Μαζί με τον κορωνοϊό, μπήκαν στη ζωή μας και κάποιες συνήθειες που είναι αναμφίβολα καλές, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών μας με νερό και σαπούνι, μετά από κάθε μας έξοδο και σε κάθε δυνατή ευκαιρία.

Η παγίωση του πλυσίματος των χεριών στο μέλλον (γιατί, ναι, θα υπάρξει μέλλον και μετά τον κορωνοϊό) θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση όχι μόνο του COVID-19 και πιθανών επόμενων εξάρσεών του, αλλά και στην αντιμετώπιση άλλων εχθρών, όπως το κοινό κρυολόγημα και ο “σιωπηλός φονιάς” που λέγεται γρίπη.

Οι ειδικοί, όπως όλοι μας γνωρίζουμε πλέον, συνιστούν ότι σε περίπτωση που νερό και σαπούνι δεν είναι διαθέσιμα, είναι καλό να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (τουλάχιστον 60%) ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη. Καλύπτουμε κάθε σημείο των χεριών μας και τα τρίβουμε μεταξύ τους μέχρι να τα νιώσουμε στεγνά.

Όμως, πόσο συχνά μπορούμε να το κάνουμε αυτό και ποιες είναι οι επιπτώσεις του υπερβολικού αλκοόλ στο δέρμα μας; Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί πώς, εκτός από την προσοχή στον κορωνοϊό, πρέπει να δίνουμε και προσοχή στο αλκοολούχο αντισηπτικό. Η υπερβολή δεν κάνει καλό.

 

Ιστορία του αντισηπτικού

Το αντισηπτικό χεριών έχει πάνω από μισό αιώνα ιστορίας. Δημιουργήθηκε το 1966, όταν η Lupe Hernandez, μία νεαρή νοσηλεύτρια από την Καλιφόρνια κατοχύρωσε την ιδέα ενός τζελ με βάση το αλκοόλ για τον καθαρισμό των χεριών. Το προϊόν παρέμεινε σε ενδονοσοκομειακή χρήση για πολλές δεκαετίες.

Ωστόσο, το 2009, και μετά τη γρίπη των χοίρων, η χρήση του αντισηπτικού άρχισε να διαδίδεται στο ευρύ κοινό όλο και περισσότερο. Στις μέρες μας, και χάρη στο μάρκετινγκ, το αντισηπτικό χεριών έχει φύγει από την κλασική “νοσοκομειακή” μυρωδιά και μπορεί πλέον να μυρίζει λεβάντα ή κανέλα και να προσφέρεται σε όμορφα και λαμπερά χρώματα: ροζ, μπλε, κλπ.

 

Πώς λειτουργεί ενάντια στον κορωνοϊό

Οι ιοί είναι γενικά, πολύ πιο ανθεκτικοί στα απολυμαντικά χεριών από ότι τα βακτήρια. Ευτυχώς, ο κορωνοϊός ανήκει στην κατηγορία των ιών που περιβάλλονται από έναν μεμβρανώδη φάκελο, ένα περίβλημα δηλαδή, στο οποίο το αλκοόλ μπορεί να επιτεθεί, εξαλείφοντας έτσι την απειλή.

 

Κίνδυνοι από την υπερβολική χρήση αντισηπτικού

Ξέρουμε ότι “oυδέν κακόν αμιγές καλού”. Όμως, στην περίπτωση του αντισηπτικού, λειτουργεί και αντίστροφα. Η μηχανική κίνηση με την οποία αρκετοί από εμάς βάζουμε γενναιόδωρες ποσότητες αλκοολούχου αντισηπτικού στα χέρια μας αφαιρεί τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας και προκαλεί ξηρότητα και ερεθισμό. Τα χέρια μας σκάνε.

Ακόμη, ένας άλλος, και καθόλου αμελητέος κίνδυνος είναι η δηλητηρίαση που μπορεί να προκαλέσει, ιδιαίτερα στα παιδιά, το αλκοόλ που περιέχεται στο αντισηπτικό. Σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, μέσα σε μία πενταετία, παρουσιάστηκαν στις ΗΠΑ σχεδόν 85.000 περιπτώσεις δηλητηρίασης παιδιών που κατάπιαν αντισηπτικό.

 

Προστατεύστε τα χέρια σας με κρέμα χεριών

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τα χέρια σας είναι να χρησιμοποιείτε συχνά ενυδατική κρέμα χεριών. Δείτε τα σημεία, τα οποία πρέπει να προσέξετε στην εφαρμογή της:

  • Στεγνώστε καλά τα χέρια σας πριν την εφαρμογή της κρέμας.
  • Έχετε πάντα μαζί σας τη δική σας κρέμα, μη δανείζεστε ξένες.
  • Κατά την εφαρμογή της κρέμας, τοποθετήστε την στο πίσω μέρος της παλάμης σας. Προσέξτε ώστε το ακροφύσιο του σωληναρίου να μην ακουμπήσει στο δέρμα σας.

 

Μειώστε τον κίνδυνο δηλητηρίασης από αλκοόλ

Ένα αντισηπτικό διάλυμα 500 ml με 62% αιθυλική αλκοόλη περιέχει το ισοδύναμο σχεδόν 4 ποτών βότκας. Σε αυτή τη συγκέντρωση, ακόμη και μια μικρή δόση μπορεί να είναι επικίνδυνη εάν καταποθεί, οδηγώντας σε ζαλάδα, ομιλία, πονοκεφάλους και ακόμη και εγκεφαλική βλάβη ή θάνατο σε ακραίες περιπτώσεις.

Λάβετε τα παρακάτω μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο δηλητηρίασης από το οινόπνευμα:

  • Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αντισηπτικά χεριών όποτε είναι δυνατόν και επιλέξτε, αντ’ αυτών, κανονικό πλύσιμο των χεριών.
  • Χρησιμοποιήστε μια πολύ μικρή ποσότητα αντισηπτικού, όσο περίπου ένα στραγάλι. Το υπερβολικό υγρό μπορεί να μην εξατμιστεί αρκετά γρήγορα και αν τα δάχτυλα μπουν στο στόμα, μπορεί να περάσει στον οργανισμό.
  • Επιθεωρήστε τα παιδιά όταν χρησιμοποιούν αντισηπτικό χεριών. Βεβαιωθείτε ότι τρίβουν τα χέρια τους μέχρι να στεγνώσουν τελείως.
  • Αποθηκεύστε το αντισηπτικό χεριών σε σημεία που δεν φτάνουν τα παιδιά.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!