Ο Σέξπιρ στην ακμή του μας έδωσε την ιστορία του Άμλετ, πρίγκιπα της Δανιμαρκίας. Οι Beatles στην ακμή τους μας έδωσαν το “Hey Jude” και δεκάδες άλλα αριστουργήματα. Όταν όμως ο φίλος μας ο Γιάννης δίνει απλά την… ακμή του, αν και έχει περάσει προ πολλού την εφηβεία, κάτι δεν πάει καλά.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί γιατί κάποιοι άνδρες εξακολουθούν να έχουν ακμή στα 20 και στα 30 και ακόμη και στα 40 τους και τι μπορούν να κάνουν για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο.

 

Η ακμή στην εφηβεία

Η συχνότερη κατάσταση για έναν έφηβο είναι η παρουσία ακμής. Στην πραγματικότητα, οι έφηβοι χωρίς ακμή είναι τόσο σπάνιοι όσο οι αριστερόχειρες, καθώς υπολογίζεται ότι μόνο ένα στα δέκα αγόρια θα περάσει από την εφηβεία χωρίς να γνωρίσει τι σημαίνει σπυράκι.

Η κινητήριος δύναμη πίσω από την ακμή δεν είναι άλλη από τα ανδρογόνα, δηλαδή τις ορμόνες του ανδρικού φύλου (που στα χρόνια της εφηβείας εκκρίνονται και από τα δύο φύλα). Οι ορμόνες οδηγούν σε υπερπαραγωγή σμήγματος, βούλωμα των πόρων του δέρματος, πολλαπλασιασμό του βακτηριδίου της ακμής και αντίδραση του ανοσοποιητικού που προκαλεί φλεγμονή. Ένας φαύλος κύκλος που συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της εφηβείας.

 

Η ακμή στους ενήλικες άνδρες

Το πρόβλημα της ακμής περιορίζεται στους ενήλικες άνδρες και αφορά, σύμφωνα με έρευνες, ένα ποσοστό περίπου 5% του πληθυσμού στις δυτικές χώρες. Η ακμή ενηλίκων, που στους άνδρες εμφανίζεται κυρίως στην πλάτη και το πρόσωπο, είναι μία πιο σύνθετη νόσος από την εφηβική ακμή που έχει ξεκάθαρα ορμονικά αίτια.

 

Αιτίες που προκαλούν ακμή στους άνδρες

Υπάρχουν αρκετές αιτίες της ακμής ενηλίκων, με τις πιο συνηθισμένες να είναι τα εξής:

 

Στρες

Το άγχος προκαλεί αύξηση της ορμόνης των ανδρογόνων, η οποία διεγείροντας τους σμηγματογόνους αδένες, οδηγεί σε υπερπαραγωγή σμήγματος. Πολλοί άνδρες πιστεύουν ότι καθώς τα ανδρογόνα είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των ανδρικών χαρακτηριστικών, η υπερπαραγωγή της ορμόνης είναι κάτι θετικό – όμως, δεν είναι. Ο οργανισμός χρειάζεται ισορροπία.

 

Υπερβολική ξηρότητα δέρματος

Άνδρες που στεγνώνουν υπερβολικά το δέρμα τους, πχ μετά το ξύρισμα, μπορεί να οδηγήσουν τους σμηγματογόνους αδένες του προσώπου τους σε υπερπαραγωγή σμήγματος.

 

Κάποια καλλυντικά

Χημικές ουσίες και τοξίνες στα προϊόντα φροντίδας μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα ή να βουλώσουν τους πόρους του, οδηγώντας σε ακμή. Είναι καλό για τους άνδρες να χρησιμοποιούν προϊόντα που επιτρέπουν τη φυσική φροντίδα του δέρματος.

 

Φάρμακα

Κάποιες φορές λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, όπως αντικαταθλιπτικά μπορεί να προκαλέσει ακμή.

 

Εξοπλισμός μοτοσικλέτας

Το κράνος με λουρί, παχιά μαξιλαράκια ώμων ή άλλος εξοπλισμός κοντά στο πρόσωπο του μοτοσικλετιστή  μπορεί να παγιδεύσει θερμότητα και ιδρώτα στην περιοχή.

 

Μουσικά όργανα

Περίεργο, αλλά αληθινό. Μουσικά όργανα που έρχονται σε επαφή με το πρόσωπο, όπως το βιολί, μπορεί να προκαλέσουν ακμή.

 

Ξύρισμα

Το ξύρισμα μπορεί να ερεθίσει το δέρμα, ειδικά στους άνδρες που είναι επιρρεπείς στην ακμή. Η χρήση παλιών λεπίδων μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

 

Αναβολικά

Σχεδόν το 50% των ανδρών που χρησιμοποιούν αναβολικά (πχ bodybuilders) θα αναπτύξει ακμή. Φυσικά, τα αναβολικά έχουν πολλές ακόμη άκρως επικίνδυνες επιπτώσεις στην υγεία.

 

Τρόπος ζωής

Ποτό και ανθυγιεινό φαγητό μπορούν να είναι ένοχα για εμφάνιση ακμής ενηλίκων.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία ακμής στους άνδρες γίνεται με τους εξής τρόπους:

  • Τοπικά προϊόντα (συνήθως πιο ισχυρά από τα γυναικεία καθώς το ανδρικό δέρμα είναι πιο ανθεκτικό)
  • Αντιβιοτικά για την υποχώρηση της φλεγμονής
  • Ισοτρετινοΐνη στις πολύ βαριές περιπτώσεις (απαιτούνται τακτικοί αιματολογικοί έλεγχοι για τον ασθενή).

Σε κάθε περίπτωση, οι άνδρες με ακμή πρέπει να είναι οπλισμένοι με υπομονή, καθώς οι θεραπείες για την ακμή απαιτούν τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να εμφανίσουν ουσιαστικά αποτελέσματα και ακόμη περισσότερο καιρό για την πλήρη ίαση.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!