Μετά τις γιορτές. Πώς επανερχόμαστε σε κανονικούς ρυθμούς.

Όλα ήταν υπέροχα. Μαγικά. Ξεχωριστά! Το μακιγιάζ  σας έκανε πάταγο σε δύο διαδοχικά ρεβεγιόν. Τα μαλλιά σας δεν ήταν ανακατεμένα στην τρελή “βοριά” του Δεκεμβρίου αλλά φροντισμένα, περιποιημένα και σαγηνευτικά. Στην πραγματικότητα, ήσασταν απλά τέλεια από την κορυφή ως τα νύχια. Και ξαφνικά το ξυπνητήρι σας χτυπά και διακόπτει το όμορφο όνειρο όπου ξαναζούσατε τις μεγάλες σας γιορτινές στιγμές.

Πάρτε το απόφαση. Η ζωή είναι σκληρή μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς! Η χαλάρωση που έχει προηγηθεί, είναι σχεδόν σίγουρο ότι σας έχει βγάλει από τους ρυθμούς σας. Δεν θέλετε να δείτε το γραφείο, το πανεπιστήμιο, το σχολείο ούτε σε φωτογραφία στο Instagram. Αυτό που θέλετε είναι να κοιμηθείτε κι άλλο.

Όμως… το ξυπνητήρι που είχατε βάλει με θυμό στο snooze για 5 λεπτά, ξαναχτυπά εκνευριστικά. Πρέπει να σηκωθείτε. Επειδή λοιπόν η ζωή συνεχίζεται και τον Ιανουάριο, δείτε στο άρθρο που ακολουθεί κάποιες συμβουλές για να επανέλθετε στους κανονικούς σας ρυθμούς όσο πιο γρήγορα γίνεται!

 

Τα συμπτώματα της απορρύθμισης

Πρώτα από όλα, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Δύο εβδομάδες ακανόνιστων συνηθειών ύπνου, και πιθανότατα κάποιες παρατυπίες όσον αφορά το πρωινό σας γεύμα είναι φυσικό να έχουν αποσυντονίσει το ρολόι του σώματός σας. Τα συμπτώματα απορρύθμισης των εορτών μοιάζουν με αυτά του jet lag και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Αρνητικά συναισθήματα
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Απώλεια όρεξης
  • Δυσπεψία
  • Προβλήματα μνήμης
  • Αδέξιες κινήσεις
  • Έλλειψη ενέργειας
  • Γενική κόπωση

 

Επιστρέφοντας στην κανονικότητα

Πριν σας δώσουμε συμβουλές επιστροφής στην κανονικότητα , πρέπει να τονίσουμε ότι δεν επηρεάζονται όλοι οι άνθρωποι από τις γιορτές. Εάν τηρείτε τη ρουτίνα της καθημερινότητάς σας και τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα νιώσετε καμία διαφορά.

Άλλωστε… δεν ξέρουμε όλοι μας κάποιο άτομο που την ημέρα της Πρωτοχρονιάς σηκώνεται στις 7 το πρωί και κάνει το πρωινό του τζόγκινγκ σαν να μην τρέχει τίποτα; Το μόνο πρόβλημα φυσικά είναι ότι αυτό το άτομο είναι πάντα κάποιος άλλος και ποτέ εμείς!

 

Μαξιλαράκι ασφαλείας

Μετά τις διακοπές και πριν τη δουλειά, δώστε στον εαυτό σας το μαξιλάρι μίας ημέρας, για να μπορέσει να κάνει μία πρώτη, ήπια προσαρμογή. Κάντε τα ψώνια σας, δικά σας και για την οικογένεια, σχεδιάστε τα γεύματα όλης της βδομάδας που ακολουθεί και πάρτε μερικούς υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δεν είναι ντροπή!

 

Οργανωθείτε από την προηγούμενη

Αφιερώστε λίγο χρόνο την προηγούμενη της επιστροφής στο γραφείο, πανεπιστήμιο κλπ στην οργάνωσή σας. Διαλέξτε τα ρούχα που θα φορέσετε, βεβαιωθείτε ότι η κάρτα απεριορίστων διαδρομών σας, αν χρησιμοποιείτε μετρό και λεωφορεία, είναι σε ισχύ, αποφύγετε το “ακόμη ένα ποτηράκι” αλκοόλ και κοιμηθείτε νωρίς.

 

Επικεντρωθείτε στη δουλειά

Είναι ανθρώπινο, την πρώτη μέρα στο γραφείο, μετά τις διακοπές, να ανταλλάξετε ιστορίες και εμπειρίες. Ωστόσο, μην το παρακάνετε ακούγοντας ιστορίες συναδέλφων ή περιγράφοντας τις δικές σας wow στιγμές, ειδικά αν σας περιμένουν 500+ αδιάβαστα mail. Δεν θα διαβαστούν ποτέ από μόνα τους!

 

Δεν θα παίξετε στο Survivor

Τέλος, και πάνω από όλα, ηρεμήστε! Οι 15 μέρες “κραιπάλης” που ζήσατε (το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι μάλλον στη φαντασία σας) δεν χρειάζεται να εξισορροπηθούν με μία δίαιτα 300 θερμίδων ημερησίως και τρελά ωράρια στο γυμναστήριο. Προτιμήστε γιόγκα, λίγο κολύμπι ή ελαφριά άσκηση για τη σταδιακή σας επανάκαμψη.

 

Όχι υπερωρίες από την 1η μέρα

Σας είπαμε παραπάνω ότι είναι καλό να επικεντρωθείτε στη δουλειά. Όχι όμως σε βαθμό που να γυρίσετε σπίτι, ράκος, μετά τα μεσάνυχτα! Βάλτε καλά στο μυαλό σας ότι τα περισσότερα από όσα είναι πάνω στο γραφείο σας με τη λεζάντα «ΕΠΕΙΓΟΝ» είναι ήδη εκεί από… την προηγούμενη χρονιά, ηρεμήστε και ασχοληθείτε με τον όγκο εργασίας που πραγματικά μπορείτε να διεκπεραιώσετε.

Αυτές ήταν οι συμβουλές μας για μία ήρεμη προσαρμογή στη νέα χρονιά. Κι οι ευχές μας; Να είναι το 2019 γεμάτο υγεία, με προσωπικές και επαγγελματικές επιτυχίες για όλους και όλες. Καλή χρονιά!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!