Το μωράκι σας ανακαλύπτει τον κόσμο μπουσουλώντας αμέριμνα στο μάλλινο χαλί. Λίγες ώρες μετά, το δερματάκι του είναι κόκκινο και το ίδιο ξύνεται με ένταση. Τι συμβαίνει; Τίποτα περισσότερο από μία υπερευαισθησία του δέρματος στο μαλλί που του προκάλεσε δερματίτιδα εξ επαφής αλλεργικού τύπου.

Αυτή η δερματίτιδα μπορεί φυσικά να δημιουργηθεί και σε έναν ενήλικα που φορά κάποιο μάλλινο ρούχο κατάσαρκα χωρίς μία βαμβακερή “άμυνα” ενδιαμέσως. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τα υφάσματα, ρούχα και εξαρτήματα που είναι ιδιαίτερα ένοχα για δερματοπάθειες καθώς και το τι πρέπει να φοράτε ή να μην φοράτε καθημερινά.

 

Πήγατε για μαλλί…

…και δεν βγήκατε κουρεμένοι, αλλά κοκκινισμένοι. Τα ολόμαλλα είναι ο πιο γνωστός ύποπτος, εδώ και αιώνες, για δερματοπάθειες. Άτομα με ευαισθησία που φοράνε μάλλινα ρούχα, είναι πιθανόν να νιώσουν έντονη φαγούρα που οδηγεί σε αυτοτραυματισμό από το ξύσιμο.

Οι γρατζουνιές με τη σειρά τους, αν αφεθούν χωρίς περιποίηση, ή εάν δεν υπάρχουν οι σωστές συνθήκες υγιεινής, μπορεί να προκαλέσουν, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ένα ήπιο έκζεμα. Στη χειρότερη; Επιμόλυνση της βλάβης με σταφυλόκοκκο. Εάν λοιπόν έχετε τέτοια ευαισθησία, απομακρύνετε τα μάλλινα από την γκαρνταρόμπα σας, όσο και αν τα αγαπάτε.

 

Συνθετικά ρούχα – ένα σύνθετο πρόβλημα

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα συνθετικά ρούχα (νάιλον, πολυεστέρας) είναι από τα πιο ευαίσθητα στο πλύσιμο στο πλυντήριο. Εξίσου ευαίσθητα όμως είναι και πολλά δέρματα στα συνθετικά. Και εδώ, το συνηθέστερο αποτέλεσμα από τη χρήση τέτοιων υφασμάτων είναι κνησμός και δερματίτιδες.

Να σημειώσουμε ότι τα συνθετικά ρούχα παρουσιάζουν ένα πιο σύνθετο πρόβλημα όσον αφορά την υγεία, καθώς, εκτός των δερματοπαθειών, μπορούν πολλές φορές να προκαλέσουν υπεριδρωσία (κατάσταση αυξημένης εφίδρωσης) ή βρωμιδρωσία (άσχημη μυρωδιά ιδρώτα, ο οποίος κανονικά είναι άοσμος).

 

Όταν τα αθλητικά προκαλούν δερματικά

Εάν είστε σπορτίφ τύπος και τα αθλητικά μπλουζάκια, κολάν και φόρμες είναι στην ημερήσια διάταξη, ίσως χρειάζεται να το σκεφτείτε ξανά. Τα αθλητικά ρούχα είναι μεν άνετα και βολικά, ωστόσο δεν αναπνέουν το ίδιο καλά με τα άλλα ρούχα και η συνεχής επαφή με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και εξανθήματα.

Αποφύγετε λοιπόν την καθημερινή χρήση αθλητικού σουτιέν που μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε θυλακίτιδα (φλεγμονή των θυλάκων των τριχών) καθώς και την παρατεταμένη χρήση κολάν που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων, τη φαγούρα και την εμφάνιση εξανθημάτων.

 

Η αλλεργία βρίσκει το κουμπί σας

Τα μεταλλικά κουμπιά στα ρούχα περιέχουν νικέλιο (γνωστό αλλεργιογόνο). Με την πάροδο του χρόνου και με τα πολλά πλυσίματα, η επίστρωση του μετάλλου που το εμποδίζει να ακουμπήσει στο δέρμα απομακρύνεται. Το πιθανό αποτέλεσμα; Όπως μαντεύετε, δερματίτιδα.

Πολλές φορές μάλιστα, σε αυτού του τύπου την αλλεργία, το έκζεμα που σχηματίζεται στο σώμα σας έχει πάρει και το σχήμα του κουμπιού. Αν λοιπόν δεν θέλετε η μάρκα του τζίν σας να είναι “χαραγμένη” και στο σώμα σας, περάστε τα ύποπτα κουμπιά κάθε ρούχου με ένα διαφανές μανόν.

 

Συμβουλές πρόληψης

Δείτε παρακάτω συμβουλές πρόληψης για να αποφύγετε δερματοπάθειες από τα ρούχα:

  • Φορέστε ρούχα που αναπνέουν όταν γυμνάζεστε.
  • Κρατήστε το δέρμα σας στεγνό.
  • Εάν ιδρώσετε, βγάλετε το ρούχο. Στεγνωμένο πάνω σας, θα αφήσει αλάτι που μπορεί να σας ερεθίσει.
  • Εάν θηλάζετε, φορέστε ειδικό σουτιέν θηλασμού.
  • Μην βγαίνετε έξω τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Γίνεστε στόχος δερματοπάθειας, αλλά και της επικίνδυνης ακτινοβολίας του ήλιου.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!