Όλοι γνωρίζουμε τη λέξη “σκληρό” και φυσικά τη λέξη “δέρμα”. Όμως, ο συνδυασμός των δύο λέξεων, που δημιουργεί το “σκληρόδερμα”, ίσως είναι άγνωστος σε αρκετούς από εμάς. Σίγουρα όμως είναι ανεπιθύμητος καθώς το σκληρόδερμα είναι ένα χρόνιο, αυτοάνοσο νόσημα με αρκετές περιπλοκές.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τις σημαντικότερες πληροφορίες για τη σπάνια, αλλά οδυνηρή αυτή δερματική νόσο και πώς αντιμετωπίζεται από την επιστήμη.

 

Τι είναι το σκληρόδερμα

Το σκληρόδερμα (συστηματική σκληροδερμία) ανήκει στις ρευματικές παθήσεις. Είναι ένα χρόνιο, αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλλει τα χέρια, τους βραχίονες, τον κορμό και το πρόσωπο όσον αφορά το δέρμα, ενώ μπορεί παράλληλα να προσβάλλει και διάφορα εσωτερικά όργανα όπως οι νεφροί (πάρα πολύ συχνά), η καρδιά και οι πνεύμονες.

Το σκληρόδερμα είναι νόσημα του κολλαγόνου (στο οποίο υπάρχει υπερπαραγωγή) και έχει ως βασικό του χαρακτηριστικό τη σκλήρυνση του δέρματος. Το δέρμα γίνεται τεντωμένο, γυαλιστερό και σκληρό. Η αιτία της νόσου είναι άγνωστη, αλλά ενοχοποιούνται περιβαλλοντικά και γενετικά αίτια.

 

Τύποι της νόσου

Υπάρχουν 2 μορφές σκληροδέρματος, το εντοπισμένο και το συστηματικό.

 

Εντοπισμένο σκληρόδερμα

Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μόνο προσβολή του δέρματος. Τα εσωτερικά όργανα δεν προσβάλλονται και η κλινική εικόνα του ασθενούς είναι καλή. Ο τύπος αυτός ονομάζεται νόσος Μορφέα.

 

Συστηματικό σκληρόδερμα

Στο συστηματικό σκληρόδερμα υπάρχει προσβολή του δέρματος και εσωτερικών οργάνων. Το συστηματικό σκληρόδερμα μπορεί να είναι περιορισμένο (μόνο στο πρόσωπο, στα πόδια μέχρι τα γόνατα και στα χέρια μέχρι τους αγκώνες) με ήπια προσβολή εσωτερικών οργάνων ή διάχυτο (εμφανίζεται και στο δέρμα του κορμού) που είναι και η πιο σοβαρή περίπτωση με βαριά προσβολή εσωτερικών οργάνων.

 

Συχνότητα

Το σκληρόδερμα πλήττει περίπου ένα άτομο στα 10.000, με σαφή προτίμηση στις γυναίκες όπου εμφανίζεται 4 φορές συχνότερα από τους άνδρες (και στην αναπαραγωγική ηλικία μάλιστα 15 φορές συχνότερα). Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1.500 καταγεγραμμένες περιπτώσεις σκληροδέρματος με 100 νέους ασθενείς να προστίθενται κάθε χρόνο.

 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του σκληροδέρματος μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, κάνοντας τη διάγνωση της νόσου δύσκολη. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Εμφάνιση οιδήματος στα χέρια
  • Βαθμιαία σκλήρυνση και πάχυνση του δέρματος των δακτύλων
  • Εμφάνιση συνδρόμου Raynaud (τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών αλλάζουν χρώμα: ωχρό, κυανό και στο τέλος ερυθρό)
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Πόνος στις αρθρώσεις
  • Φαγούρα και ερεθισμός στο δέρμα
  • Κόπωση
  • Απώλεια βάρους
  • Δυσφαγία, διαταραχές εντέρου, αναπνευστικά προβλήματα (στις περιπτώσεις συστηματικού σκληροδέρματος).

 

Αντιμετώπιση

Δυστυχώς, δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για τη νόσο. Αυτό που γίνεται είναι θεραπεία των συμπτωμάτων που αφορά κυρίως την αντιμετώπιση δακτυλικών ελκών και τη μείωση της εμφάνισης νέων. Η αγωγή περιλαμβάνει συνήθως το φάρμακο μποσεντάνη.

 

Σημαντικές πληροφορίες για το σκληρόδερμα

  • Το σκληρόδερμα ΔΕΝ μεταδίδεται.
  • Το σκληρόδερμα ΔΕΝ είναι κακόηθες.
  • Η νόσος εμφανίζεται και στην παιδική ηλικία.
  • Η πάθηση δεν είναι πάντοτε ορατή δια γυμνού οφθαλμού.
  • 30 – 60% των ασθενών με σκληρόδερμα αναπτύσσουν δακτυλικά έλκη (επώδυνες πληγές στα δάχτυλα).
  • Το Σύνδρομο Raynaud ΔΕΝ οδηγεί πάντα σε σκληρόδερμα.
  • Η Παγκόσμια Ημέρα Σκληροδέρματος εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Ιουνίου.

 

Πού μπορείτε να απευθυνθείτε

Το σκληρόδερμα είναι μία σπάνια πάθηση. Ευτυχώς, όσοι υποφέρουν δεν είναι μόνοι. Εάν πάσχετε εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειας ή του περιβάλλοντός σας από τη νόσο, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων για περισσότερες πληροφορίες (pespa.gr).

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!