Υπάρχουν κάποιες ασθένειες που “πολύ σας κολλάνε”. Να τι πρέπει να κάνετε!
Ο χειμώνας είναι προ των θυρών! Στη φαντασία όλων μας, συνδυάζεται πάντοτε με ιδιαίτερες στιγμές: ένα ποτήρι κόκκινο κρασί δίπλα στο αναμμένο τζάκι, μία βόλτα σε ένα πανέμορφο, χιονισμένο τοπίο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό ή ακόμη και το ταξίδι στο “χωριό του Άι Βασίλη” που έχουμε τάξει στα παιδιά.
Η πραγματικότητα του χειμώνα όμως μπορεί να είναι πολύ διαφορετική. Επειδή δεν ζούμε σε γυάλα, (και δεν θα θέλαμε!) το…. κόκκινο κρασί μπορεί να αντικατασταθεί, δυστυχώς, από κόκκινη μύτη με καταρροή, ενώ τα παιδιά μπορεί μεν να δουν το χωριό του Άι Βασίλη, αλλά σε… DVD δε, άρρωστα από το κρεβάτι. Δείτε στο άρθρο μας παρακάτω τις πιο συχνά μεταδιδόμενες ασθένειες του χειμώνα και πώς αντιμετωπίζονται.
Κοινό κρυολόγημα
Το κοινό κρυολόγημα είναι πραγματικά κοινό. Σύμφωνα με υπολογισμούς, στις Ηνωμένες Πολιτείες συμβαίνουν περίπου 1 δισεκατομμύριο κοινά κρυολογήματα τον χρόνο! Πιο ευπαθής ομάδα είναι τα παιδιά καθώς κρυολογούν περίπου 6 με 10 φορές τον χρόνο (με τους ενήλικες να έχουν περίπου 2 με 4 κρυολογήματα τον χρόνο).
Τι να κάνετε εάν κρυολογήσετε:
- Μείνετε σπίτι. Δεν χρειάζεται να κολλήσετε κάθε συνάδελφο στο γραφείο, όσο και αν θα… “άξιζε” σε ορισμένους! (το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά και τους συμμαθητές τους στο σχολείο)
- Ναι στην κοτόσουπα. Ναι στα υγρά. Ναι στην ξεκούραση.
- ΜΗΝ παίρνετε αντιβιοτικά. Το κοινό κρυολόγημα οφείλεται σε ιό και τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία απολύτως δράση εναντίον του.
Γρίπη
Η γρίπη είναι μία ύπουλη νόσος, με σοβαρές επιπλοκές, που ποτέ δεν πρέπει να περάσετε στο “πόδι” (κάτι που δεν είναι καθόλου εύκολο ούτως ή άλλως). Οι πιο σημαντικές διαφορές από το κοινό κρυολόγημα είναι ο πολύ υψηλότερος πυρετός και η ξαφνική έλευση των συμπτωμάτων που εμφανίζονται σχεδόν σαν “τσουνάμι”. Η γρίπη, σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα, ποτέ δεν θα σας περιτριγυρίσει, αλλά θα σας ρίξει στο κρεβάτι με τη μία.
Τι να κάνετε εάν έχετε γρίπη:
- Να είστε σε επαφή με τον γιατρό σας. Πιθανόν να χρειαστείτε αντι-ιικά φάρμακα.
- Ακολουθήστε τις ίδιες οδηγίες με το κοινό κρυολόγημα.
Ιογενής γαστρεντερίτιδα
Ο νοροϊός είναι το πιο συχνό αίτιο επιδημιών ιογενούς γαστρεντερίτιδας σε παιδιά και ενήλικες. Πρόκειται για έναν ιό που δυστυχώς “κάνει θραύση” τον χειμώνα, καθώς μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό πολλών ατόμων και σε άψυχες επιφάνειες. Όταν φτάσει στο στομάχι και το έντερο, ο ιός προκαλεί πόνο, εμετό και διάρροια.
Τι να κάνετε εάν έχετε ιογενή γαστρεντερίτιδα:
- Αναρρώστε πλήρως. Μην βιαστείτε να επιστρέψετε στη δουλειά και μην στείλετε τα παιδιά σχολείο αμέσως μόλις υποχωρήσουν τα σοβαρά συμπτώματα.
- Αποφύγετε τις κοινωνικές επαφές για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων.
- Αναπληρώστε τα χαμένα υγρά με άφθονο νερό, χυμούς ή ενεργειακά ποτά. Εάν είστε καλά ενυδατωμένος, θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα μετά από μόλις 2 με 3 ημέρες.
Βρογχιολίτιδα
Η βρογχιολίτιδα είναι συνήθως η ασθένεια των παιδιών και των μωρών. Είναι μία πάθηση του κατώτερου αναπνευστικού που οφείλεται σε ιό και εμφανίζεται κυρίως σε βρέφη ηλικίας 2 έως 6 μηνών. Υπολογίζεται ότι σχεδόν το 80% των παιδιών κάτω των δύο ετών έχουν προσβληθεί από βρογχιολίτιδα. Η λοίμωξη είναι συχνότατη μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου και πιο συνηθισμένη στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Τι να κάνετε εάν το παιδί ή το μωρό σας έχει βρογχιολίτιδα:
- Η νόσος είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη. Ο παιδίατρός σας θα σας δώσει φαρμακευτική αγωγή (συνήθως, αυτή που χρησιμοποιείται και για το άσθμα).
- Δίνετε στο παιδί μικρά, συχνά γεύματα, καθώς κουράζεται πολύ όταν τρώει. Εύπεπτα φαγητά και υγρά είναι απαραίτητα.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!