Κάτι δεν πάει σωστά. Έχουν περάσει χρόνια από την πρώτη σας περίοδο (ή σε κάποιες περιπτώσεις και δεκαετίες) και σε τακτά ή άτακτα χρονικά διαστήματα σας επισκέπτεται μία εντελώς ανεπιθύμητη επισκέπτρια: η ακμή. Το αποτέλεσμα; Να νιώθετε τόσο άσχημα όσο όταν εκείνο το σπυράκι κατέστρεψε το πρώτο σας ραντεβού στα 13.

Πρώτα, από όλα είναι καλό να ξέρετε ότι δεν είστε μόνη. Περίπου 20 – 40% όλων των περιπτώσεων ακμής συμβαίνουν μετά την εφηβεία. Αν είστε λοιπόν και εσείς μία γυναίκα “στην ακμή” σας που έχετε πέσει θύμα της ακμής, δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τι την προκαλεί και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε.

 

Ορμόνες: ένοχες στην εφηβεία, ένοχες και τώρα

Η ακμή σχετίζεται με τις ορμόνες. Ο οργανισμός μας παράγει, φυσιολογικά, σμήγμα, ένα ελαιώδες υγρό που εκκρίνεται από τους σμηγματογόνους αδένες και βοηθά στην εφύγρανση της επιδερμίδας. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες αρχίζουν να παράγουν περισσότερες ορμόνες που οδηγούν σε υπερέκκριση σμήγματος.

Το υπερβολικό σμήγμα φράζει τους πόρους του δέρματος. Κατόπιν το προπιονικό βακτήριο της ακμής, Propionibacterium acnes, “παίρνει τη σκυτάλη” και πολλαπλασιάζεται στα σημεία του δέρματος που έχουν γεμίσει σμήγμα, επιδεινώνοντας την αρχική βλάβη. Όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το βακτήριο ακολουθεί φλεγμονή και το τελικό στάδιο της γνωστής και αντιαισθητικής ακμής.

Μετά την εφηβεία, η παραγωγή ορμονών συνήθως ισορροπεί και παράλληλα η ακμή υποχωρεί. Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ορμόνες “τρελαίνονται” και το πρόβλημα επανέρχεται. Ένας από τους βασικότερους παράγοντες εμφάνισης ακμής είναι το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών που πλήττει περίπου το 5% των γυναικών.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία για την ακμή σε ενήλικες γυναίκες μπορεί να περιλαμβάνει στις ελαφρές έως μεσαίες περιπτώσεις αγωγή με αντιβιοτικά όπως τετρακυκλίνη, μινοκυκλίνη, ερυθρομυκίνη ή δοξικυκλίνη που λαμβάνονται τυπικά από το στόμα κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου. Να τονίσουμε ότι ΔΕΝ υπάρχει ταχεία θεραπεία της ακμής.

 

Ισοτρετινοΐνη – προσοχή!

Οι βαριές περιπτώσεις ακμής μπορεί να απαιτήσουν συνταγογραφούμενη θεραπεία με το φάρμακο ισοτρετινοΐνη (από του στόματος για 16 έως 20 εβδομάδες). Ενώ είναι αποδεδειγμένο ότι η ισοτρετινοΐνη είναι η πιο αποτελεσματική αγωγή στην περίπτωση της βαριάς και πολύ βαριάς ακμής, η ουσία έχει παρενέργειες και η χρήση της πρέπει να παρακολουθείται.

Συγκεκριμένα, εάν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος ή αν είστε ή θα μπορούσατε να είστε έγκυος, είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείται ισοτρετινοΐνη καθώς υπάρχει κίνδυνος για το αγέννητο παιδί. Θα πρέπει να υποβληθείτε σε τεστ εγκυμοσύνης πριν από την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής και να χρησιμοποιείτε αξιόπιστες αντισυλληπτικές μεθόδους πριν και κατά τη διάρκεια της χρήσης της.

 

Αντισυλληπτικό χάπι εναντίον ακμής

Τέλος, είναι αλήθεια ότι το αντισυλληπτικό χάπι μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της ακμής στις ενήλικες γυναίκες. Τα αντισυλληπτικά σκευάσματα περιέχουν το οιστρογόνο αιθυνυλοιστραδιόλη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνα τους ή σε συνδυασμό με αντιανδρογόνα.

Τα αντισυλληπτικά χάπια καλό θα ήταν να αποφεύγονται από γυναίκες με:

 • Ανεξέλεγκτη υπέρταση
 • Μη φυσιολογική κολπική αιμορραγία
 • Ιστορικό θρόμβων αίματος
 • Καρδιολογικά προβλήματα
 • Ιστορικό καρκίνου του μαστού

 

Άλλες θεραπείες

Τέλος, ο δερματολόγος μπορεί να συστήσει κάποιο ή και συνδυασμό των παρακάτω:

 • Λέιζερ
 • Φωτοθεραπεία
 • Χημικό peeling
 • Ξήρανση και αφαίρεση κύστεων

 

Καθημερινές συμβουλές

Σαν γενική συμβουλή, σας υπενθυμίζουμε ότι το υπερβολικό πλύσιμο δεν είναι καλό για την ακμή. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

 • Πλύσιμο απαλό, όχι πάνω από δύο φορές την ημέρα
 • Καλό είναι να πλένετε το πρόσωπό σας αφού ιδρώσετε
 • Χρησιμοποιήστε ήπια σαπούνια ή καθαριστικά και χλιαρό νερό, όχι ζεστό
 • Αποφύγετε κάθε είδους scrub
 • Μην ξύνετε και μην σπάτε κανένα σπυράκι, όσο και αν σας “προκαλεί”. Θα προκαλέσετε φλεγμονή και θα επιδεινώσετε το πρόβλημα.
 • Αποφύγετε το μέικ απ
 • Χρησιμοποιήστε καλλυντικά με βάση το νερό
 • Η υπερβολική υγρασία δεν είναι φίλος σας. Αποφύγετε υγρούς και πνιγηρούς χώρους, όπου θα ιδρώσετε υπερβολικά.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!