Ανοσοποιητικό σύστημα. Ο ορισμός του απλός: το σύστημα των οργάνων και μηχανισμών του οργανισμού μας που είναι υπεύθυνοι για την άμυνά του.

Η ετυμολογία της φράσης; Είναι μεταφραστικό δάνειο (φράση δηλαδή που δημιουργείται στα ελληνικά από την πιστή μετάφραση της ξένης γλώσσας) από τα γαλλικά και τη φράση “système immunitaire”. Η γαλλική φράση έχει προέλθει με τη σειρά της από το λατινικό “immunis” (αυτός που δεν πληρώνει φόρους).

Και η αλήθεια είναι ότι όταν το ανοσοποιητικό εξασθενεί, ο φόρος πάνω στην υγεία μας είναι ιδιαίτερα βαρύς! Δείτε λοιπόν στο σημερινό μας άρθρο τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του εξασθενημένου ανοσοποιητικού, συμπτώματα που μας χτυπούν το “καμπανάκι” για να πάρουμε τα μέτρα που χρειάζονται.

 

80 και πλέον ασθένειες

Τουλάχιστον 80 ασθένειες προκαλούνται από προβλήματα του ανοσοποιητικού συστήματος, για τις οποίες το σώμα μας έχει τον τρόπο του να “εκπέμπει” προειδοποιήσεις. Ωστόσο, πρέπει να λάβετε υπόψη ότι οι πιθανές ενδείξεις που αναφέρουμε παρακάτω, μπορούν να συμβούν και για πολλούς άλλους λόγους. Ο μόνος, που μπορεί να σας μιλήσει, να διαγνώσει και να σας εξηγήσει υπεύθυνα τι συμβαίνει με τον οργανισμό σας, είναι ο γιατρός σας.

 

Κρύα άκρα

Φλεγμονές στα αιμοφόρα αγγεία μπορούν να κάνουν τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας καθώς και τα αυτιά και τη μύτη σας κρύα. Το φαινόμενο μπορεί να προκληθεί από προβλήματα του ανοσοποιητικού, αλλά και από άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα, κάποια συνταγογραφούμενα φάρμακα και συνθηκών που επηρεάζουν τις αρτηρίες σας.

 

Δυσκοιλιότητα ή διάρροια

Διάρροια που διαρκεί περισσότερο από 2 έως 4 εβδομάδες μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα βλάπτει το λεπτό σας έντερο ή τον πεπτικό σας σωλήνα. Η δυσκοιλιότητα είναι επίσης ανησυχητική, καθώς μπορεί να υποδεικνύει ότι το ανοσοποιητικό σας αναγκάζει το έντερο σας να επιβραδύνει. Άλλες πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν βακτήρια και ιούς.

 

Ξηροφθαλμία

Πολλοί άνθρωποι με αυτοάνοσο νόσημα, διαπιστώνουν ότι έχουν ξηροφθαλμία. Η αίσθηση που μπορεί να έχετε ίσως μοιάζει με άμμο που έχει μπει στο μάτι σας. Ακόμη, μπορεί να παρατηρήσετε πόνο, ερυθρότητα ή θολή όραση.

 

Κόπωση

Το αίσθημα υπερβολικής κόπωσης, που δεν απομακρύνεται ακόμη και μετά από ύπνο, ίσως σημαίνει ότι κάτι μπορεί να πηγαίνει λάθος με τις άμυνες του σώματός σας.

 

Δέκατα

Αν παρουσιάζετε ελαφρύ πυρετό με δέκατα, θα μπορούσε να οφείλεται (μεταξύ φυσικά και πολλών άλλων αιτιών) στο ανοσοποιητικό σας σύστημα που εργάζεται υπερβολικά, καθώς αρχίζετε να εμφανίζετε μια αυτοάνοση κατάσταση.

