Η καρδιά δεν είναι ένας απλός κοίλος μυς που ωθεί το αίμα με πίεση για να κυκλοφορήσει στο εσωτερικό των αρτηριών. Είναι το όργανο εκείνο του σώματός μας για το οποίο έχουν δημιουργηθεί τα περισσότερα τραγούδια, ποιήματα, βιβλία, ταινίες και άλλα καλλιτεχνικά έργα από οποιοδήποτε άλλο. Αν μας επιτραπεί το λογοπαίγνιο, η καρδιά για όλους μας είναι κάτι που… “το έχουμε στην καρδιά μας”!

Η καρδιά έχει φίλους και εχθρούς. Στους φίλους της συγκαταλέγονται η σωστή διατροφή και η άσκηση, ενώ ανάμεσα στους μεγάλους της εχθρούς βρίσκουμε, μεταξύ άλλων, το κάπνισμα, την καθιστική ζωή, το άγχος και, ναι, τη γρίπη. Διαβάστε στο άρθρο που ακολουθεί τους κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος της γρίπης για τους καρδιοπαθείς και ποια είναι τα μέτρα  που πρέπει οπωσδήποτε να πάρουν όλοι οι ασθενείς.

 

Τι δείχνουν οι έρευνες

Έρευνες που έχουν γίνει σε διάφορες χώρες του κόσμου, από τη Ρωσία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμφωνούν: η γρίπη συμβάλλει στην αυξημένη εμφάνιση εμφραγμάτων του μυοκαρδίου. Σύμφωνα μάλιστα με ευρήματα επιστημόνων, σε περιόδους έξαρσης της εποχιακής γρίπης, παρατηρείται 35 – 50% αύξηση στους θανάτους που οφείλονται σε έμφραγμα.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η εξήγηση είναι ότι ο ιός της γρίπης δημιουργεί σοβαρή φλεγμονώδη νόσο που έχει τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς. Το επακόλουθο, ειδικά σε ευάλωτα άτομα, μπορεί να είναι η απόφραξη στεφανιαίας αρτηρίας με πλάκα αθηρωμάτωσης και εντέλει η καρδιακή προσβολή.

 

Εμβόλιο γρίπης. Σώζει καρδιές!

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι ο ιός της γρίπης είναι ο μόνος μεταξύ των κύριων ένοχων για αναπνευστικές παθήσεις για τον οποίο υπάρχει αποτελεσματικό εμβόλιο. Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό των ασθενών με χρόνιες παθήσεις, και ιδιαίτερα των καρδιοπαθών που θα έπρεπε να εμβολιάζονται, είναι χαμηλότερο από το ιδανικό. Σε έρευνα στη Βρετανία, διαπιστώθηκε ότι μόνο το 47% των ατόμων που πάσχουν από χρόνια καρδιοπάθεια εμβολιάστηκαν εναντίον της γρίπης.

Η ιδανική περίοδος για τον εμβολιασμό είναι πάντα στην αρχή της σεζόν και τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο. Όσο νωρίτερα εμβολιαστεί ένας καρδιοπαθής, τόσο το καλύτερο. Σύμφωνα με τις οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας (ΚΕΕΛΠΝΟ), απαιτούνται 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

 

Άλλα μέτρα προφύλαξης

Το εμβόλιο είναι σημαντικό για τους καρδιοπαθείς, αλλά δεν είναι πανάκεια και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό! Πολύ σημαντική είναι η αποφυγή συναναστροφής με άρρωστα άτομα. Εάν είστε ανεμβολίαστος καρδιοπαθής, αποφύγετε πάση θυσία τη συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπου επικρατεί συνωστισμός καθώς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε περίπτωση ανάγκης, καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με προστατευτική μάσκα.

Το συχνό και απολύτως σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι είναι επίσης μία άριστη πρακτική και εξαιρετικό μέτρο προφύλαξης. Το νερό πρέπει να είναι ζεστό και το πλύσιμο να διαρκέσει τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Σε περίπτωση έλλειψης πρόσβασης στα παραπάνω, συστήνεται η χρήση απολυμαντικών μέσων όπως υγρά και μαντηλάκια με αλκοολούχα διαλύματα.

 

Εάν αρρωστήσετε

Αν είστε καρδιοπαθής και παρουσιάσετε πυρετό ή άλλα ύποπτα για γρίπη συμπτώματα, πρέπει να εξεταστείτε από τον γιατρό σας. Αυτός θα αποφασίσει για περαιτέρω ειδικές εξετάσεις, αγωγή ή νοσηλεία. Μην παίρνετε μόνοι σας φάρμακα (ιδίως αντιβιοτικά που δεν έχουν καμία απολύτως δράση κατά της γρίπης) και μην διακόπτετε τη συνηθισμένη σας αγωγή.

 

Άτομα χωρίς διάγνωση καρδιαγγειακής νόσου

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της γρίπης στη μείωση των καρδιακών επεισοδίων σε άτομα χωρίς διάγνωση καρδιαγγειακής νόσου ελέγχεται. Χρειάζεται σίγουρα να γίνουν περισσότερες έρευνες για να έχουμε σαφείς απαντήσεις.

Σε αυτό που έχουμε αποδεδειγμένα όμως απαντήσεις είναι τα οφέλη του εμβολίου στους διαγνωσμένους καρδιοπαθείς. Για αυτό δεν το αμελούμε. Είμαστε καρδιοπαθείς ή έχουμε κάποιον καρδιοπαθή στο συγγενικό μας περιβάλλον; Εμβόλιο κατά της γρίπης τώρα!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!