Εάν κάποιος αναζητήσει τα νέα σε αμερικανικές εφημερίδες του Δεκεμβρίου του 2002 ή ανατρέξει στα sites της εποχής, θα δει μία σημαντική είδηση: είναι η ημερομηνία στην οποία το υπουργείο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών προσέθεσε επίσημα την ακτινοβολία UV στη λίστα με τις (τότε 228 και σήμερα παραπάνω από 300) ενώσεις και ακτινοβολίες που προκαλούν καρκίνο.

Στις μέρες μας, με τις γνώσεις που έχουμε, ίσως μία τέτοια είδηση να μην μας αιφνιδιάζει. Όμως, πριν 20 χρόνια γνωρίζαμε πολύ λιγότερα για τις ακτίνες UV από ό,τι σήμερα, σε βαθμό μάλιστα που η τότε αμερικανική βιομηχανία μαυρίσματος να αμφισβητήσει το πόρισμα για την καρκινογόνα φύση των UV.

Σήμερα, φυσικά κανείς δεν αμφισβητεί τη βλαβερή δράση της UV καθώς και την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας από αυτήν. Μάθετε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Τι είναι η ακτινοβολία UV;

Η υπεριώδης ακτινοβολία UV (Ultraviolet) είναι μια πηγή ενέργειας που απελευθερώνεται φυσικά από τον ήλιο και τεχνητά από τις λάμπες σε ένα solarium.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι υπεριωδών ακτινών που βλάπτουν το δέρμα μας. Και οι δύο τύποι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος:

  • Η ακτινοβολία UVB είναι υπεύθυνη για τα περισσότερα ηλιακά εγκαύματα.
  • Η ακτινοβολία UVA διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα, το οποίο και γερνά, αλλά συμβάλλει πολύ λιγότερο στο ηλιακό έγκαυμα από την UVB.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει και ένας τρίτος τύπος ακτινοβολίας, η UVC, η οποία είναι και η πιο επικίνδυνη από όλες. Ευτυχώς για εμάς, μπλοκάρεται εντελώς από το στρώμα του όζοντος και δεν φτάνει στην επιφάνεια της γης.

 

Πώς προκαλεί καρκίνο του δέρματος η ακτινοβολία UV;

Η υπερβολική υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο ή το solarium μπορεί να βλάψει το DNA στα κύτταρα του δέρματός μας. Το DNA λέει στα κύτταρά μας πώς να λειτουργούν. Εάν με την πάροδο του χρόνου συσσωρευτεί αρκετή βλάβη στο DNA, τα κύτταρα ενδέχεται να αρχίσουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος.

 

Τι είναι ο Δείκτης Υπεριώδους Ακτινοβολίας;

Ο Δείκτης UV δημιουργήθηκε το 1992 στον Καναδά και μετρά τον κίνδυνο από την ακτινοβολία σε μία κλίμακα από το 0 έως το 11+. Δείτε τον Δείκτη στον παρακάτω πίνακα.

ΔΕΙΚΤΗΣ UV ΧΡΩΜΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
0 – 2 Πράσινο Κίνδυνος για υπερευαίσθητο δέρμα Γυαλιά ηλίου και αντηλιακό
3 – 5 Κίτρινο Μικρός κίνδυνος για απροστάτευτο δέρμα Γυαλιά ηλίου, αντηλιακό, ρούχα, καπέλο, αποφεύγουμε τον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες
6 – 7 Πορτοκαλί Μεγάλος κίνδυνος για απροστάτευτο δέρμα Γυαλιά ηλίου, αντηλιακό με δείκτη SPF 15+, ρούχα, καπέλο και αποφεύγουμε τον ήλιο μετά τις 10 το πρωί και μέχρι τις 4 το απόγευμα
8 – 10 Κόκκινο Πολύ μεγάλος κίνδυνος για απροστάτευτο δέρμα Γυαλιά ηλίου, αντηλιακό με δείκτη SPF 15+, ρούχα, καπέλο και περιορίζουμε την έκθεση στον ήλιο στο ελάχιστο
11+ Μοβ Τεράστιος κίνδυνος για απροστάτευτο δέρμα Παίρνουμε όλα τα παραπάνω μέτρα προστασίας και προσπαθούμε να κινούμαστε μόνο πριν την ανατολή και μετά τη δύση του ηλίου

Ο κόμβος meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών διαθέτει έναν υπερχρήσιμο προγνωστικό χάρτη υπεριώδους ακτινοβολίας, τον οποίο μπορείτε να συμβουλεύεστε εδώ.

 

Σχετικά με το solarium

Οι έρευνες σχετικά με τις ακτίνες UV δεν περιορίστηκαν μόνο στην ηλιακή ακτινοβολία. Το 2009, οι ερευνητές κατέταξαν το solarium στην υψηλότερη κατηγορία κινδύνου για καρκίνο, θεωρώντας το μάλιστα το ίδιο θανατηφόρο με το αέριο μουστάρδας και το αρσενικό. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι άνθρωποι νεαρότερης ηλικίας που έκαναν τακτικά χρήση solarium είχαν έως και 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μελάνωμα σε σχέση με ανθρώπους που δεν έκαναν ποτέ χρήση solarium.

 

Συμπέρασμα

Τα στοιχεία από τις επιστημονικές έρευνες είναι πλέον αδιάσειστα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Οι ακτίνες UV, είτε από τον ήλιο είτε από χρήση solarium είναι καρκινογόνες και η προστασία μας από αυτές πρέπει να είναι πάντοτε ουσιαστική και πλήρης.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!