Το μωράκι σας μόλις γεννήθηκε. Ακούσατε επιτέλους το κλάμα του και σηκώσατε το κεφάλι σας για να το δείτε (πιθανότατα ανάποδα). Το πρώτο σας συναίσθημα είναι ότι είναι το ομορφότερο μωρό του κόσμου με το ομορφότερο κλάμα του κόσμου. Θέλετε να το πάρετε αγκαλιά και να το κρατήσετε για ώρες ή μέρες.

Εκνευρίζεστε όταν το παίρνουν για μέτρηση ή αργούν να σας το φέρουν για θηλασμό. Και κάποια στιγμή παρατηρείτε ότι το δερματάκι του ξεφλουδίζει ή παρουσιάζει κάποια άλλη δερματική πάθηση. Πρώτα από όλα ηρεμήστε! Τα δερματικά προβλήματα στο νεογέννητο είναι στις περισσότερες περιπτώσεις παροδικά.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί την κατάσταση του δέρματος ενός μωρού τη στιγμή που γεννιέται καθώς και τις πιο συνηθισμένες δερματικές παθήσεις στα νεογέννητα και πώς αντιμετωπίζονται.

 

Οι πρώτες ώρες και το εμβρυϊκό σμήγμα

Όταν γεννιέται ένα μωράκι, καλύπτεται από το εμβρυϊκό σμήγμα, μία λευκή λιπαρή ουσία. Σε κάποια μωρά συναντάται μόνο στο πρόσωπο και στα χέρια, ενώ σε άλλα σε ολόκληρο το σωματάκι. Ακόμη και αν δεν καθαριστεί το σμήγμα (κάποια μαιευτήρια δεν το καθαρίζουν καθώς αποτελεί φυσικό φραγμό έναντι λοιμώξεων) θα απορροφηθεί από τον οργανισμό σε 2 έως 3 μέρες.

 

Μογγολοειδείς κηλίδες

Πολλές φορές στο δέρμα της πλατούλας του, στους γλουτούς ή στη γλουτιαία σχισμή, εμφανίζονται κάποιες μπλε ή μαύρες κηλίδες. Ονομάζονται μογγολοειδείς κηλίδες, είναι χωρίς σημασία, και θα φύγουν μόνες τους.

 

Νινίδα

Η νινίδα (σμηγματορροϊκή δερματίτιδα) είναι άσπρες νιφάδες στο κεφαλάκι και στα φρύδια του μωρού που μοιάζουν με πιτυρίδα. Εμφανίζεται τις πρώτες εβδομάδες και συνήθως έχει εξαφανιστεί ολοκληρωτικά μέχρι την ηλικία των 12 μηνών. Συμβουλή προς γονείς: μην αφαιρείτε τη νινίδα με τα νύχια, κάνετε ένα μασάζ στο κεφαλάκι του μωρού με κάποιο βρεφικό λάδι και αφαιρέστε με μαλακό σφουγγαράκι.

 

Νεογνική ακμή

Ένα περίπου στα 5 νεογέννητα θα παρουσιάσει νεογνική ακμή στο προσωπάκι του. Η ακμή κάνει συνήθως την εμφάνισή της στη δεύτερη με τρίτη εβδομάδα και είναι συνηθέστερη στα αγόρια. Εμφανίζεται κυρίως στα μάγουλα και το μέτωπο του μωρού (πιο σπάνια στο πηγούνι) και μπορεί να έχει τη μορφή μαύρων ή λευκών στιγμάτων.

Σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν και κόκκινα σπυράκια που συνήθως συνοδεύονται από πύον. Σε γενικές γραμμές, η βρεφική ακμή δεν αποτελεί μία ανησυχητική κατάσταση. Δεν ενοχλεί το μωρό και δεν του προκαλεί φαγούρα και θα εξαφανιστεί από μόνη της μέσα στους πρώτους μήνες.

 

Ξεφλούδισμα

Τα νεογέννητα βρέφη, και ειδικά αυτά που γεννήθηκαν μετά την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού έχουν ένα φυσιολογικό ξεφλούδισμα στο δέρμα. Πιο επιρρεπείς στο φαινόμενο είναι οι παλάμες, οι πατούσες και οι αγκώνες του μωρού. Το ξεφλούδισμα θα σταματήσει μετά από μερικές ημέρες. Δεν είναι απαραίτητη η χρήση ενυδατικής αλοιφής, ωστόσο εάν το μωρό είναι δεκτικό και του αρέσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά το μπάνιο του.

 

Εξάνθημα πάνας

Πρόκειται για την κοκκινίλα που προκαλείται από την υγρασία της πάνας. Σύνηθες φαινόμενο στα νεογέννητα, λόγω του απαλού τους δέρματος, υποχωρεί με τη συχνότερη αλλαγή πάνας και τη χρήση προστατευτικής κρέμας ή αλοιφής στην περιοχή.

 

Κεχροειδές ερύθρασμα

Πρόκειται για κόκκινα σπιθουράκια στον αυχένα και την πλάτη του μωρού, που παρατηρούνται συνήθως όταν ο καιρός είναι υγρός και ζεστός. Κάποιες φορές μπορεί να οφείλεται στην υπερπροστατευτικότητα των γονέων που έχουν ντύσει πολύ ζεστά το μωρό. Εξαφανίζονται συνήθως χωρίς θεραπεία. Το ντύσιμο με πιο ελαφριά ρούχα και ένα δροσερό μπάνιο βοηθούν.

 

Κεγχρία

Είναι μικροσκοπικές λευκές ή κιτρινωπές κύστες (δεν πρέπει να συγχέονται με την ακμή) που εμφανίζονται στα βλέφαρα, τη μύτη ή τα μάγουλα του νεογέννητου. Τα κεγχρία συνήθως διαρρηγνύονται αυτόματα εντός μερικών εβδομάδων και δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει ιατρική παρέμβαση.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!