Η πόλη. Προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη “πόλις”.  Είναι το μεγαλύτερο μέγεθος συνάθροισης ανθρώπων στην αλυσίδα οικισμός -> συνοικισμός -> χωριό -> κωμόπολη -> πόλη. Μπορεί να είναι πρωτεύουσα ή συμπρωτεύουσα. Μπορεί να είναι Πόλη του Φωτός, Αιώνια Πόλη ή απλά η Κωνσταντινούπολη.

Όμως, όταν η συζήτηση φτάνει στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, η πόλη, κάποιες φορές, είναι απλά… ανοχύρωτη. Διαβάστε στο άρθρο που ακολουθεί τη σύνδεση της πόλης με το αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό και τι μπορούμε να κάνουμε, όσοι κατοικούμε σε πόλεις, για να το ισχυροποιήσουμε (tip: δεν χρειάζεται να μετακομίσουμε στο χωριό)!

 

Μεγαλώνοντας στο χωριό

Για τους κατοίκους των αστικών κέντρων, η ζωή όταν μεγαλώνεις στο χωριό, έχει τον δικό της μύθο. Ο καθαρός αέρας του βουνού ή η ζωογόνος θάλασσα (η χώρα μας έχει και από τα δύο), τα δένδρα, τα φυτά και τα ζώα μας δημιουργούν μια εικόνα ζωντάνιας και υγείας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τα παιδιά στο χωριό έχουν πιο “κόκκινα μαγουλάκια” από τα… χλωμά παιδιά της πόλης!

Φαίνεται τελικά ότι ο μύθος όντως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Γερμανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουλμ ηγήθηκαν μελέτης που διαπίστωσε ότι τα ζώα και η βακτηριακή σκόνη που βρίσκονται στην ύπαιθρο θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα παιδιά να αποφύγουν προβλήματα υγείας στο μέλλον.

 

Πέρα από το άσθμα και τις αλλεργίες

Έχει τεκμηριωθεί πλέον πολύ καλά, βάσει ερευνών, ότι η έκθεση σε κατοικίδια ζώα και στο αγροτικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του παιδιού είναι ευεργετική όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου άσθματος και αλλεργιών αργότερα στη ζωή. Όμως, η μελέτη των Γερμανών ερευνητών απέδειξε και κάτι ακόμα.

Οι κάτοικοι της υπαίθρου που είχαν στενή επαφή με αγροτικά ζώα στην παιδική τους ηλικία, είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν το άγχος, τον μεγαλύτερο εχθρό του ανοσοποιητικού, πολύ καλύτερα από τους κατοίκους των πόλεων που είχαν μεγαλώσει χωρίς κατοικίδια ζώα.

Αυτό οφείλεται στη βοήθεια περιβαλλοντικών βακτηριδίων με τα οποία οι άνθρωποι συνυπάρχουν σχετικά ειρηνικά εδώ και χιλιάδες χρόνια στις αγροτικές περιοχές. Το “αποστειρωμένο” περιβάλλον της πόλης έχει εξαφανίσει αυτά τα βακτηρίδια, κάτι που αντανακλάται και στο ανοσοποιητικό σύστημα των κατοίκων της πόλης.

 

Ρύπανση

Αν σκεφτήκατε ότι η ρύπανση είναι ένας ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας για το ανοσοποιητικό των κατοίκων της πόλης, σκεφτήκατε σωστά. Τα σωματίδια ρύπανσης αυξάνουν την ευαισθησία στα αλλεργιογόνα. Εάν ζείτε σε γειτονιά με συνεχή κίνηση λεωφορείων ή οχημάτων (κάτι πολύ πιθανό για πολλούς δήμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, και σε μικρότερο βαθμό και σε άλλες πόλεις της χώρας μας) το σίγουρο είναι ότι δεν φέρεστε στο ανοσοποιητικό σας με… “το γάντι”. Αντίθετα, το επιβαρύνετε.

Να τονίσουμε όμως εδώ ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος, όσον αφορά τη ρύπανση. Η έκθεση σε γεωργικά φυτοφάρμακα μπορεί να υποσκάψει ανεπανόρθωτα το ανοσοποιητικό και να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων στις αγροτικές κοινότητες.

 

Να μετακομίσουμε στο χωριό;

Πολλές φορές, μεταξύ σοβαρού και αστείου, το έχουμε δηλώσει στις παρέες μας: με αφορμή και την οικονομική κρίση, θα πάμε με την οικογένεια στο χωριό να κάνουμε μία νέα αρχή! Και με την ευκαιρία, θα δυναμώσουμε και το ανοσοποιητικό μας. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Αυτό που φαίνεται σωστό σε “μεγάλους αριθμούς” μπορεί να μην ισχύει για τη δική σας, εξατομικευμένη περίπτωση. Η γενετική σας προδιάθεση, σε συνδυασμό με το δικό σας, συγκεκριμένο μικροβιακό περιβάλλον και την ηλικία σας παίζουν όλα ρόλο στο πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό σας σύστημα στις απειλές. Δεν είναι δηλαδή ένα πράγμα, αλλά συνδυασμός πραγμάτων.

 

Συμβουλές

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τις παρακάτω συμβουλές για να θωρακίσετε το ανοσοποιητικό σας. Δουλεύουν το ίδιο καλά και για τους κατοίκους της πόλης και για αυτούς του χωριού!

  • Βάλτε περισσότερο πράσινο στη διατροφή σας.
  • Βάλτε περισσότερη άσκηση στη ζωή σας.
  • Βάλτε περισσότερο ύπνο στο πρόγραμμά σας.
  • Βάλτε περισσότερο γέλιο στη ρουτίνα σας.
  • Βάλτε ένα χόμπι στα ενδιαφέροντά σας.
  • Βάλτε ένα νέο ενδιαφέρον στην καθημερινότητά σας.
  • Βάλτε συναντήσεις με φίλους στην ατζέντα σας!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!