Το αδυνάτισμα μοιάζει με την πορεία ενός ορειβάτη προς την κορυφή. Το ύψος του βουνού που πρέπει να κατακτηθεί διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά η διαδικασία είναι ίδια. Κοπιαστική, χρονοβόρα, χωρίς παρακάμψεις που επιτρέπουν σε κάποιον να φτάσει στην κορυφή σε χρόνο ρεκόρ (πχ “μαγικές δίαιτες”).

Εάν αδυνατίσατε, σημαίνει ότι είσαστε ήδη στην κορυφή. Μπράβο σας! Όμως μην ξεχνάτε ότι όσο δύσκολο είναι φτάσει κάποιος ψηλά, άλλο τόσο δύσκολο (και στην πραγματικότητα ακόμη δυσκολότερο) είναι να παραμείνει στην κορυφή. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί συμβουλές για να μην ξαναπάρετε βάρος.

 

Πόσο συχνή είναι η επιστροφή των κιλών;

Πολύ πιο συχνή από ό,τι ίσως πιστεύετε. Σύμφωνα με στοιχεία, δημοσιευμένα στο NCBI (National Center for Biotechnology Information, Εθνικό Κέντρο Πληροφοριών Βιοτεχνολογίας) των ΗΠΑ, σε ανάλυση 29 μακροχρόνιων μελετών απώλειας βάρους, περισσότερο από το μισό του χαμένου βάρους ανακτήθηκε μέσα σε δύο χρόνια. Μέσα μάλιστα σε πέντε χρόνια, ανακτήθηκε περισσότερο από το 80% του χαμένου βάρους.

 

Συμβουλές

Πώς μπορείτε να αποφύγετε την επαναφορά των κιλών; Δείτε στη συνέχεια κάποιες από τις συμβουλές μας. Να σημειώσουμε ότι ανάλογα με την προσωπικότητα και τον τρόπο ζωής σας, κάποια tips μπορεί να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία για εσάς από άλλα. Προσπαθήστε να βρείτε τι “δουλεύει” για εσάς και μείνετε πιστοί σε αυτό.

 

Ημερολόγιο τροφών

Πιθανόν να μην είναι για όλους! Εάν όμως είστε ο οργανωτικός τύπος, που, έτσι κι αλλιώς, κρατάει διαφόρων τύπων αρχεία excel, από τα λογιστικά του μέχρι το οικογενειακό του δένδρο, το ημερολόγιο τροφών είναι μια εξαιρετική συμβουλή. Καταγράψτε λοιπόν οτιδήποτε τρώτε και πίνετε.

Το μυστικό με το ημερολόγιο τροφών είναι να είστε ειλικρινής και ακριβής στις καταγραφές σας – οι “ζαβολιές” δεν θα βλάψουν κανέναν άλλον παρά τον εαυτό σας. Χάρη στο ημερολόγιο, θα εντοπίσετε πότε, και σε ποιες περιστάσεις, αναζητάτε περισσότερες θερμίδες στη διατροφή σας, και θα μπορέσετε να προσαρμοστείτε.

Εάν παράλληλα με το ημερολόγιο τροφών, διατηρείτε και ημερολόγιο άσκησης, θα καταγράψετε σημαντικούς συσχετισμούς που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τα κιλά που θέλουν να επανέλθουν.

 

Η άσκηση δεν σταματά ποτέ

Η άσκηση σας βοήθησε να χάσετε τα κιλά που θέλετε. Όμως, σας έχουμε νέα. Τώρα που φτάσατε στον στόχο σας, δεν πρέπει να επιστρέψετε από τον πάγκο του γυμναστηρίου στον καναπέ. Η άσκηση, που με κόπο και θυσίες βάλατε στη ζωή σας, πρέπει να αποτελεί πλέον καθημερινή δραστηριότητα και συνήθεια για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Έτσι λοιπόν, εάν κάνατε 10.000 βήματα τη μέρα τους τελευταίους 3 μήνες, δεν πρέπει να επιστρέψετε στα 3.000 βήματα. Εάν κάνατε αεροβική άσκηση 5 μέρες την εβδομάδα δεν πρέπει να τη μειώσετε στη μία φορά την εβδομάδα. Και αυτό ισχύει για κάθε σωματική δραστηριότητα. Να σημειώσουμε επιπλέον, ότι η άσκηση δεν αφαιρεί μόνο πόντους από τη μέση, αλλά προσθέτει και χρόνια στη ζωή.

 

Επαναπροσδιορίστε τη σχέση σας με την οθόνη

Κάποτε η τηλεόραση ήταν ο μεγάλος ένοχος για την επαναπρόσληψη βάρους. Είναι ακόμα! Όμως πλέον, περιτριγυρίζεται και από άλλες οθόνες – δορυφόρους, οι οποίες, θα έλεγε κάποιος, “συνωμοτούν” για να πάρετε πίσω όσα κιλά χάσατε. Για παράδειγμα, είναι πολύ πιθανό να διαβάζετε αυτό το άρθρο, αυτή τη στιγμή από μία τέτοια οθόνη (και δεν αποκλείεται να τσιμπολογάτε και κάτι παράλληλα!).

Η τηλεόραση, το desktop, το laptop, η ταμπλέτα δεν είναι φίλοι στην προσπάθειά σας να παραμείνετε στα νέα σας κιλά. Περιορίστε τη χρήση τους, τόσο στο εγγύς όσο και στο απώτερο μέλλον. Και, όσο και αν σας στενοχωρεί, είναι καλό να αποφεύγετε να βλέπετε reality shows μαγειρικής ή εικόνες λαχταριστού φαγητού. You are only human.

 

Μην ξεχνάτε τη ζυγαριά

Εάν εδώ και μία ή δύο εβδομάδες φτάσατε στον στόχο σας και έκτοτε η ζυγαριά σας είναι σκονισμένη σε μία γωνία του μπάνιου, σκεφτείτε το ξανά. Η παρακολούθηση του βάρους σας σε τακτική βάση, με το να ανεβαίνετε στη ζυγαριά, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να διατηρήσετε τα νέα σας κιλά.

Αυτό συμβαίνει γιατί η ζυγαριά μπορεί να σας ενημερώσει για την πρόοδό σας και να ενθαρρύνει συμπεριφορές ελέγχου βάρους. Όσοι ζυγίζονται, έχουν την τάση να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που είναι χρήσιμο για τη διατήρηση της απώλειας βάρους.

 

Μην “κλέβετε” τα Σαββατοκύριακα

Εντάξει, λοιπόν, περιορίσατε την τηλεόραση, ζυγίζεστε τακτικά και δεν βγάλατε την άσκηση από τη ζωή σας. Μήπως όμως “κλέβετε” τα Σαββατοκύριακα; Μήπως χαλαρώνετε περισσότερο από όσο πρέπει, ιδιαίτερα σε εξόδους στα εστιατόρια και πρόσληψη θερμίδων από αλκοόλ; Είναι δυστυχώς, ένας τρόπος για να ξαναπάρετε βάρος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που περιλαμβάνουν στο πρόγραμμα διατροφής τους τα Σαββατοκύριακα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να μείνουν στα κιλά τους σε σχέση με άτομα που χαλαρώνουν το πρόγραμμά τους. Για εσάς και τη σιλουέτα σας, η εβδομάδα πρέπει να έχει 7 ημέρες και όχι 5.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!