Πείτε “μη” στις μυρμηγκιές.
Η ελληνική γλώσσα είναι μία από τις πιο πλούσιες στον κόσμο, ειδικά όσον αφορά τα δερματολογικά προβλήματα. Όπως λοιπόν η κνίδωση έχει αρκετές ονομασίες στην καθομιλουμένη (καντήλες, πετάλες, φλουμπέτες), έτσι και οι μυρμηκίες είναι γνωστές ως μυρμηγκιές, μαντραβίτσες, γαρδαβίτσες ή αστεράκια.
Όμως, όπως και να τις αποκαλεί κάποιος, δεν παύουν να είναι ένα επώδυνο και αντιαισθητικό πρόβλημα για αυτόν που τις έχει. Διαβάστε στο άρθρο μας που ακολουθεί τις πιο σημαντικές πληροφορίες για την τόσο συνηθισμένη αυτή πάθηση αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης και πρόληψης.
Τι είναι οι μυρμηγκιές;
Οι μυρμηγκιές είναι καλοήθεις βλάβες της επιδερμίδας που προκαλούνται από τον ιό HPV. Έχουν σκληρή επιφάνεια που μοιάζει με κουνουπίδι, χρώμα λευκό, γκρίζο ή καφέ και σχήμα στρογγυλό ή ακανόνιστο. Οι μυρμηγκιές (Verruca Vulgaris) δεν πρέπει να συνδέονται με το αφροδίσιο νόσημα των κονδυλωμάτων (Condylomata Acuminata) που προκαλείται από άλλο στέλεχος του ιού HPV.
Είδη μυρμηγκιών
Υπάρχουν 3 είδη μυρμηγκιών:
Κοινές μυρμηγκιές
Ιατρικώς γνωστές ως “βλατίδες”, οι κοινές μυρμηγκιές έχουν το χρώμα του δέρματος, τραχεία επιφάνεια και εμφανίζονται κυρίως στα χέρια και ιδιαίτερα στα δάχτυλα.
Πελματιαίες μυρμηγκιές
Εντοπίζονται στα πέλματα και έχουν την τάση να αναπτύσσονται προς το εσωτερικό του δέρματος. Μοιάζουν με κεράτινο “καπάκι” πάνω από το δέρμα και μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές στη βάδιση.
Ομαλές μυρμηγκιές
Εμφανίζονται σε πρόσωπο, κνήμες και χέρια. Οι ομαλές μυρμηγκιές είναι επίπεδα εξογκώματα με λεία επιφάνεια στο χρώμα του δέρματος ή κοκκινωπό.
Πώς μεταδίδονται
Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης των μυρμηγκιών είναι μέσω της δερματικής επαφής, ειδικά σε υγρό ή τραυματισμένο δέρμα. Ως εκ τούτου, γυμναστήρια και πισίνες είναι οι συνηθέστεροι τόποι μετάδοσης. Να σημειωθεί ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα σημεία του σώματος του πάσχοντος με τους παρακάτω τρόπους:
- Ξύσιμο μυρμηγκιάς
- Δάγκωμα μυρμηγκιάς
- Δάχτυλο στο στόμα
- Φάγωμα νυχιών, αν υπάρχει μυρμηγκιά δίπλα τους
- Ξύρισμα προσώπου
- Ξύρισμα ποδιών.
Ποιοι κινδυνεύουν;
Οι μυρμηγκιές είναι μία από τις συχνότερες δερματικές παθήσεις στα παιδιά. Περίπου 1 στα 3 παιδιά ή έφηβος πάσχει από μυρμηγκιές (σε αντίθεση με τους ενήλικες όπου το ποσοστό πέφτει στο 3 έως 5%). Πιθανολογείται ότι αυτό συμβαίνει λόγω της ικανότητας του ανοσοποιητικού να αντιμετωπίζει καλύτερα τις μυρμηγκιές με την πάροδο των χρόνων.
Θεραπεία
Οι μυρμηγκιές μπορούν να εξαφανιστούν από μόνες τους, χωρίς θεραπεία (συνήθως φεύγουν πιο γρήγορα στα παιδιά). Ωστόσο, επειδή είναι ένα ιδιαίτερα αντιαισθητικό πρόβλημα με επιπτώσεις στην ψυχολογία του ατόμου, συνίσταται θεραπεία. Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι αντιμετώπισης:
- Τοπικό παρασκεύασμα με σαλικυλικό οξύ
- Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο που παγώνει τη βλάβη
- Ηλεκτροκαυτηρίαση
- Λέιζερ.
Οι σύγχρονες θεραπείες για τις μυρμηγκιές είναι απλές, σύντομες και ανώδυνες και δεν αφήνουν σημάδια. Η επιστροφή στις δραστηριότητες είναι άμεση καθώς δεν απαιτείται κάποιου είδους αποθεραπεία.
Πρόληψη
Αποφύγετε την εμφάνιση μυρμηγκιών τηρώντας τα παρακάτω προληπτικά μέτρα:
- Μην αγγίζετε τις μυρμηγκιές άλλων ατόμων
- Μην χρησιμοποιείτε πετσέτες ή προσωπικά αντικείμενα άλλων ανθρώπων
- Μην μοιράζεστε παπούτσια και κάλτσες με άλλους
- Φοράτε πάντα σαγιονάρες κατά την είσοδο και την έξοδο από κοινόχρηστα ντους και πισίνες
- Κρατήστε τα χέρια σας όσο το δυνατόν στεγνά.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!