Στο αδυνάτισμα, υπάρχουν δύο λέξεις που μας απασχολούν συνεχώς. Η πρώτη είναι, φυσικά, οι θερμίδες. Όσο προχωρά η δίαιτά μας, τόσο περισσότερο γινόμαστε γνώστες της θερμιδικής αξίας των βασικών, αλλά και των πιο εξωτικών τροφών. Κοτόπουλο στήθος τα 100 γραμμάρια; 165 θερμίδες. Γιαούρτι 2% κεσεδάκι με μια κουταλιά μέλι; 190 θερμίδες. Κλπ.

Όμως, αν και ο υπολογισμός των θερμίδων είναι μία σχετικά απλή διαδικασία, ειδικά εάν έχουμε καλή μνήμη, ο υπολογισμός των μερίδων είναι μία διαφορετική και αρκετά πιο δύσκολη υπόθεση. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί, μαζί με έξυπνες συμβουλές για το πώς να υπολογίζετε τις μερίδες.

 

Οι μερίδες είναι μικρότερες από όσο νομίζουμε

Άραγε η μερίδα ήταν 2 κουταλάκια της σούπας ή 2 κουταλάκια του γλυκού; Η συνταγή έλεγε ένα φλιτζάνι ή μισό φλιτζάνι; Είναι δύσκολο να θυμόμαστε τις μερίδες και ακόμη πιο δύσκολο να τις υπολογίζουμε σωστά. Και υπάρχει, δυστυχώς και η “σκληρή” αλήθεια, όσο και αν δεν θέλουμε να την παραδεχθούμε:

Μία μερίδα είναι πάντα μικρότερη από όσο νομίζουμε!

Μάλιστα, αρκετές φορές, η μερίδα, κατά τη διάρκεια μίας δίαιτας ξεφεύγει από τα όρια της “μικρής” και γίνεται πλέον “μικροσκοπική”. Καθώς το μάτι μας δεν είναι συνηθισμένο στο να δέχεται ότι μία τόσο μικρή ποσότητα τροφής μπορεί να μας στηρίξει και να μας θρέψει, ασυναίσθητα, μεγαλώνουμε τις μερίδες, βγαίνοντας εκτός προγράμματος δίαιτας.

 

Έξυπνοι τρόποι υπολογισμού μερίδων

Δείτε στη συνέχεια του άρθρου μας κάποιους έξυπνους τρόπους υπολογισμού των μερίδων σε μία τυπική δίαιτα. Αυτοί οι τρόποι βασίζονται στη σύγκριση των μερίδων με μέγεθος αντικειμένων με τα οποία είμαστε εξοικειωμένοι.

 

Τυρί

Αρχίζουμε με το τυρί για να αντιληφθείτε το πόσο μικρές είναι στην πραγματικότητα οι μερίδες. Υπολογίστε ότι μία μερίδα τυριού έχει περίπου το μέγεθος του αντίχειρά σας από τη βάση μέχρι την άκρη του. Μην κάνετε thumb down!

 

Κρέας, κοτόπουλο και ψάρι

Μία μερίδα από τα παραπάνω ισοδυναμεί περίπου με το μέγεθος της παλάμης σας ΧΩΡΙΣ τα δάχτυλα. Ή εναλλακτικά (σε περίπτωση που τα χέρια σας είναι πολύ μικρά ή πολύ μεγάλα) με το μέγεθος μίας τράπουλας.

 

Ζυμαρικά

Φανταστείτε ένα μπαλάκι του τένις. Αυτό είναι και το (μικροσκοπικό, η αλήθεια είναι) μέγεθος μίας μερίδας ζυμαρικών.

 

Πατάτες

Μία μερίδα πατάτες ισοδυναμεί περίπου με το μέγεθος του ποντικιού στον υπολογιστή σας.

 

Ρύζι

Μπορείτε να φανταστείτε μία θήκη για cupcake που αντί να έχει μέσα της το αγαπημένο σας κεκάκι έχει ρύζι στον ατμό; Αυτή είναι και η μερίδα.

 

Ελαιόλαδο

Δύσκολο να το συγκρίνετε, καθότι υγρό. Ωστόσο, υπολογίστε ότι απλώνετε ελαιόλαδο στην επιφάνεια ενός γραμματοσήμου.

 

Dressing για σαλάτα

Όσο ένα μπαλάκι του γκολφ.

 

Ξηροί καρποί

Υπολογίστε περίπου 3 μεγάλα ζάρια.

 

Άλλες χρήσιμες συμβουλές σχετικά με τις μερίδες

Δώστε επίσης προσοχή στα παρακάτω:

  • Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα για τα γεύματά σας. Οι μικρές μερίδες που αναφέραμε παραπάνω, μέσα σε ένα τεράστιο πιάτο, θα σας απογοητεύσουν.
  • Ποτέ μην τρώτε κατευθείαν από το μπολ, το κουτί ή το σακουλάκι ενός τρόφιμου.
  • Προσπαθήστε, όσο μικρή και αν σας φαίνεται μία μερίδα σε μέγεθος τράπουλας, μπάλας τένις κλπ, να μη βάλετε δεύτερη.
  • Είναι καλύτερα να μην έχετε πιατέλες στο τραπέζι από τις οποίες βάζετε τις μερίδες σας. Δύσκολα θα αντισταθείτε στο να βάλετε δεύτερη μερίδα.
  • Εάν υπάρχει επιδόρπιο στο γεύμα, μοιραστείτε το.
  • Προσέξτε όλα τα μικρά σνακ που είναι συνήθως “κάτω από το ραντάρ” μίας μερίδας: κρακεράκια, πρέτσελ, μπισκοτάκια κλπ. Προσθέτουν θερμίδες χωρίς να το καταλάβετε.
  • Στο εστιατόριο, ζητήστε μικρότερη μερίδα.
  • Στο εστιατόριο, εξετάστε με το μάτι τη μερίδα σας και ζητήστε εξαρχής συσκευασία takeaway για την υπόλοιπη.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!