Η εμφάνιση, διασπορά και εντέλει πανδημία του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε συνεχώς αυξανόμενα μέτρα προστασίας, πρωτόγνωρα για όλα σχεδόν τα έθνη και τα κράτη του πολίτη. Οι αναβολές των αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, η απαγόρευση συναθροίσεων και εντέλει ο αυτοπεριορισμός είναι πια μέτρα γνώριμα σε όλους μας.

Ίσως από όλες τις προφυλάξεις, ο αυτοπεριορισμός να είναι αυτός που “πονάει” περισσότερο τον καθένα μας. Και είναι λογικό γιατί όλοι μας θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι, θέλουμε να ζούμε, να κινούμαστε και να κοινωνικοποιούμαστε όπως εμείς νομίζουμε.

Κάποιοι βιώνουν τον αυτοπεριορισμό ως αυτοτιμωρία ενώ άλλοι ως αυτοπροστασία. Κάποιοι, με διάθεση χιούμορ, τον ζουν με αυτοσαρκασμό (όπως βλέπουμε από χιλιάδες αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα) ενώ άλλοι τον θεωρούν ως απόδειξη υπευθυνότητας και πιστεύουν ότι ο αυτοσεβασμός ξεκινά από τον αυτοπεριορισμό.

Ας δούμε λοιπόν στο άρθρο μας που ακολουθεί γιατί ο αυτοπεριορισμός, είναι, δυστυχώς, αναγκαίος, αλλά και πώς μπορούμε να ελαφρύνουμε τις συνέπειές του.

 

Τι είναι ο αυτοπεριορισμός

Ο αυτοπεριορισμός αφορά την προστασία της κοινότητας και την επιβράδυνση της εξάπλωσης του COVID-19. Είναι πολύ σημαντικό όποιος έχει ή μπορεί να έχει εκτεθεί στον ιό, να περιορίζει τον αριθμό των ατόμων που έρχονται σε επαφή μαζί του για 14 ημέρες.

Ο αυτοπεριορισμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

 

Ποιοι χρειάζεται να αυτοπεριοριστούν

Οι τελευταίες πλέον εξελίξεις οδηγούν σε μία και μόνο απάντηση: όλοι. Ωστόσο, άτομα που περιμένουν τα αποτελέσματα του τεστ για κορωνοϊό, στενές επαφές ασθενών με κορωνοϊό ή ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες και επικράτειες υψηλού ρίσκου είναι στην πρώτη γραμμή αυτοπεριορισμού.

 

Ψυχολογική υποστήριξη κατά τη διάρκεια του αυτοπεριορισμού

Δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε σε πειράματα προσομοιώσεων  αποστολών στον Άρη για να καταλάβουμε ότι ο αυτοπεριορισμός “πονάει”. Πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν προβλήματα μνήμης, συγκέντρωσης, αγχωτικές διαταραχές, αϋπνία ή κακό ύπνο. Υπάρχουν πάντως κάποια μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να ελαφρύνετε, όσο μπορείτε, την κατάσταση.

 • Γυμναστείτε, έστω και μέσα στο σπίτι. Βηματίστε, κάνετε ασκήσεις, “ξεθάψτε” το DVD με τις ασκήσεις aerobic, μην μένετε απαθείς. Θα βοηθήσετε τόσο τον οργανισμό σας, όσο και τη διάθεσή σας.
 • Ακούστε μουσική. Ή ακόμη καλύτερα φτιάξτε συλλογές με mp3 που θα σας φανούν χρήσιμες στο μέλλον.
 • Δείτε τις ταινίες που είχατε πάντα στη λίστα και δεν προλαβαίνατε. Τώρα, προλαβαίνετε.
 • Παρομοίως, με τα βιβλία.
 • Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα για τη μέρα σας, και τηρήστε το. Να περιλαμβάνει τις ώρες φαγητού και, ιδιαίτερα, ύπνου. Είναι πολύ εύκολο, εάν δεν προσέξετε, να πηγαίνετε για ύπνο στις 3 και 4 τα ξημερώματα.
 • Κρατήστε επαφή με φίλους. Τηλεφωνικά, με email, στο Messenger, στο Viber, παντού.
 • Εάν αυτοπεριοριστείτε με μέλη της οικογενείας σας ή φίλους, αποφύγετε τους καυγάδες.
 • Τέλος, εάν παρά όλα τα παραπάνω, νιώθετε ότι ο αυτοπεριορισμός έχει αρνητικές συνέπειες που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε πλέον, ζητήστε επαγγελματική βοήθεια.

 

Μέτρα περιορισμού άσκοπης κυκλοφορίας

Τέλος, παράλληλα με τον επιτακτική ανάγκη για αυτοπεριορισμό, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε και τα πρόσφατα μέτρο περιορισμού της άσκοπης κυκλοφορίας των πολιτών που επιτρέπουν τις εξής περιπτώσεις κυκλοφορίας:

 • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
 • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
 • Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
 • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
 • Μετάβαση σε τελετή (πχ κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και παιδιών
 • Σύντομη μετακίνηση, κοντά στην κατοικία, για ατομική σωματική άσκηση (εξαιρείται οποιαδήποτε συλλογική αθλητική δραστηριότητα) ή για τις ανάγκες κατοικιδίου.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!