλώστε μια μικρή ποσότητα αλόης στο μπράτσο και περιμένετε 24 ώρες. Εάν παρουσιαστεί αντίδραση υπό τη μορφή αλλεργικού εξανθήματος, μην χρησιμοποιήσετε αλόη βέρα.
  • Η κατανάλωση χυμού αλόης, ενώ είναι δυνατή, δεν θα βοηθήσει με το έγκαυμα.
  • Σε καμία περίπτωση μην καταναλώσετε λοσιόν ή τζελ αλόης που πωλούνται ως προϊόντα περιποίησης δέρματος.

 

Καλλιεργήστε τη δική σας αλόη

Η καλλιέργεια της αλόης βέρα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και είναι πολύ εύκολη. Θα χρειαστείτε μία μεγάλη πήλινη γλάστρα, γεμισμένη μισή με κανονικό χώμα για γλάστρες και μισή με σφάγνο (είδος σπογγώδους βρύου για καλλιέργειες). Θα χρειαστείτε επιπλέον χαλίκι για τον πάτο της γλάστρας ώστε να αποστραγγίζεται καλά και, φυσικά, το μόσχευμα από την αλόη βέρα που θέλετε να φυτέψετε.

Θυμηθείτε ότι η αλόη χρειάζεται πολύ ήλιο και λιγοστό νερό. Το φυτό μεγαλώνει γρήγορα και κόβοντας τα μεγάλα και σαρκώδη φύλλα του, μπορείτε να αφαιρέσετε το θεραπευτικό τζελ. Προσέξτε τη χρήση του μαχαιριού καθώς κόβετε γιατί το τζελ κάνει το φυτό πολύ γλιστερό.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!