Πολύ συχνά ακούμε πως το στρες επιδρά αρνητικά όχι μόνο στην ψυχική μας υγεία αλλά και στο σώμα μας. Δεν θα αναφερθούμε σε αυτό το άρθρο στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην αρτηριακή πίεση, στους πονοκεφάλους, την αϋπνία ή και όλα τα ψυχοσωματικά προβλήματα, αλλά στην επίδρασή που έχει στο πρόσωπό μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούμε ότι φαίνεται στα μάτια του άλλου το άγχος του. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που ξεκινάει από το ερέθισμα που προκαλεί το άγχος π.χ. η δουλειά, η σχέση, μια ασθένεια, τα οικονομικά κλπ,  οδηγεί το άτομο στο να μην τρώει σωστά, να μην ασκήται, να μην κοιμάται και τα σημάδια εμφανίζονται στο δέρμα, στο πρόσωπο, στα μαλλιά. Ας δούμε μερικούς τρόπους

  1. Μαύροι κύκλοι ή «σακούλες» κάτω από τα μάτια: Η ατελείωτη λίστα των καθημερινών υποχρεώσεων μπορεί να σας ταλαιπωρεί με αποτέλεσμα να μην κοιμάστε καλά το βράδυ. Είναι γεγονός ότι χρειαζόμαστε 8 ώρες ύπνου καθημερινά. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να κοιμηθείτε εύκολα, αποφύγετε την καφεΐνη αργά το απόγευμα, επιλέξτε ένα χαλαρωτικό εφέψιμα και μην παρασύρεστε από την χρήση του κινητού τηλεφώνου. Αν σας βοηθάει, διαβάστε ένα βιβλίο ή γράψτε στο ημερολόγιο σας τι πήγε όμορφα στην ημέρα σας και τι καταφέρατε. Μια θετική σκέψη πάντα βοηθάει πριν κλείσετε τα μάτια σας.
  2. Ξηρό, λεπτό δέρμα: Εάν είστε αγχωμένοι, πιθανότατα δεν πίνετε αρκετό νερό. Μπορεί επίσης να πίνετε καφέ, αναψυκτικά ή αλκοόλ , που αφυδατώνουν το δέρμα σας. Και αν το σώμα σας δεν έχει την κατάλληλη ενυδάτωση που χρειάζεται, το δέρμα σας θα καταλήξει να αισθάνεται και να μοιάζει σαν γκοφρέ χαρτί . Ξεκινήστε να πίνετε πολύ νερό. Κάποιοι λένε πως 8 ποτήρια είναι ένας καλός οδηγός. Άλλοι διατροφολόγοι λένε 1 ποτήρι για κάθε 10 κιλά βάρους. Μην ξεχάσετε να βάλετε πράσινο τσάι και να φάτε φρούτα και λαχανικά. Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας προτείνει διάφορα σκευάσματα για διόρθωση της ενυδάτωσης.
  3. Ακμή: Κάτι που δεν γνωρίζουμε είναι ότι το άγχος προκαλεί έκρηξη των προβλημάτων του δέρματος ανεξάρτητα από το τι είστε επιρρεπείς, είτε πρόκειται για ακμή, ψωρίαση ή έκζεμα. Όταν πρόκειται για την ακμή, το άγχος απελευθερώνει κορτιζόλη, η οποία μπορεί να απορρίψει τις άλλες ορμόνες στο σώμα σας και να προκαλέσει ξεσπάσματα στο πρόσωπο ή το σώμα σας. Το άγχος μπορεί επίσης να διαταράξει την ισορροπία μεταξύ των καλών και των κακών βακτηριδίων στο έντερο. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να εμφανιστεί στο δέρμα σας με τη μορφή ακμής. Και εδώ η συμβουλή είναι η καλή διατροφή, η σωστή ενυδάτωση και η χρήση των κατάλληλων προϊόντων.
  4. Κοκκινίλες στο πρόσωπο: Όταν αγχώνεστε δεν αναπνέετε σωστά, παίρνετε μικρές και ρηχές ανάσες και μπορεί να κρατάτε την αναπνοή σας για μεγάλες περιόδους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έξαψη και ερυθρότητα. Προσπαθήστε να το παρατηρήσετε και με σταθερή και συνειδητή προσπάθεια να αναπνεύσετε σωστά. Οι σωστές αναπνοές βοηθούν γενικότερα στο στρες και μειώνουν τα επίπεδα του άγχους.
  5.  Ρυτίδες: Μπορείτε εύκολα να παρατηρήσετε ότι μόλις αγχωθείτε «σφίγγετε» το πρόσωπό σας και εμφανίζονται ρυτίδες στα φρύδια, στα χείλη. Αυτό μπορεί να εδραιωθεί αν δεν χαλαρώνει το πρόσωπό σας. Σταθείτε στο καθρέφτη και παρατηρήστε αυτές τις εκφράσεις. Μέσα στην ημέρα σας να περνάει η σκέψη και να χαλαρώνετε τους μύες του προσώπου.
  6. Γκριζάρισμα ή αραίωση μαλλιών: Εάν έχετε προδιάθεση για γκρίζα μαλλιά, το άγχος μπορεί να προκαλέσει τη μελανίνη στα μαλλιά σας να σταματήσει να παράγετε, αφήνοντας τα να γίνουν γκρι. Μπορεί επίσης να κάνει τα μαλλιά σας να γίνονται λεπτότερα σε διάμετρο, ή να αραιώσουν με την πάροδο του χρόνου. Παρατηρήστε την τριχόπτωσή σας και μιλήστε στον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για την αντιμετώπισή του φαινομένου.

Θα μπορούσαμε να πούμε ανακεφαλαιώνοντας πως το άγχος επηρεάζει τόσο την ψυχή όσο και το σώμα μας και είναι εμφανή τα σημάδια του. Μπορούμε όμως να μάθουμε να διαχειριζόμαστε το άγχος μας και να προλάβουμε αυτές τις επιπτώσεις με την βοήθεια των ειδικών. Μην ξεχνάτε ότι είναι πολύ καλύτερο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην αρχή του, παρά να το αφήσουμε να εγκατασταθεί. Πρακτικά θα λέγαμε ότι μια συζήτηση με κάποιον ειδικό, σωστή διατροφή, τακτική άσκηση, πολύ νερό, αλλά και τα ειδικά σκευάσματα που μπορεί να μας δώσει ο φαρμακοποιός μας, μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά ότι μας προκαλεί άγχος.

 

Δρ. Αναστασία ΚοτσοπούλουCPsychol AFBPsS

Ψυχολόγος

Σύγχρονο Κέντρο Υποστήριξης Εκπαίδευσης Έρευνας και Εποπτείας.

Psychologikokentro.gr

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!