Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D βοηθάει στην απορρόφηση και χρήση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Σημαντική, είναι η πρόσληψή της, στην παιδική και εφηβική ηλικία για την απόκτηση της κορυφαίας οστικής μάζας, ενώ στην ενήλικη ζωή βοηθά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Δεν απαιτείται πάντα η πρόσληψή της, την ίδια χρονική στιγμή με το ασβέστιο.

 

Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία

  • Το δέρμα συνθέτει βιταμίνη D, όταν εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου (UVB). Ο οργανισμός αποθηκεύει τη βιταμίνη D και τη χρησιμοποιεί όταν είναι απαραίτητο.
  • Η ποσότητα που συντίθεται, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες πχ. το χρώμα δέρματος, η ώρα της ημέρας, η εποχή,το υψόμετρο, η απόσταση της χώρας από τον ισημερινό, η χρήση αντιηλιακού.
  • Πάνω από το 90% της βιταμίνης D, εξασφαλίζεται μέσω της σύνθεσης από το δέρμα, ενώ από τη διατροφή μας λαμβάνουμε μόνο το υπόλοιπο 10%.

Τροφές με βιταμίνη D

  • Υπάρχουν λίγες φυσικές πηγές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D. Αυτές είναι το μουρουνέλαιο και τα λιπαρά ψάρια πχ. σολομός, σαρδέλα, κολιός, πέστροφα, τόνος. Βιταμίνη D, υπάρχει επίσης στο συκώτι, τον κρόκο του αβγού, το γάλα και το τυρί.
  • Υπάρχουν πλέον και τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D, όπως γαλακτοκομικά, γάλα σόγιας, χυμοί και δημητριακά.

Συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη D

  • Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη D από τις τροφές και την επίδραση του ήλιου στο δέρμα. Τα άτομα αυτά, πρέπει να λαμβάνουν επιπλέον συμπληρώματα διατροφής.
  • Λόγω της μεγάλης ποικιλίας των συμπληρωμάτων βιταμίνης D, είναι καλό να συμβουλευόμαστε το γιατρό, ο οποίος θα καθορίσει τις ποσοτικές ανάγκες του κάθε ατόμου.

Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη Βιταμίνης D

Σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές οδηγίες, η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης D είναι :

  • Για ενήλικες κάτω των 50 ετών, 400-800 IU (διεθνείς μονάδες) βιταμίνης D.
  • Για ενήλικες άνω των 50 ετών, 1000 IU βιταμίνης D (για πρόληψη καταγμάτων).