Όταν ξεκινάμε την προσπάθεια για αδυνάτισμα, κάποιες μας ενέργειες υπαγορεύονται από την κοινή λογική. Ναι, ξέρουμε ότι πρέπει να “κλειδώσουμε” το ψυγείο και να ιδρώσουμε στο γυμναστήριο. Στην πορεία, ανακαλύπτουμε ότι πρέπει να σταματήσουμε τουλάχιστον 10 συνήθειες που οδηγούν σε περιττά κιλά και μαθαίνουμε κάθε πότε πρέπει να ζυγιζόμαστε.

Αυτό όμως που ίσως δεν ξέρουμε; Τη σχέση μεταξύ των προβιοτικών και του αδυνατίσματος. Δεν είμαστε μόνοι! Μέχρι πρόσφατα, οι ειδικοί και ερευνητές είχαν επίσης άγνοια επί του θέματος. Όμως, καθώς οι έρευνες διαδέχονται η μία την άλλη, αποκαλύπτεται ότι η σχέση μεταξύ προβιοτικών και αδυνατίσματος είναι πολλά υποσχόμενη.

Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Τι είναι τα προβιοτικά;

Υπάρχει μία αποικία δισεκατομμυρίων ζωντανών μικροοργανισμών που ζουν μέσα στο σώμα μας. Είναι τα βακτήρια που υπάρχουν φυσιολογικά στην εντερική μας χλωρίδα. Τα προβιοτικά βακτήρια (pro biota, “για τη ζωή”) είναι παρόμοια με αυτά τα βακτήρια.

Η λήψη προβιοτικών φαίνεται ότι βοηθά ιδιαίτερα σε παθήσεις του πεπτικού (έλκος στομάχου, Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, δυσανεξία στη λακτόζη, χρόνια δυσκοιλιότητα, διάρροια) ενώ έχει ακόμη θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, σε αλλεργίες και εκζέματα, στα δόντια και ούλα και στην ψυχική υγεία.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχει μία σχετική σύγχυση μεταξύ των προβιοτικών και των πρεβιοτικών. Η διαφορά τους είναι ότι τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, ενώ τα πρεβιοτικά, τα οποία διεγείρουν τη δραστηριότητα των βακτηρίων δεν είναι. Πιο παραστατικά, μπορείτε να θυμάστε ότι τα πρεβιοτικά αποτελούν το “γεύμα” των προβιοτικών.

 

Ο ορισμός των προβιοτικών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο ορισμός των προβιοτικών είναι ο εξής: τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες προσφέρουν όφελος για την υγεία στον ξενιστή.

(Ξενιστής, στην προκειμένη περίπτωση, θεωρείται ο άνθρωπος.)

 

Προβιοτικά και αδυνάτισμα

Καθώς τα προβιοτικά εμφανίστηκαν στην ιατρική βιβλιογραφία με τη σημασία που έχουν σήμερα μόλις το 1974, η σχέση τους με το αδυνάτισμα ανακαλύφθηκε και άρχισε να μελετάται εκτενέστερα μόνο τα τελευταία χρόνια. Ήδη όμως οι έρευνες είναι παραπάνω από ενθαρρυντικές.

 

Έρευνες 2018

Μια συστηματική μετα-ανάλυση* του 2018 που περιλάμβανε δώδεκα τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές και 821 συμμετέχοντες διαπίστωσε ότι όσοι έλαβαν συμπληρώματα προβιοτικών παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση τόσο στο σωματικό βάρος αλλά και στην περιφέρεια μέσης, το σωματικό λίπος και τον Δείκτη BMI (Body Mass Index, Δείκτης Μάζας Σώματος).

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες στις έρευνες που έλαβαν υψηλότερες δόσεις προβιοτικών, όπως και εκείνοι που έλαβαν ένα μόνο στέλεχος αντί για προβιοτικά πολλαπλών στελεχών παρουσίασαν μεγαλύτερη απώλεια σωματικού λίπους.

*Ο όρος μετα-ανάλυση αναφέρεται στην ποσοτική και αντικειμενική μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για τη σύνθεση, τον συνδυασμό και τη σύνοψη μεγάλου αριθμού ερευνητικών μελετών. Με αυτό τον τρόπο, οι ερευνητές οδηγούνται σε ένα συνολικό συμπέρασμα.

 

Έρευνες 2019

Επόμενη συστηματική μετα-ανάλυση του 2019, που περιλάμβανε 105 επιστημονικά άρθρα και 6.826 συμμετέχοντες, επιβεβαίωσε ότι η χορήγηση προβιοτικών οδήγησε σε μείωση του σωματικού λίπους, της περιφέρειας της μέσης και του Δείκτη Μάζας Σώματος.

Στη συγκεκριμένη έρευνα διαπιστώθηκε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από τις παραπάνω μειώσεις προέκυψε από τη χορήγηση προβιοτικών που περιείχαν bifidobacteria (B. breve, B. longum), Thermophilus και λακτοβάκιλλους (L. acidophilus, L. casei και L. delbrueckii).

 

Πώς τα προβιοτικά προάγουν την απώλεια βάρους

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα προβιοτικά μπορεί να προάγουν την απώλεια βάρους μέσω:

  • αύξησης της οξείδωσης των λιπαρών οξέων και μείωση της αποθήκευσης λίπους
  • επίδρασης στην όρεξη και τον μεταβολισμό
  • μείωσης της συσσώρευσης λίπους
  • βελτίωσης της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

 

Συμπέρασμα

Υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος που πρέπει να διανυθεί για να φτάσουμε σε τελικά συμπεράσματα. Προς το παρόν, όμως τα μηνύματα είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Τα προβιοτικά, ήδη όπλο στη φαρέτρα μας για πολλά προβλήματα, ιδιαίτερα του πεπτικού, μπορούν να γίνουν και σύμμαχός μας στο αδυνάτισμα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!