 

Δερματικά εξανθήματα

Το δέρμα είναι το πρώτο εμπόδιο του οργανισμού έναντι των μικροβίων. Το πώς φαίνεται μπορεί να αντικατοπτρίζει πόσο καλά το ανοσοποιητικό κάνει τη δουλειά του. Ξηρό, κόκκινο δέρμα με φαγούρα είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα φλεγμονής. Ας σημειωθεί ότι τα άτομα με λύκο συχνά εμφανίζουν εξάνθημα σε σχήμα πεταλούδας στη μύτη και τα μάγουλά τους.

 

Πόνος στις αρθρώσεις

Όταν υπάρχει φλεγμονή στην εσωτερική επένδυση των αρθρώσεων, η περιοχή της άρθρωσης μπορεί να είναι σκληρή ή πρησμένη (κάτι που μπορεί να εμφανιστεί σε παραπάνω από μια αρθρώσεις). Ίσως παρατηρήσετε ότι είναι χειρότερο το πρωί.

 

Απώλεια μαλλιών

Μερικές φορές το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει θυλάκια τρίχας. Αν χάνετε  μαλλιά, ιδιαίτερα σε τούφες, ίσως αναπτύσσετε μια κατάσταση που ονομάζεται γυροειδής αλωπεκία. Μπορεί επίσης να αποτελεί σύμπτωμα του λύκου.

 

Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις

Εάν χρειάζεται να παίρνετε αντιβιοτικά περισσότερο από δύο φορές το χρόνο (τέσσερις φορές για τα παιδιά), το σώμα σας μπορεί να μην είναι σε θέση να τα βγάζει πέρα με τα μικρόβια από μόνο του. Άλλοι λόγοι ανησυχίας: χρόνιες ιγμορίτιδες, περισσότερες από τέσσερις μολύνσεις των αυτιών σε ένα χρόνο (για άτομα άνω των 4 ετών) ή πάνω από μία περίπτωση πνευμονίας.

 

Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια

Μπορεί να είναι εντελώς αθώο. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σημαίνει ότι το σώμα σας επιτίθεται σε νεύρα που στέλνουν σήματα στους μύες σας. Οι άνθρωποι που έχουν σύνδρομο Guillain-Barre (αυτοάνοσο νόσημα άγνωστης αιτιολογίας) μπορεί να έχουν μούδιασμα που ξεκινά στα πόδια τους και στη συνέχεια κινείται μέχρι τα χέρια και το στήθος τους.

 

Προβλήματα κατάποσης

Εάν δυσκολεύεστε να κατεβάσετε το φαγητό σας, ίσως ο οισοφάγος σας να είναι πρησμένος ή πολύ αδύναμος για να λειτουργήσει καλά. Μια από τις πιθανές αιτίες μπορεί να είναι ένα πρόβλημα με το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

 

Ανεξήγητη αλλαγή βάρους

Παίρνετε επιπλέον κιλά ακόμα και αν οι διατροφικές συνήθειες και ο τρόπος ζωής σας δεν έχουν αλλάξει (ή χάνετε κιλά); Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω βλάβης στον θυρεοειδή σας αδένα από μια αυτοάνοση ασθένεια.

 

Λευκά μπαλώματα

Μερικές φορές το ανοσοποιητικό σας αποφασίζει να καταπολεμήσει τα κύτταρα που σχηματίζουν τις χρωστικές του δέρματος, τα επονομαζόμενα μελανοκύτταρα. Εάν ναι, θα αρχίσετε να βλέπετε λευκά “μπαλώματα” δέρματος στο σώμα σας.

 

Επίλογος

Είναι σίγουρο ότι δεν πρέπει να αμελείτε κάποιο από τα παραπάνω προειδοποιητικά “καμπανάκια”. Όμως, επαναλαμβάνουμε για μία φορά ακόμη ότι τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω μπορεί να οφείλονται σε εξασθενημένο ανοσοποιητικό, αλλά και σε μια πλειάδα άλλων λόγων. Ο ΜΟΝΟΣ που μπορεί να σας μιλήσει με υπευθυνότητα για αυτό που σας απασχολεί είναι ο γιατρός σας!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!