Οι δείκτες μέτρησης βρίσκονται παντού γύρω μας και είναι εύκολοι στην κατανόηση ακόμη και από ένα μικρό παιδί. Περισσότερα BTU σημαίνει ψύξη μεγαλύτερου χώρου από το κλιματιστικό μας, περισσότερα lumen σημαίνει μεγαλύτερη ένταση φωτισμού από το φωτιστικό μας και περισσότερα decibel πιο δυνατό ήχο από το στερεοφωνικό μας.

Όμως, τι συμβαίνει όσον αφορά το αντηλιακό μας; Τα αντηλιακά με Δείκτη Προστασίας 100, διαθέσιμα κατά δεκάδες στα ηλεκτρονικά καταστήματα, είναι πραγματικά τόσο αποτελεσματικά; Είναι άραγε 2 φορές πιο αποτελεσματικά από αυτά με Δείκτη Προστασίας 50; (hint: δεν είναι). Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Ο πατέρας του Δείκτη Προστασίας και ο ορισμός του

Ο Αυστριακός καθηγητής και χημικός Franz Greiter (1919 – 1985) θεωρείται ο πατέρας του όρου SPF. Ο Greiter, φανατικός ορειβάτης και σκιέρ υπέφερε συχνά από σοβαρά ηλιακά εγκαύματα κατά τη διάρκεια των περιπλανήσεών του. Ένα από τα χειρότερα που του συνέβησαν στο όρος Piz Buin (σας θυμίζει κάτι;) των Άλπεων, τον οδήγησε σε μία σειρά πειραμάτων και στη δημιουργία αντηλιακών.

Ο πολυγραφότατος καθηγητής Greiter, εκτός από τις 160 δημοσιεύσεις του και τα 6 βιβλία του, εισήγαγε το 1962 την έννοια του SPF στη φωτοβιολογία. Τη δεκαετία του 1980, η Αυστραλία πρώτη, ακολουθούμενη από άλλες χώρες, καθιέρωσε τον ορισμό του Δείκτη SPF ως “την αναλογία της ακτινοβολίας UV που απαιτείται για την παραγωγή μιας ελάχιστης ερυθηματικής δόσης σε προστατευμένο δέρμα σε σχέση με το απροστάτευτο”.

 

O SPF πιο αναλυτικά

Τι σημαίνει λοιπόν ο παραπάνω ορισμός; Ότι ο Δείκτης SPF είναι στην πραγματικότητα ένας πολλαπλασιαστής. Εάν υποθέσουμε ότι έχετε ένα μέσου τύπου δέρμα και το ελάχιστο κοκκίνισμα στον ήλιο θα συμβεί μετά από δέκα λεπτά, με αντηλιακό SPF50, το κοκκίνισμα θα λάβει χώρα μετά από 10×50 = 500 λεπτά. Όμως, όλα αυτά στο εργαστήριο – γιατί η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Δείτε στη συνέχεια.

 

Δείκτης Προστασίας 100: 4 σημαντικές ενστάσεις

Δείτε τις 4 πιο σημαντικές ενστάσεις των ειδικών όσον αφορά τη χρήση αντηλιακών με Δείκτη Προστασίας 100, όπως δημοσιεύθηκαν από τον μη κερδοσκοπικό αμερικανικό οργανισμό EWG (Environmental Working Group).

 

Κακή ισορροπία προστασίας από UVA και UVB

Ο Δείκτης SPF δείχνει πόσο καλά προστατεύει ένα προϊόν από τις ακτίνες UVB, τις ακτίνες που είναι η κύρια αιτία του ηλιακού εγκαύματος. Όμως, ο Δείκτης SPF δεν αντικατοπτρίζει την ικανότητα ενός προϊόντος να προστατεύει από τις ακτίνες UVA, οι οποίες διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα και σχετίζονται με τη γήρανση και τον καρκίνο.

Στην πραγματικότητα, όσο ο Δείκτης Προστασίας του αντηλιακού ανεβαίνει, τόσο η αναλογία της προστασίας από τις UVA μειώνεται. Δείτε περισσότερα για τον καρκινογόνο χαρακτήρα της ακτινοβολίας UVA (αλλά και της UVB) εδώ.

 

Ψευδής αίσθηση προστασίας

Ένα αντηλιακό με Δείκτη Προστασίας 100 δίνει μία ψευδή αίσθηση προστασίας στον καταναλωτή. Οι χρήστες έχουν την τάση να εκτίθενται στις ακτίνες UVA και UVB πολύ πέρα από το σημείο που θα το έκαναν, αν χρησιμοποιούσαν, για παράδειγμα αντηλιακό με Δείκτη Προστασίας 15. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορούν να πάθουν τόσο ηλιακά εγκαύματα από την UVB, αλλά και να απορροφήσουν πολλή περισσότερη επιβλαβή ακτινοβολία UVA.

 

Η προστασία από το ηλιακό έγκαυμα είναι οριακά μόνο καλύτερη

Οι λουόμενοι κάνουν τη (λογική) υπόθεση ότι λαμβάνουν διπλάσια προστασία με αντηλιακό SPF 100 από ό,τι με SPF 50. Όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι, καθώς η επιπλέον προστασία είναι αμελητέα.

Η σωστή εφαρμογή του αντηλιακού SPF 50 μπλοκάρει το 98% των ακτινών UVB, ενώ αυτή του SPF 100 μπλοκάρει το 99%. Στην πραγματικότητα, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, τα αντηλιακά με τιμές SPF μεταξύ 30 και 50 προσφέρουν επαρκή προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα, ακόμη και για άτομα με ευαίσθητο δέρμα.

 

Μπορεί να υπάρξουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την υγεία

Τέλος, τα προϊόντα με υψηλό SPF απαιτούν υψηλότερες συγκεντρώσεις χημικών ουσιών που φιλτράρουν τον ήλιο από ό,τι τα αντηλιακά με χαμηλό SPF. Κάποια από αυτά τα συστατικά μπορεί να ενέχουν κινδύνους για την υγεία όταν διεισδύουν στο δέρμα ενώ έχουν επίσης συνδεθεί με βλάβες των ιστών, πιθανές ορμονικές διαταραχές και αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις.

Εάν οι μελέτες έδειχναν ότι τα προϊόντα με SPF 100 ήταν καλύτερα στη μείωση της δερματικής βλάβης και του κινδύνου καρκίνου του δέρματος, η επιπλέον έκθεση σε χημικές ουσίες θα μπορούσε, ίσως, να δικαιολογηθεί. Αλλά δεν το κάνουν, επομένως η επιλογή αντηλιακών με χαμηλότερες συγκεντρώσεις ενεργών συστατικών, SPF 30 για παράδειγμα, είναι η συνετή επιλογή.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!