Όλοι μας θυμόμαστε το πρώτο μας αλφαβητάρι, με τους παλαιότερους από εμάς μάλιστα να χαμογελάμε πάντα όταν ακούμε την κλασική φράση “Λόλα, να ένα μήλο”! Φυσικά, από εκείνο, το πρώτο αλφαβητάρι έχουν περάσει πολλά χρόνια, αλλά τα διδάγματά του έχουν μείνει μαζί μας.

Διαβάστε στη συνέχεια του άρθρου μας, ένα άλλο, δικό μας αλφαβητάρι: αυτό του αδυνατίσματος. Δείτε πώς 24 λέξεις μπορούν να αλλάξουν τη δίαιτα, τη σιλουέτα και τη ζωή μας προς το καλύτερο και κρατήστε, και από αυτό, τα διδάγματά του. Καλή σας ανάγνωση!

 

Α – Άσκηση

Ξέρετε πόσο σημαντική είναι σε κάθε επιτυχημένη δίαιτα. Προσπαθήστε να βάλετε ποικιλία στο πρόγραμμά σας, ξεφεύγοντας από τα συνηθισμένα. Πιλάτες, γιόγκα, ακόμα και aqua aerobics (αεροβική στο νερό) μπορούν να βοηθήσουν.

 

Β – Βηματομετρητής

Επενδύστε σε ένα βηματομετρητή (ή ενεργοποιήστε την εφαρμογή στο κινητό σας). Περπατώντας 10.000 βήματα την ημέρα θα δώσετε μία επιπλέον μικρή ώθηση στην προσπάθειά σας για δίαιτα και θα βελτιώσετε παράλληλα τη φυσική σας κατάσταση.

 

Γ – Γιαούρτι

Ποιο είναι αλήθεια το πρώτο τρόφιμο που μας έρχεται στο νου όταν θέλουμε να αδυνατίσουμε; Είναι το γιαούρτι και δεν είναι τυχαίο. Κάθε διατροφολογικό πλάνο που σέβεται τον εαυτό του, περιλαμβάνει γιαούρτι.

 

Δ – Δίαιτες

Υπάρχουν δίαιτες και δίαιτες. Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από αυτές με τα “τρελά ονόματα”, όπως η “δίαιτα της αναπνοής”, ή η “δίαιτα του μεθυσμένου”, ανεξάρτητα αν τις έχουν ακολουθήσει η Lady Gaga ή η Madonna.

 

Ε – Ετικέτες

Επί πολλές δεκαετίες, οργανισμοί που νοιάζονται για το ευ ζην έδωσαν μάχη για να νομοθετηθεί η αναγραφή των θερμίδων και άλλων διατροφικών στοιχείων στις ετικέτες των τροφών. Να τις διαβάζετε πάντα.

 

Ζ – Ζυγαριά

Η ζυγαριά μπορεί να είναι φίλος ή εχθρός. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι το ζύγισμα αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο για να συνεχιστεί η προσπάθεια του αδυνατίσματος, ενώ βοηθά στη λήψη μέτρων όταν “υποτροπιάζουμε”. Δείτε τη ζυγαριά σαν καμπανάκι.

 

Η – Ημερολόγιο

Είναι αυτά που δεν καταγράφουμε τα οποία μας απαγορεύουν, πολλές φορές, το να αδυνατίσουμε. Ένα σνακ από εδώ, ένα γλυκό από εκεί, ένα ποτό παραπέρα. Το ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων και ποτών είναι ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο.

 

Θ – Θερμίδες

Μάθετε να τις μετράτε! Οι ζυγαριές ακριβείας είναι εκεί για να σας βοηθήσουν. Και φυσικά, online θα βρείτε τις θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, ακόμα και των πιο εξωτικών τροφών, όπως το φρούτο τσεριμόγια (75 θερμίδες στα 100 γραμμάρια).

 

Ι – Ίντερνετ

Όταν χρησιμοποιείται σωστά, το διαδίκτυο είναι ένας από τους πιο πολύτιμους σύμμαχους στο αδυνάτισμα. Πληροφορίες που κάποτε θα απαιτούσαν ολόκληρους τόμους στη βιβλιοθήκη σας, τώρα βρίσκονται στην παλάμη του χεριού σας.

 

Κ – Καφές

Σύμφωνα με το καταξιωμένο Mayo Clinic, η καφεΐνη, από μόνη της, δεν θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Ωστόσο, έχει μια διπλή δράση: μειώνει το αίσθημα της πείνας και αυξάνει τη χρήση ενέργειας από το σώμα σας.

 

Λ – Λαχανικά

Υπάρχει ένας μύθος που θεωρεί τη δίαιτα με λαχανικά στέρηση και θυσία. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Τα λαχανικά έχουν ανεξάντλητη ποικιλία και νοστιμιά, και εκτός από τη δίαιτα, βοηθούν στη γενικότερη υγεία του οργανισμού.

