Κατά τη διάρκεια μίας δίαιτας, λίγα πράγματα μας γεμίζουν με τη θριαμβευτική αίσθηση που νιώθουμε όταν, ανεβαίνοντας στη ζυγαριά, βλέπουμε τη βελόνα να δείχνει λιγότερα κιλά από την προηγούμενη εβδομάδα ή την προηγούμενη ημέρα. Όλες αυτές οι στερήσεις, οι θυσίες και η προσπάθεια επιτέλους πιάνουν τόπο!

Είναι όμως έτσι;

Πολλές φορές, η επιθυμία μας να αδυνατίσουμε, μας κάνει να βλέπουμε μόνο την ένδειξη της ζυγαριάς, παραβλέποντας κάποιες άλλες παραμέτρους. Μία από αυτές, και ιδιαίτερα στην αρχή μίας προσπάθειας για αδυνάτισμα, είναι η απώλεια υγρών, η οποία, λανθασμένα, θεωρείται ως πραγματική απώλεια βάρους.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί πρακτικές συμβουλές για το πώς να ξεχωρίσετε την απώλεια βάρους από την απώλεια υγρών.

 

Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων

Σε μία δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, προέχει η κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη (κόκκινο άπαχο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, γάλα, αυγό, τυρί κλπ) και ο περιορισμός τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, γλυκά κλπ).

Όμως, συμβαίνει το εξής. Όταν τρώμε υδατάνθρακες, ο οργανισμός μας τους διασπά σε γλυκόζη, η οποία στη συνέχεια, συνδυαζόμενη με μόρια νερού, σχηματίζει το λεγόμενο γλυκογόνο που αποθηκεύεται στους μύες και το ήπαρ. Σταματώντας την πρόσληψη υδατανθράκων, τα αποθέματα γλυκογόνου εξαντλούνται κάτι που οδηγεί σε απώλεια νερού – την οποία εμείς θεωρούμε απώλεια κιλών. Είναι λοιπόν πιθανό η δίαιτά σας να οδηγεί σε απώλεια υγρών.

 

Γρήγορη απώλεια κιλών

Υπάρχουν πολλές “γρήγορες” δίαιτες που βασίζονται στην απώλεια νερού για άμεσα  αποτελέσματα. Αν έχετε χάσει τρία κιλά μετά από μόλις μία εβδομάδα νέας δίαιτας και προγράμματος άσκησης, το πιθανότερο είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά οφείλεται στην απώλεια υγρών.

Ακόμα και αν δεν ακολουθείτε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, η συνολική μείωση των θερμίδων αναγκάζει το σώμα σας να χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο γλυκογόνο για ενέργεια – και καθώς το κάνει αυτό, απελευθερώνετε νερό. Σύμφωνα με το έγκυρο Mayo Clinic μάλιστα, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί από εμάς βλέπουμε θεαματικό αποτέλεσμα στην πρώτη εβδομάδα δίαιτας. Είναι απλά νερό!

 

Διακυμάνσεις βάρους

Εάν ζυγίζεστε κάθε πρωί, κάτι που συνιστάται κατά τη διάρκεια μίας δίαιτας είναι πιθανόν να σας “τρελαίνουν” οι διακυμάνσεις βάρους. Μα πώς είναι δυνατόν να χάσατε δύο κιλά σε μία μέρα και να πήρατε ενάμισι την επόμενη; Πρώτα από όλα δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε – ούτε να πάτε τη ζυγαριά για service.

Η πιθανότερη εξήγηση είναι και η απλούστερη. Οι εντυπωσιακές αυτές απώλειες και επανακτήσεις βάρους οφείλονται στην κατακράτηση και απώλεια υγρών. Αγνοήστε λοιπόν τις διακυμάνσεις βάρους, ειδικά στην αρχή του προγράμματός σας και επικεντρωθείτε στον μακροπρόθεσμο στόχο σας.

 

Τα ρούχα λένε πάντα την αλήθεια

Ένας ακόμη τρόπος για να διαπιστώσετε εάν χάνετε πραγματικά βάρος ή απλά υγρά είναι τα ρούχα σας. Ανεξάρτητα από τι λέει η ζυγαριά σας, τα ρούχα σας λένε πάντα την αλήθεια. Εάν χάνετε μόνο υγρά, το πιθανότερο είναι δεν θα δείτε κάποια ιδιαίτερη διαφορά, φορώντας τα παλιά σας ρούχα. Εκείνο το τζιν θα εξακολουθεί (προς το παρόν!) να μην μπαίνει.

Αντίθετα, εάν χάνετε λίπος αλλά και πόντους από την περιφέρειά σας, αυτό θα φανεί στα ρούχα σας, τα οποία θα είναι πιο χαλαρά.

 

Επίσκεψη στον διαιτολόγο

Τέλος, ο διαιτολόγος σας είναι ο επαγγελματίας εκείνος που μπορεί να σας πει με ακρίβεια αν χάνετε υγρά ή λίπος. Είναι πολύ πιθανό να εφαρμόσει στο σώμα σας δερματοπτυχομέτρηση, μία μέθοδος έμμεσης εκτίμησης της λιπώδους μάζας με εφαρμογή οργάνου που λέγεται δερματοπτυχόμετρο σε βασικά ανατομικά σημεία (συνήθως στην κοιλιακή χώρα ή στον μηρό).

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!