Πριν 25, 30 ή και περισσότερα χρόνια, όταν όλοι όσοι έχουμε παιδιά σήμερα, ήμασταν κι εμείς παιδιά, το Internet ήταν απλά ένα πείραμα μεταξύ επιστημόνων, το τηλέφωνο είχε σπιράλ καλώδιο και στρογγυλό καντράν και αρκετές φορές για να λειτουργήσει σωστά, έπρεπε να κάνουμε μία, ακατανόητη σήμερα, κίνηση, με τον τίτλο “πάρε το μηδέν”.

Τέλος, η μόνη οθόνη που υπήρχε στο σπίτι ήταν αυτή της τηλεόρασης, έπαιζε δύο κανάλια και μάλιστα μόνο μέχρι τα μεσάνυχτα. Συνήθως λοιπόν, όταν περιγράφουμε τα παραπάνω στα παιδιά μας, ιδίως όταν τα βλέπουμε κολλημένα σε κάποια οθόνη, εισπράττουμε ένα βλέμμα τρόμου που ακολουθείται από την ατάκα “καλά, πώς ζούσατε;”. Σε αυτό το σημείο, σκεφτόμαστε ότι δεν θα μας γλυτώσει, θα την κάνουμε θρύψαλα, αυτή την οθόνη.

Ηρεμία!

Παιδί και οθόνη. Είναι ένα πρόβλημα που σίγουρα έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια με την εξάπλωση του Internet, των social media και φυσικά των πανταχού παρόντων πλέον, smartphones. Διαβάστε στο άρθρο μας που ακολουθεί πώς μπορείτε να το διαχειριστείτε με τον καλύτερο τρόπο, αλλά και τον “χρυσό κανόνα” 3-6-9-12!

 

Ουδέν κακόν αμιγές καλού

Ας οριοθετήσουμε κάποια πράγματα σωστά, από την αρχή. Η δαιμονοποίηση της οθόνης, της τεχνολογίας και των ψηφιακών μέσων είναι όχι μόνο λανθασμένη, αλλά και πιθανό να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από τη χρήση χωρίς όριο της οθόνης.

Ο χρόνος που περνάει το παιδί μπροστά στην οθόνη από μόνος του, δεν είναι “καλός” ή “κακός”, ανάλογα με το τι δείχνει το χρονόμετρο. Ας μην ξεχνάμε ότι, όπως εμείς, ως γονείς, νιώθουμε ότι επωφελούμαστε από τα ψηφιακά μέσα στην επαγγελματικά και προσωπική μας ζωή (ή και ακόμη και στη γονική!), το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά μας. Αφού εμείς δεν είμαστε τεχνοφοβικοί, γιατί να είναι τα παιδιά μας;

 

Ο κανόνας “3-6-9-12”

Αλήθεια, ξέρετε τον Serge Tisseron; Πρόκειται για έναν Γάλλο ψυχαναλυτή – ψυχίατρο που έχει γράψει πάνω από 40 βιβλία, μεταφρασμένα σε 7 γλώσσες. Όμως, η μεγάλη του συνεισφορά στις σχέσεις των νέων με την τεχνολογία καθώς και τις παρανοήσεις και τα χάσματα ανάμεσα στις γενιές είναι ο κανόνας “3-6-9-12”.

Ας δούμε τους 4 πυλώνες του κανόνα:

  • Όχι τηλεόραση πριν τα 3 χρόνια
  • Όχι παιχνιδοκονσόλα πριν τα 6 χρόνια
  • Όχι Internet πριν τα 9 χρόνια
  • Όχι social media πριν τα 12 χρόνια

 

Όχι τηλεόραση πριν τα 3 χρόνια

Ο Tisseron, ο κανόνας του οποίου έχει γίνει δεκτός από τη Γαλλική Ένωση Παιδιάτρων, ισχυρίζεται ότι όταν η τηλεόραση μένει ανοιχτή μόνιμα, βλάπτει την ανάπτυξη των μικρών παιδιών, καθώς περιορίζει, λόγω του θορυβώδους και γεμάτου βίαιους ήχους περιβάλλοντός της, τις ικανότητες προσοχής και συγκέντρωσης των παιδιών.

 

Όχι παιχνιδοκονσόλα πριν τα 6 χρόνια

Η πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Tisseron, αλλά και πολλούς από εμάς που το έχουμε ζήσει σαν γονείς, είναι ότι μόλις το παιδί γίνει ιδιοκτήτης μίας παιχνιδομηχανής, η χρήση που κάνει είναι ανεξέλεγκτη.

 

Όχι Internet πριν τα 9 χρόνια

Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να βρει ένα παιδί στο αχανές διαδίκτυο, πληκτρολογώντας μία λέξη – κλειδί. Ας μην ξεχνάμε ότι ακόμη και τα κινούμενα σχέδια που βρίσκει κάποιος στο Internet δεν είναι πάντοτε ασφαλή, καθώς μπορεί να ξεκινήσουν σαν ένα αθώο cartoon και να συνεχίσουν προωθώντας ναρκωτικά η πορνογραφία.

 

Όχι social media πριν τα 12 χρόνια

Μαζί με την πιθανή είσοδό του στον (όχι πάντα) μαγικό χώρο των social media, το παιδί πρέπει να καταλάβει δύο βασικούς κανόνες: ό,τι τοποθετούμε στο Internet γίνεται δημόσιο και μένει εκεί για πάντα. Το κατώφλι των 12 ετών είναι τουλάχιστον αναγκαίο για την πλήρη συνειδητοποίηση των παραπάνω.

 

Και ένας ακόμα κανόνας!

Καλό είναι ο στόχος ψυχαγωγίας μέσω της οθόνης να μην ξεπερνάει ποτέ τις δύο ώρες την ημέρα, όποια και εάν είναι η ηλικία. Να σημειώσουμε ότι σε αυτό τον χρόνο δεν περιλαμβάνεται ο χρόνος που περνά μεν το παιδί πάνω από μία οθόνη, αλλά αφορά σχολική δραστηριότητα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!