Οι προσδοκίες που έχουμε σαν γονείς από τα παιδιά μας, είναι πολλές. Κάποιες φορές αγγίζουν τα όρια της υπερβολής. Ανησυχούμε γιατί το παιδί μας, αν και 6 μηνών δεν περπατά ακόμα, αν και 9 μηνών δεν μιλάει ακόμη, και αν και 2 ετών δεν παίζει βιολί ακόμα (ΟΚ, όχι όλοι μας)!

Όμως, η αλήθεια είναι ότι με την πρόοδο και την ανάπτυξη του παιδιού, κάποιες φορές βλέπουμε το δένδρο και χάνουμε το δάσος. Γιατί, πρώτα και πάνω από όλα, για να γίνει το παιδί μας ο επόμενος Αϊνστάιν και η επόμενη Μαρία Κιουρί, θα πρέπει να έχει γερά θεμέλια στον πιο βασικό μηχανισμό άμυνας στο σώμα του: στο ανοσοποιητικό του σύστημα.

Δείτε στο άρθρο που ακολουθεί τις διαφορές που έχει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού από αυτό ενός ενήλικα και πώς μπορείτε να το ενισχύσετε. Γιατί, μεταξύ μας, δεν χρειάζεται το παιδί σας να είναι παιδί – θαύμα. Αρκεί να έχει ανοσοποιητικό – θαύμα.

 

Το ανοσοποιητικό στη βρεφική ηλικία

Σους ενήλικες, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πλήρως αναπτυγμένο. Ωστόσο, στα παιδιά, αρχίζει να αναπτύσσεται μόνο μετά τη γέννηση. Τα νεογέννητα λοιπόν μπορούν να συγκριθούν με ένα άγραφο φύλλο χαρτί χαρτιού όπου οι πρώτες γραμμές του κειμένου γράφονται κατά την ίδια τη γέννηση.

Η πρώτη τους έκθεση μάλιστα σε αντιγόνα (δηλαδή ξένες ουσίες που εισέρχονται στον οργανισμό) γίνεται ακριβώς τη στιγμή της γέννησης όταν περνούν μέσα από τον γεννητικό σωλήνα. Στη συνέχεια, και κατά τους πρώτους μήνες της ζωής, το μωρό εξακολουθεί να προστατεύεται από αντισώματα που είχαν εισαχθεί στο αίμα του από τη μητέρα. Ωστόσο, αυτά σταδιακά εξαφανίζονται και το παιδί αρχίζει πλέον να σχηματίζει τα δικά του αντισώματα.

 

Το ανοσοποιητικό στην παιδική ηλικία

Από τη γέννηση και μετά, απαιτούνται περίπου έξι έως οκτώ χρόνια, μέχρι το παιδί να αποκτήσει έναν επαρκή αριθμό αντισωμάτων. Αυτό εξηγεί και το φαινόμενο των πολλών κρυολογημάτων που βασανίζουν παιδιά (αλλά και γονείς), και τα οποία όμως λιγοστεύουν όλο και περισσότερο, όσο το παιδί πλησιάζει στην εφηβεία.

Καθώς το παιδί αναπτύσσεται, το ανοσολογικό “ρεπερτόριό” του διαμορφώνεται επίσης από παρεντερικές λοιμώξεις και εμβολιασμούς. Γενικά, η προστασία που προσφέρεται από την ανοσολογική απόκριση του παιδιού, τόσο από αντισώματα όσο και από κύτταρα Τ, είναι πολύ ισχυρή. Αρκεί να σκεφτούμε ότι οι περισσότερες λοιμώξεις στην παιδική ηλικία συμβαίνουν μόνο μία φορά και στη συνέχεια η προστασία είναι δια βίου.

 

Συμβουλές για καλύτερο παιδικό ανοσοποιητικό

Δείτε παρακάτω κάποιες χρήσιμες συμβουλές που θα θωρακίσουν το ανοσοποιητικό του μωρού ή του παιδιού σας!

 

Αποστειρώνετε τα πάντα

Όπως είπαμε, το ανοσοποιητικό σύστημα του νεογέννητου  δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Γι’ αυτό κάθε τι που έρχεται σε επαφή με αυτό, θηλές, πιπίλες, παιχνίδια, ακόμη και αντικείμενα που βάζει στο στόμα του πρέπει να είναι καθαρό και αποστειρωμένο.

 

Αποφύγετε τα αντιβιοτικά

Ο σκοπός των αντιβιοτικών είναι να σκοτώσουν τα βακτηρίδια που προκαλούν λοιμώξεις, και αρκετές φορές είναι σωτήρια για τη ζωή. Ωστόσο, εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 30 τοις εκατό των αντιβιοτικών συνταγών είναι περιττό. Πριν καταφύγετε σε αντιβιοτικά, συζητήστε με τον γιατρό σας για το πόσο πιθανό είναι η φυσική ανοσία του παιδιού σας να φροντίσει το πρόβλημα χωρίς το φάρμακο.

 

Σερβίρετέ του προβιοτικά

Ξεκινήστε τη σχολική χρονιά του παιδιού με τη δημιουργία καλών βακτηρίων του εντέρου. Τροφές, όπως γιαούρτια αναμειγμένα με φρέσκα φρούτα ή κεφίρ (το οποίο παραδεχόμαστε ότι είναι λίγο δύσκολο στη γεύση για τα παιδιά!) μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

 

Περιορίστε τη ζάχαρη

Παιδιά και ζάχαρη φαίνεται ότι είναι ένας αναπόφευκτος συνδυασμός. Ωστόσο, η ζάχαρη είναι μεγάλος εχθρός του ανοσοποιητικού καθώς “ταΐζει” τα παθογόνα βακτήρια στην εντερική χλωρίδα εις βάρος των ευεργετικών βακτηρίων. Στείλτε το παιδί στο σχολείο με ένα φρούτο αντί για γλυκό, ή τουλάχιστον γλυκά που φτιάχνονται με φυσικά γλυκαντικά, όπως η στέβια.

 

Κοιμήστε το στην ώρα του

Ένα πρόγραμμα με καθορισμένο χρόνο ύπνου και αφύπνισης μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά, ειδικά στα χειμωνιάτικα κρυολογήματα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος το παιδί σας να βλέπει το δελτίο ειδήσεων των 12 μαζί σας, ενώ θα έπρεπε να κοιμάται και να ενισχύει το ανοσοποιητικό του σύστημα!

 

Αφήστε το να παίξει στο ύπαιθρο

Ενθαρρύνετε το παιδί να παίξει στο ύπαιθρο, ακόμη και τον χειμώνα, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν. Εκτός από την άσκηση και τον καθαρό αέρα, θα προσλάβει και τη γνωστή “βιταμίνη του ήλιου”, τη βιταμίνη D, που είναι υπεραπαραίτητη στο ανοσοποιητικό του σύστημα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!