Το θαυμαστό δέρμα μας. Αν και δεν το αντιλαμβανόμαστε ως όργανο, είναι παρ’ όλα αυτά το μεγαλύτερο του σώματός μας Έχει έκταση κάπου 2 τετραγωνικά μέτρα και ζυγίζει περίπου 4 κιλά. Στην επιφάνειά του υπάρχουν περισσότερα από 300 εκατομμύρια δερματικά κύτταρα και ένα δίκτυο αιμοφόρων αγγείων σχεδόν 20 χιλιομέτρων!

Το δέρμα μας είναι ο προστάτης και φρουρός του οργανισμού μας από το εξωτερικό περιβάλλον, τα μικρόβια και τους τραυματισμούς. Όμως, έχει και αυτό την αχίλλειο πτέρνα του: το κρύο. Ευάλωτο στις αλλαγές των καιρικών συνθηκών, το δέρμα μπορεί να υποφέρει από παθολογικές καταστάσεις όταν κάνει κρύο. Ας γνωρίσουμε τις κυριότερες.

 

Ξηροδερμία

Περίπου 1 στους 3 ανθρώπους θα εκδηλώσει ξηροδερμία μία φορά στη ζωή του, σχεδόν πάντα τον χειμώνα. Πώς δημιουργείται όμως η ξηροδερμία; Το δέρμα μας, όταν είναι υγιές, καλύπτεται από στιβάδα σμήγματος (ελαιώδες υγρό, το οποίο εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες) που παγιδεύει την υγρασία και το διατηρεί μαλακό και απαλό. Το κρύο οδηγεί σε αφαίρεση λιπιδίων με πολύ πιθανή την εμφάνιση ξηροδερμίας.

 

Άλλοι παράγοντες ξηροδερμίας

Αξίζει να σημειώσουμε και μερικούς ακόμη παράγοντες που προκαλούν ξηροδερμία:

  • Κακή διατροφή
  • Παθήσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός
  • Παραμονή στο ντους με καυτό νερό
  • Σκληρά καθαριστικά προϊόντα
  • Υπερβολική χρήση σαπουνιού
  • Χαμηλή πρόσληψη υγρών
  • Χαμηλή υγρασία.

 

Έκζεμα

Το έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα) παρουσιάζει εξάρσεις σε περιόδους ψύχους, καθώς η ιδιαίτερη ευαισθησία του δέρματος των πασχόντων επιδεινώνει τη συμπτωματολογία της. Όσοι λαμβάνουν θεραπεία ατοπικής δερματίτιδας, χρειάζεται να την προσαρμόσουν κατά τους χειμερινούς μήνες. Διαβάστε περισσότερα για το έκζεμα εδώ.

 

Ψωρίαση

Η ψωρίαση (που δεν πρέπει να συγχέεται με την ξηροδερμία) είναι νόσος του ανοσοποιητικού συστήματος, συχνά γενετικής προδιάθεσης. Τα συμπτώματά της είναι οι χαρακτηριστικές “πλάκες” με τα παχιά λέπια που προσβάλλουν κυρίως τους αγκώνες, τα γόνατα και το κρανίο. Το 80% των πασχόντων από ψωρίαση παρατηρεί επιδείνωση κατά τους χειμερινούς μήνες εξαιτίας του κρύου και της μειωμένης υγρασίας της ατμόσφαιρας.

 

Ροδόχρους νόσος

Η ροδόχρους νόσος είναι ένα αυτοάνοσο, πολυπαραγοντικό νόσημα, η ακριβής αιτία του οποίου δεν είναι ακόμη γνωστή. Παρουσιάζεται με έντονο ερύθημα (κοκκίνισμα) που εντοπίζεται στο κεντρικό κυρίως μέρος του προσώπου και το οποίο μπορεί να διαρκέσει από μήνες έως και χρόνια. Εξάρσεις της νόσου τον χειμώνα παρατηρούνται όταν υπάρχει παρατεταμένη έκθεση στο κρύο και τον ψυχρό αέρα. Διαβάστε περισσότερα για τη ροδόχρου νόσο εδώ.

 

Σύνδρομο Raynaud

Το σύνδρομο Raynaud είναι μία κατεξοχήν πάθηση του χειμώνα. Εκδηλώνεται όταν οι μικρές αρτηρίες των άκρων εκτεθούν στον κρύο αέρα με αποτέλεσμα τη διακοπή της κυκλοφορίας του αίματος. Χωρίς αιμάτωση, τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών (όπου το σύνδρομο εμφανίζεται συνηθέστερα) αλλάζουν χρώμα: ωχρό, κυανό και στο τέλος ερυθρό.

 

Κνίδωση εκ ψύχους

Η κνίδωση εκ ψύχους είναι αλλεργική αντίδραση στο κρύο. Εμφανίζεται υπό μορφή πομφών (οι γνωστές μας “καντήλες” ή “πετάλες”) στα σημεία του σώματος που είναι εκτεθειμένα στο ψύχος. Όσο το σώμα παραμένει εκτεθειμένο σε κρύο περιβάλλον, τόσο η έκταση των βλαβών αυξάνεται. Δείτε περισσότερα για την κνίδωση εδώ.

Χιονίστρες

Τέλος, οι χιονίστρες (ή χείμετλα) είναι φλεγμονές μικρών αιμοφόρων αγγείων του δέρματος εξαιτίας επαναλαμβανόμενης έκθεσης στο κρύο. Προκαλούν πρήξιμο, φαγούρα, κοκκίνισμα και φουσκάλες στα χέρια και πόδια. Υποχωρούν συνήθως σε διάστημα 1 έως 3 εβδομάδων μετά την εμφάνισή τους. Η εμφάνιση χιονιστρών μία φορά μπορεί να σημαίνει εποχικά επεισόδια για πολλά χρόνια.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!