Η διαδικασία του αδυνατίσματος θα ήταν απλά αδύνατη (ή δυνατή μόνο για… ασκητές) εάν δεν υπήρχαν κάποια ενδιάμεσα στάδια επιβράβευσης. Ποια είναι αυτά;

 • Τα παλιά σας ρούχα που αρχίζουν να ξαναμπαίνουν, ιδιαίτερα το τζιν.
 • Ο καθρέφτης, όπου η διαφορά στην εμφάνισή σας είναι εμφανής.
 • Οι φίλοι και γνωστοί που σας βλέπουν, σας θαυμάζουν και σας λένε πόσο αλλάξατε.

Και φυσικά, η μεγαλύτερη επιβράβευση από όλα. Η παντοδύναμη, αλλά συνάμα και αμείλικτη…

Ζυγαριά.

Η στήλη δεν γνωρίζει κανέναν στο οικογενειακό ή φιλικό της περιβάλλον που να αδυνάτισε ή να προσπάθησε να αδυνατίσει, έστω και αν αυτό αφορούσε μια μικρή απώλεια κιλών, χωρίς τη χρήση και τη βοήθεια μιας ζυγαριάς. Και είμαστε σίγουροι ότι το ίδιο συμβαίνει και με εσάς. Αδυνάτισμα σημαίνει ζυγαριά.

Εδώ λοιπόν τίθεται το ερώτημα: πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζετε όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος; Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Να ζυ-γίζεται κανείς ή να μη ζυ-γίζεται;

Παραφράζοντας τον Άμλετ, ας εξετάσουμε αρχικά τη θεμελιώδη ερώτηση. Άραγε, το να ζυγίζεται κάποιος, βοηθά στην απώλεια κιλών και στη μη επαναπρόσληψή τους; Οι ερευνητές γνέφουν καταφατικά. Σύμφωνα με μελέτες, μέσα σε δύο χρόνια από την απώλεια κιλών, οι άνθρωποι γενικά κερδίζουν τα δύο τρίτα του βάρους που εργάστηκαν σκληρά για να χάσουν.

Οι ίδιες όμως μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που ζυγίζονται τακτικά, έχουν όχι μόνο μεγαλύτερη επιτυχία στην απώλεια βάρους, αλλά και στη μακροπρόθεσμη διατήρηση του νέου τους βάρους. Και αυτό, γιατί με την παρακολούθηση του βάρους τους, το “καμπανάκι” για τη λήψη μέτρων σε περίπτωση προβλήματος, χτυπά νωρίς πριν τα χαμένα κιλά (και δυστυχώς πολλές φορές και ακόμη περισσότερα από τα χαμένα) επιστρέψουν.

 

Πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζεστε;

Όσον αφορά τη διατήρηση του βάρους μετά από μία επιτυχημένη δίαιτα, οι ειδικοί συμφωνούν ότι το να ανεβαίνετε στη ζυγαριά μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετό. Όμως, όταν το θέμα είναι η απώλεια κιλών, τότε η συχνότητα του ζυγίσματος έχει σχέση με τη συχνότητα της χρήσης της οδοντόβουρτσάς σας. Είναι καλό να γίνεται σε καθημερινή βάση.

Τα σπανιότερα διαστήματα μεταξύ των ζυγισμάτων, όπως για παράδειγμα, μία φορά τον μήνα, δεν συνιστώνται – αν και σίγουρα είναι καλύτερα από το να μη ζυγίζεστε ποτέ.

 

Μειονεκτήματα ημερήσιου ζυγίσματος

Να ζυγίζεστε λοιπόν κάθε ημέρα, όσο κάνετε δίαιτα. Πολύ ωραία! Προσοχή όμως, γιατί υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα. Εάν χθες, η ζυγαριά έδειχνε 70,0 και σήμερα δείχνει 70,1, παρά την πιστή τήρηση του προγράμματός σας, είναι πιθανόν να απογοητευτείτε ή να πάθετε εμμονή με τη ζυγαριά.

Αυτό μπορεί να σας οδηγήσει σε κακές συνήθειες, όπως παράλειψη γευμάτων ή ακατάστατα γεύματα, απλά και μόνο για να δείτε αυτή την “παλιοβελόνα” να δείχνει επιτέλους 69,9! Οι διακυμάνσεις του βάρους σε ημερήσια βάση δεν είναι ασυνήθιστες και δεν θα πρέπει να σας αποθαρρύνουν.

 

Οι κανόνες της ζυγαριάς

Το ζύγισμα έχει κάποιους κανόνες που είναι καλό να τηρείτε, τόσο για να έχετε μία αντικειμενική αίσθηση της πραγματικότητας, όσο και για να μην αγχώνεστε, πολλές φορές χωρίς λόγο. (Πόσες φορές, για παράδειγμα, δεν ζυγιστήκατε στη ζυγαριά στο πατρικό σας σπίτι, που σας έβγαλε 3 κιλά βαρύτερη;)

Δείτε στη συνέχεια αυτούς τους κανόνες και τηρήστε τους ευλαβικά.

 • Να ζυγίζεστε την ίδια ώρα της ημέρας για να έχετε ακριβή σύγκριση με το προηγούμενο 24ωρο.
 • Είναι καλύτερο να ζυγίζεστε κάθε πρωί, αφού ξυπνήσετε.
 • Πηγαίνετε στην τουαλέτα πριν ζυγιστείτε.
 • Φοράτε όσο το δυνατόν λιγότερα ρούχα όταν ζυγίζεστε (ή καθόλου) και προσπαθήστε να φοράτε τα ίδια ή παρόμοια ρούχα κάθε φορά που ζυγίζετε.
 • Τοποθετήστε τη ζυγαριά σας σε σκληρή, επίπεδη επιφάνεια, καθώς μια ζυγαριά σε μια ανώμαλη επιφάνεια δεν έχει πάντα ορθές ενδείξεις.
 • Σταθείτε ακίνητοι και ξυπόλητοι στη ζυγαριά με το βάρος σας ομοιόμορφα κατανεμημένο και στα δύο πόδια.
 • Προμηθευτείτε μία ζυγαριά ποιότητας με ακριβείς ενδείξεις. Η ζυγαριά είναι εργαλείο και πρέπει να έχετε το καλύτερο.
 • Σε περίπτωση που ζυγίζεστε κάθε εβδομάδα, θυμηθείτε να το κάνετε την ίδια ημέρα της εβδομάδας. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καλύτερη ημέρα για αυτό είναι η Τετάρτη (γιατί είναι πολύ πιθανόν κάποιες μικρές η μεγάλες καταχρήσεις του Σαββατοκύριακου να έχουν εξισορροπηθεί από μία πιο μετρημένη διατροφή τη Δευτέρα ή Τρίτη).

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!