 

Μ – Μαστίχα

Ο έρευνες έχουν δείξει ότι το μάσημα τσίχλας μπορεί να μειώσει το αίσθημα πείνας, καθώς και την επιθυμία για γλυκά. Και τι καλύτερο από την ελληνική μας μαστίχα που βοηθά επίσης στη δυσπεψία και το φούσκωμα!

 

Ν – Νερό

Έρευνες δείχνουν θετική συσχέτιση μεταξύ της μείωσης βάρους και της αύξησης κατανάλωσης νερού. Ένα ποτήρι νερό μπορεί, εκτός από το να μας δροσίσει, να βοηθήσει και στον περιορισμό των ενδιάμεσων γευμάτων.

 

Ξ – Ξηροί καρποί

Μα δεν είναι γεμάτοι θερμίδες; Φυσικά και είναι. Ωστόσο, το κλειδί εδώ είναι η κατανάλωση με μέτρο. Σύμφωνα με πολλές και μεγάλες μελέτες, η συχνότερη κατανάλωση ξηρών καρπών σχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος.

 

Ο – Οικογένεια

Πολύ δύσκολα μπορούμε να πετύχουμε οτιδήποτε χωρίς τη βοήθεια των δικών μας ανθρώπων, και περισσότερο από όλα της οικογένειάς μας. Κάντε την οικογένειά σας σύμμαχο στον αγώνα σας και ποτέ ανταγωνιστή.

 

Π – Πρωινό

Κάποιοι θεωρούν ότι στο αδυνάτισμα αρκεί ένας καφές χωρίς ζάχαρη για πρωινό. Ο διαιτολόγος σας, όλοι οι ειδικοί, αλλά και ο ίδιος ο οργανισμός σας διαφωνούν. Το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και στο αδυνάτισμα.

 

Ρ – Ρυθμός

Πολλές φορές, το κάθε πότε τρώμε είναι πιο σημαντικό από το τι τρώμε. Το αδυνάτισμα είναι και θέμα ρυθμού. Άστατες ώρες φαγητού τη μία ημέρα θα σας οδηγήσουν σε υπερβολές την επόμενη. Βάλτε το ρυθμό στη δίαιτά σας.

 

Σ – Συνήθειες

Ο άνθρωπος, όπως και κάθε θηλαστικό, είναι πλάσμα της συνήθειας. Αντικαθιστώντας μικρές συνήθειες με καινούριες που μπορούν να κόψουν έστω και 100 θερμίδες η κάθε μία πρέπει να είναι μία από τις πρώτες σας προτεραιότητες.

 

Τ – Τσάι

Το τσάι περιέχει φλαβονοειδή (κατεχίνες) που μπορούν να ενισχύσουν τον μεταβολισμό και να βοηθήσουν το σώμα σας να διασπάσει τα λίπη πιο γρήγορα. Επιπλέον, η καφεΐνη σε πολλά τσάγια αυξάνει τη χρήση ενέργειας, αναγκάζοντας το σώμα να καίει περισσότερες θερμίδες.

 

Υ – Ύπνος

Εάν κοιμάστε περισσότερες από τον συνιστώμενο αριθμό ωρών κάθε βράδυ (περίπου 7 με 9) έχετε περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσετε περιττά κιλά. Προσοχή: αυτοί που κοιμούνται λιγότερες ώρες διατρέχουν επίσης κίνδυνο.

 

Φ – Φυτικές ίνες

Είτε διαλυτές, όπως αυτές που βρίσκονται στη βρώμη, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά, είτε αδιάλυτες, που βρίσκονται κυρίως στα δημητριακά ολικής άλεσης, οι φυτικές ίνες είναι ένας από τους ισχυρούς σας συμμάχους στο αδυνάτισμα.

 

Χ – Χυμοί

Αν το “Γ” παραπέμπει αμέσως στο γιαούρτι, το γράμμα Χι παραπέμπει στους χυμούς. Πέρα από την αποτοξίνωση και την καλή υγεία, οι χυμοί (υπάρχουν δεκάδες) μπορούν να βοηθήσουν στον στόχο σας, στην εκκίνηση μίας δίαιτας.

 

Ψ – Ψυχολογία

Το αδυνάτισμα είναι μία σειρά από πολλές, μικρές μάχες. Κάποιες, αναπόφευκτα, θα χαθούν. Όμως, οι περισσότερες είναι στο χέρι σας να κερδηθούν, αν η ψυχολογία σας είναι αυτή που πρέπει.

 

Ω – Ωμέγα-3

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι σύμμαχος της καρδιάς και της σιλουέτας σας. Θα τα βρείτε στα ψάρια των ψυχρών κυρίως νερών, όπως στο σολομό, τη σαρδέλα, τη ρέγκα και το σκουμπρί.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!