Όταν η ατοπική δερματίτιδα μας στέλνει στο τοπικό κέντρο υγείας.
Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε την ατοπική δερματίτιδα με την πιο διαδεδομένη ονομασία της: έκζεμα. Όμως, για όσους υποφέρουν από την πάθηση, η ονομασία της έρχεται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με την ταλαιπωρία και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής που προκαλεί.
Ας γνωρίσουμε λοιπόν στο άρθρο μας που ακολουθεί την ατοπική δερματίτιδα, ας δούμε που εντοπίζεται και τι την επιδεινώνει, αλλά και με ποιους τρόπους μπορεί να περιοριστεί.
Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα;
Πρόκειται για μία φλεγμονώδη διαταραχή του δέρματος, αλλεργικής αιτιολογίας και χρόνιας μορφής, που προσβάλλει περίπου 2 έως 10% των ενηλίκων και 15 έως 30% των παιδιών. Η ατοπική δερματίτιδα (όπως κάθε αλλεργικό νόσημα) χαρακτηρίζεται συχνά από κληρονομική προδιάθεση.
Η πάθηση εμφανίζεται και στα δύο φύλα και συνήθως κάνει την εμφάνισή της στις πρώτες εβδομάδες ή στους πρώτους μήνες της ζωής. Ο όρος “έκζεμα” με τον οποίο συχνά αναφέρεται η νόσος χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις ιδιαίτερα χαρακτηριστικές βλάβες στο δέρμα: ερυθρότητα, ξηρότητα και απολέπιση που συνοδεύονται από έντονο κνησμό.
Πού εντοπίζεται συχνότερα η νόσος;
Στα βρέφη:
- Στο τριχωτό της κεφαλής (η γνωστή νινίδα στο κεφαλάκι του μωρού)
- Στα μάγουλα
Στην παιδική ηλικία και στους ενήλικες:
- Πίσω από τα γόνατα
- Εσωτερικό του αγκώνα
- Καρποί
- Αστράγαλοι
- Τράχηλος
- Βλέφαρα
Αίτια της πάθησης
Τα ακριβή αίτια της ατοπικής δερματίτιδας δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητά. Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα συνδυασμό αλληλεπιδράσεων μεταξύ γενετικής προδιάθεσης, περιβαλλοντικών και ανοσολογικών παραγόντων και διαταραχής στη λειτουργία του φραγμού του δέρματός.
Τι επιδεινώνει την ατοπική δερματίτιδα
Η ατοπική δερματίτιδα έχει μακροχρόνια πορεία με υφέσεις και επώδυνες εξάρσεις. Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες που την επιδεινώνουν:
- Ο χειμώνας προκαλεί έξαρση των συμπτωμάτων (ενώ αντίθετα το καλοκαίρι με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου, η νόσος υποχωρεί).
- Το ξύσιμο. Όσο δύσκολο και να είναι να κρατηθεί κάποιος, πρέπει να αποφύγει να ξύσει την περιοχή όπου νιώθει φαγούρα, καθώς υπάρχει κίνδυνος αιμορραγίας και μόλυνσης.
- Το ζεστό νερό. Επιδεινώνει τα συμπτώματα του εκζέματος. Συνιστώνται μπάνιο ή ντους με χλιαρό νερό.
- Αρώματα. Από τους μεγαλύτερους “ενόχους” ερεθισμού των ευαίσθητων δερμάτων. Εάν πάσχετε από ατοπική δερματίτιδα, αποφύγετε τους “γύρους” και τις δοκιμές στα καταστήματα καλλυντικών.
- Χημικά αντηλιακά. Κάποια αντηλιακά είναι πιθανό να ερεθίσουν το δέρμα. Να προτιμώνται προϊόντα με οξείδιο ψευδαργύρου και διοξείδιο τιτανίου.
- Συνθετικά και μάλλινα ρούχα. Τα μάλλινα προκαλούν φαγούρα ακόμη και σε υγιή δέρματα – πόσο μάλλον σε ευαίσθητα.
Πώς αντιμετωπίζεται
Δεν υπάρχει ακόμη οριστική θεραπεία για την ατοπική δερματίτιδα. Ωστόσο, η νόσος μπορεί να ελεγχθεί με πολλούς και διάφορους τρόπους που επιτρέπουν μία εξαιρετική ποιότητα ζωής. Η καλή ενυδάτωση της επιδερμίδας σε συνδυασμό με την τοπική εφαρμογή φαρμακευτικών σκευασμάτων (συνήθως κορτικοστεροειδών) σε περιόδους έξαρσης περιορίζει τη νόσο.
Γενικά μέτρα πρόληψης
Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα γενικότερα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ακολουθούν οι πάσχοντες από έκζεμα. Συγκεκριμένα:
- Μπάνιο σε θερμοκρασία σώματος
- Χρήση υποαλλεργικού σαπουνιού
- Χρήση υδρόφιλου λαδιού
- Καθημερινή ενυδάτωση με υποαλλεργική κρέμα ή γαλάκτωμα
- Βαμβακερά υφάσματα
- Αποφυγή χημικών απορρυπαντικών
Αποφυγή τροφών με χρωστικές και συντηρητικά.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!