Αυτές τις μέρες, και καθώς το εμβόλιο της γρίπης είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, ξαναφουντώνουν οι συζητήσεις για ένα θέμα που δυστυχώς θα έπρεπε να μη μας απασχολεί πλέον. Πρόκειται για τους πολλούς και διαφόρους μύθους που κυκλοφορούν για τον εμβολιασμό, τους οποίους είμαστε σίγουροι ότι έχετε ακούσει ή διαβάσει, ειδικά στο διαδίκτυο.

“ Άκουσα από τον κουμπάρο της κουνιάδας της ξαδέρφης μου ότι τα παιδικά εμβόλια προκαλούν αυτισμό.”

“Συμβουλεύθηκα ένα site στο Internet (πρώτη φορά το είδα), που έλεγε ότι είναι καλύτερα ένα παιδί να αποκτήσει ανοσία αρρωσταίνοντας παρά με εμβόλιο.”

“Ενημερώθηκα από ένα έντυπο, στο δρόμο το βρήκα, ότι τα παιδικά εμβόλια μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.”

Τα αντιεμβολιαστικά κινήματα, παρά τις προσπάθειες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αλλά και ελληνικών φορέων, αναπτύσσονται δυστυχώς με αφέλεια και στη χώρα μας. Δείτε στο σημερινό μας άρθρο τους πιο συχνούς μύθους για τα εμβόλια και τα επιχειρήματα που τους καταρρίπτουν.

 

“Ο εμβολιασμός προκαλεί αυτισμό.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερος και πιο επικίνδυνος μύθος. Σύμφωνα με αυτόν, το τριπλό εμβόλιο MMR (ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα) συνδέεται με κρούσματα αυτισμού. Ο μύθος βασίστηκε σε μελέτη που αποδείχθηκε ψεύτικη, ενώ ο γιατρός Andrew Wakefield που τη δημοσίευσε έχει διαγραφεί από το μητρώο ιατρών του Ηνωμένου Βασιλείου, δυστυχώς, αφού προκάλεσε ανεπανόρθωτες βλάβες σε χιλιάδες παιδιά που πέθαναν ή παρουσίασαν μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες από ιλαρά.

 

“Ο εμβολιασμός ευθύνεται για την αύξηση του καρκίνου παγκοσμίως.”

Όχι. Ο εμβολιασμός δεν προκαλεί καρκίνο. Στην πραγματικότητα μάλιστα, το 9δύναμο εμβόλιο για τον HPV, που είναι από πέρυσι διαθέσιμο και στη χώρα μας, μπορεί να προστατεύσει από το 90% των περιστατικών καρκίνου τραχήλου της μήτρας και το 89% προκαρκινικών αλλοιώσεων της γεννητικής περιοχής.

 

“Στο παρελθόν οι άνθρωποι δεν εμβολιάζονταν, παρ’ όλα αυτά ζούσαν με υγεία για πολλά χρόνια.”

Μύθος, που συνήθως σχετίζεται με το παράδειγμα κάποιου “μαθουσάλα” στο χωριό. Όμως, η αλήθεια είναι ότι πριν την εισαγωγή του εμβολίου της ιλαράς, 1 στις 1.000 περιπτώσεις οδηγούσε στο θάνατο, ενώ πολλοί επιζήσαντες παρουσίασαν μακροχρόνιες επιπλοκές. Θα θέλατε να είσαστε εσείς ο πατέρας ή η μητέρα του άτυχου χιλιοστού παιδιού;

“Η ανοσοποίηση μέσω της ασθένειας είναι καλύτερη από τον εμβολιασμό.”

Δεν είναι. Πρώτα από όλα, τα εμβόλια προσφέρουν ανοσία όμοια με εκείνη της φυσικής νόσησης, αλλά χωρίς τις επιπλοκές της. Και όταν μιλάμε για επιπλοκές, εννοούμε, για παράδειγμα, διανοητική καθυστέρηση σε περίπτωση βακτηριακής μηνιγγίτιδας, γενετικές ανωμαλίες (ερυθρά), καρκίνο του ήπατος (ηπατίτιδα Β) ή ακόμη και θάνατο (ιλαρά).

“Τα πολυδύναμα εμβόλια επιβαρύνουν το ανοσοποιητικό.”

Λάθος. Τα πολυδύναμα εμβόλια είναι εμβόλια που σε μία ένεση περιλαμβάνουν αντιγόνα πολλών ασθενειών. Για παράδειγμα το εξαδύναμο εμβόλιο προστατεύει το παιδί από διφθερίτιδα, τέτανο, κοκίτη, πολιομυελίτιδα, αιμόφιλο ινφλουέντσα και ηπατίτιδα Β. Η ταυτόχρονη χορήγηση ΔΕΝ επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ έχει λιγότερα τσιμπήματα για το παιδί και λιγότερες επισκέψεις στον ιατρό.

“Τα εμβόλια περιέχουν τον επικίνδυνο υδράργυρο.”

Μύθος. Κάποια εμβόλια στο παρελθόν περιείχαν θειομερσάλη (αιθυλεστέρας του υδραργύρου), η οποία αυτή τη στιγμή περιέχεται σε ένα μόνο εμβόλιο. Πέραν του ότι ο υδράργυρος είναι στοιχείο της φύσης που συναντάται σε αέρα, νερό και έδαφος, δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο που να αποδεικνύει ότι η ποσότητα της θειομερσάλης που περιέχεται στα εμβόλια είναι επικίνδυνη.

“Τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό έχουν σχεδόν εξαλειφθεί στην Ελλάδα, δεν υπάρχει λόγος εμβολιασμού.”

Αν και οι λοιμώξεις που προλαμβάνονται με εμβολιασμό, είναι πλέον σπάνιες, ΔΕΝ έχουν εξαφανιστεί, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, χάρη (και) στα αντιεμβολιαστικά κινήματα, ασθένειες, όπως η ιλαρά, έχουν επιστρέψει. Ακόμη, υπάρχουν χώρες (στις οποίες είναι πιθανόν να ταξιδέψετε) όπου ασθένειες που προλαμβάνονται από τον εμβολιασμό είναι ευρέως διαδεδομένες.

Το τριπλό εμβόλιο DTP (ενάντια σε διφθερίτιδα, τέτανο, κοκίτη) μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου.”

Μύθος. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και του συνδρόμου αιφνιδίου θανάτου. Απλά, το εμβόλιο χορηγείται σε ηλικία όπου τα βρέφη βρίσκονται σε κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου. Η συγχορήγηση του εμβολίου είναι απολύτως τυχαία.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!