Το επιτυχημένο αδυνάτισμα στέλνει στα ύψη την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή μας, καθώς και τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Όταν εκείνο το τζιν, από τότε που ήμασταν στο πρώτο έτος της σχολής, μπορεί να ξαναφορεθεί, νιώθουμε σαν να γυρίσαμε τον χρόνο πίσω. Τα καλύτερα είναι μπροστά!

Όμως, η απώλεια κιλών, πέρα από την εντυπωσιακή αλλαγή ψυχολογίας, βοηθά την υγεία μας και με πολλούς ακόμη διαφορετικούς τρόπους. Και μάλιστα αρχίζει να το κάνει από πολύ νωρίς στη διάρκεια της δίαιτας με ένα ποσοστό απώλειας βάρους, που, οι περισσότεροι μπορούμε να το πετύχουμε εύκολα. Δείτε στη συνέχεια του άρθρου μας πώς μια απώλεια βάρους μόλις 5% μπορεί να βοηθήσει την υγεία.

 

Τι σημαίνει 5%;

Από τα 100 κιλά να κατέβετε στα 95. Από τα 80 στα 76. Από τα 60 στα 57. Δεν φαίνεται πολύ! Και δεν είναι. 5% είναι ένα σχετικά εύκολα διαχειρίσιμο ποσοστό απώλειας βάρους, καθώς και ένα πολύ καλό πρώτο “σκαλί” σε περίπτωση που ο στόχος σας είναι πιο μακρινός. Είναι όμως καλό να ξέρει κάποιος ότι τα οφέλη στην υγεία ξεκινούν τόσο νωρίς.

 

Αρθρώσεις

Χάστε ένα 5% του βάρους σας σήμερα και οι αρθρώσεις σας θα σας ευγνωμονούν αύριο – και μεθαύριο και μέχρι τα βαθιά σας γεράματα. Το επιπλέον λίπος όχι μόνο προκαλεί πρόσθετη πίεση στις αρθρώσεις (έχει υπολογιστεί ότι 10 επιπλέον κιλά προσθέτουν πίεση 40 κιλών στα γόνατα), αλλά μπορεί να προκαλέσει και φλεγμονές. Απώλεια έστω και μικρού βάρους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων.

 

Διαβήτης

Ο διαβήτης τύπου ΙΙ έχει απόλυτη σχέση με τα περιττά κιλά και την παχυσαρκία, όπως έχει τεκμηριωθεί από δεκάδες έρευνες. Η απώλεια έστω και ενός μικρού ποσοστού βάρους μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση εμφάνισης διαβήτη. Άτομα που έχουν ήδη διαβήτη, χάνοντας έστω και 5% βάρους, μπορούν να δουν βελτίωση στον έλεγχο του σακχάρου.

 

Χοληστερόλη

Η LDL (“κακή”) χοληστερόλη μπορεί να μειωθεί μέσω διατροφής ή φαρμακευτικής αγωγής. Όμως η αύξηση της HDL (“καλής”) χοληστερίνης μπορεί να αποδειχθεί ποιο δύσκολη υπόθεση. Η απώλεια έστω και ενός μικρού σχετικά ποσοστού βάρους, σε συνδυασμό με την άσκηση, μπορεί να βοηθήσει την HDL να μπει στο “σωστό δρόμο”.

 

Τριγλυκερίδια

Τα τριγλυκερίδια είναι ιδιαίτερα χρήσιμα ως άμεση πηγή ενέργειας για τον οργανισμό μας. Όταν όμως περισσεύουν (σε τιμές άνω των 200 mg/dl) θεωρούνται πλέον παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια. Έστω και μια μικρή πτώση του βάρους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των τριγλυκεριδίων σε πιο υγιή επίπεδα.

 

Αρτηριακή πίεση

Το αίμα κυκλοφορεί μέσα στις αρτηρίες, πιέζοντας τα τοιχώματά τους. Το επιπλέον σωματικό βάρος αναγκάζει το αίμα να πιέζει πιο δυνατά, με συνέπεια να δουλεύει πιο σκληρά και η καρδιά σας. Με μία απώλεια βάρους περίπου 5%, μπορείτε να μειώσετε την πίεσή σας κατά περίπου 5 μονάδες (πχ από 13 στο 12,5 ή πιο σωστά από 130 στο 125). Εάν μάλιστα περιορίσετε το αλάτι και τρώτε πολλά λαχανικά, φρούτα και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, μπορείτε να τη μειώσετε ακόμη περισσότερο.

 

Υπνική άπνοια

Στα άτομα που είναι υπέρβαρα, δημιουργείται επιπλέον λίπος στο πίσω μέρος του λαιμού, το οποίο, κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να φράξει τους αεραγωγούς, προκαλώντας υπνική άπνοια (μια κατάσταση επικίνδυνη για την καρδιά αλλά και για τη ζωή). Αδυνατίζοντας, έστω και λίγο, μπορεί να αποδειχθεί ένα καλό πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας – κάποιες φορές σε βαθμό διακοπής χρήσης των ογκωδών αναπνευστικών συσκευών που την αντιμετωπίζουν.

 

Καρκίνος

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, μέσα από διαδικασίες όπως η αύξηση της ινσουλίνης στο σώμα, η αύξηση των οιστρογόνων, η μεγαλύτερη συχνότητα φλεγμονών κλπ. Ο κίνδυνος για πολλούς τύπους καρκίνου μειώνεται όταν χάνετε βάρος, και πολύ περισσότερο για τον καρκίνο του μαστού και της μήτρας, όπου η απώλεια ακόμη και ενός μικρού ποσοστού βάρους μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα συγκεκριμένων καρκινογόνων ορμονών.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!