Έρχονται Χριστούγεννα! Τα παιδιά μετρούν αντίστροφα μέχρι να κλείσουν τα σχολεία. Τα καταστήματα γεμίζουν τις βιτρίνες τους. Τα γλυκά στα ζαχαροπλαστεία μοσχοβολάνε μέχρι το απέναντι πεζοδρόμιο. Τα μπαλκόνια στολίζονται και τα χαμόγελα ανθίζουν. Η γιορτή με τα πιο αγαπημένα ήθη και έθιμα είναι για μία ακόμη φορά εδώ για να γεμίσει αγάπη και γαλήνη τις ψυχές μας.

Όμως, τα Χριστούγεννα είναι τόσο γεμάτα με παράδοση και λαογραφία που, κάποιες φορές ο διαχωρισμός των πραγματικών γεγονότων από τη μυθοπλασία γίνεται δύσκολος. Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά στην πολυθρόνα σας με μία ζεστή κούπα τσάι (ή ένα ποτήρι κρασί) και δείτε στη συνέχεια του άρθρου μας κάποιους από τους “κλασικούς” μύθους των Χριστουγέννων.

 

Το “Jingle Bells” είναι χριστουγεννιάτικο τραγούδι

Έχει ηχογραφηθεί χιλιάδες φορές από τους πιο διαφορετικούς καλλιτέχνες που μπορείτε να φανταστείτε, από τους Beatles και τον Luciano Pavarotti μέχρι τους Pearl Jam. Το έχετε ακούσει χιλιάδες φορές την περίοδο των Χριστουγέννων από χορωδίες, τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, podcasts κλπ. Και όμως, το Jingle Bells δεν είναι χριστουγεννιάτικο τραγούδι.

Το τραγούδι γράφτηκε το 1857 από τον Αμερικανό James Pierpont, ονομαζόταν αρχικά “One Horse Open Sleigh” και προοριζόταν για την Ημέρα των Ευχαριστιών. Μάλιστα, αν ακούσετε προσεκτικά το τραγούδι, θα διαπιστώσετε ότι οι στίχοι δεν αναφέρουν ούτε μια φορά τα Χριστούγεννα ή κάτι σχετικό με την εορταστική περίοδο.

 

Η Coca Cola εφηύρε τον Άγιο Βασίλη

“Τον χρησιμοποίησε” για σκοπούς μάρκετινγκ, ναι. Τον “εφηύρε”, σε καμία περίπτωση. Το 1931, η Coca Cola ανέθεσε στον Αμερικανό με σουηδικές ρίζες καλλιτέχνη Haddon Sundblom να δημιουργήσει εικόνες του Άγιου Βασίλη που απολαμβάνει το αναψυκτικό.

Οι απεικονίσεις του Sundblom έγιναν τόσο δημοφιλείς που οδήγησαν στον μύθο της εφεύρεσης του Santa από την εταιρεία αναψυκτικών. Στην πραγματικότητα, ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα, ο Άγιος Βασίλης απεικονιζόταν ως ένας ευτραφής, χαρούμενος άνδρας με κόκκινα κοστούμια και μακριά γενειάδα.

Ακόμα και νωρίτερα μάλιστα, ευχετήριες κάρτες από το 1885, σχεδιασμένες από τον “πατέρα” της αμερικανικής χριστουγεννιάτικης κάρτας, λιθογράφο Louis Prang, απεικονίζουν έναν Άγιο Βασίλη που είναι πρακτικά πανομοιότυπος με αυτόν που γνωρίζουμε σήμερα.

 

Τα Χριστούγεννα, οι απόπειρες αυτοκτονίας αυξάνονται

Όχι, είναι μύθος. Σύμφωνα με το μεγαλύτερο portal ψυχικής υγείας παγκοσμίως Psychology Today, οι απόπειρες αυτοκτονίας και οι αυτοκτονίες κορυφώνονται την άνοιξη και όχι την περίοδο των Χριστουγέννων.

Αυτό οφείλεται πιθανώς στο ότι η αναγέννηση που σηματοδοτεί την άνοιξη οξύνει τα συναισθήματα απελπισίας στα άτομα που υποφέρουν ψυχικά. Αντίθετα, την περίοδο των Χριστουγέννων, στους περισσότερους ανθρώπους με αυτοκτονικές σκέψεις προσφέρεται κάποιος βαθμός προστασίας από την εγγύτητα των συγγενών τους και των αγαπημένων τους προσώπων.

 

Η γέννηση του Ιησού ήταν στις 25 Δεκεμβρίου

Δεν υπάρχει καμία αναφορά στις Γραφές για τη συγκεκριμένη ημερομηνία ως γενέθλια του Ιησού. Η ημερομηνία προέρχεται στην πραγματικότητα από τον εκκλησιαστικό συγγραφέα, θεολόγο και μελετητή Ιππόλυτο Ρώμης (Ippolito di Roma, 170 – 235) ο οποίος, υπέθεσε ότι η σύλληψη του Ιησού έγινε την εαρινή ισημερία, την οποία τοποθέτησε στις 25 Μαρτίου. Στη συνέχεια πρόσθεσε εννέα μήνες, εκμεταλλευόμενος τις χειμερινές γιορτές που γιορτάζονταν ήδη εκείνη την εποχή.

Υπάρχει μια σειρά από λάθη σε αυτό το σκεπτικό. Για παράδειγμα, ο κύκλος κύησης είναι στην πραγματικότητα 40 εβδομάδες, κάτι που θα έθετε τη γέννηση του Ιησού κάποια στιγμή στα μέσα Ιανουαρίου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το Ευαγγέλιο του Λουκά κάνει συγκεκριμένη αναφορά στους βοσκούς που έβοσκαν τα πρόβατά τους στα χωράφια, κάτι που γινόταν μόνο τους θερμότερους μήνες του χρόνου. Η 25η Δεκεμβρίου δεν γιορταζόταν ως Χριστούγεννα τουλάχιστον μέχρι τον τέταρτο αιώνα.

 

Το λουλούδι των Χριστουγέννων αλεξανδρινό είναι δηλητηριώδες

Κόκκινο, με μεγάλα πέταλα, είναι το σήμα κατατεθέν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Όμως, το συνοδεύει μία φήμη ότι είναι δηλητηριώδες για ανθρώπους και κατοικίδια. Το “δηλητήριο” του αλεξανδρινού είναι το γαλακτώδες υγρό που εκκρίνεται από τα φύλλα του και το οποίο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα ή το στόμα έως ήπιες γαστρικές διαταραχές αν ένα ζωάκι το καταπιεί.

Από την άλλη μεριά, τα φύλλα του αλεξανδρινού έχουν τόσο πικρή γεύση που είναι σχεδόν απίθανο να τα καταπιεί ένα παιδί – υπολογίζεται ότι για να παρουσιαστούν συμπτώματα τοξικότητας, ένα παιδί 10 κιλών θα πρέπει να φάει περίπου 500 φύλλα του φυτού.

 

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο σημαντική εορτή του χριστιανισμού

Όλοι αγαπάμε τα Χριστούγεννα και το βαθύ και πανανθρώπινο νόημά τους. Ωστόσο, το Πάσχα, από την εποχή των πρώτων Χριστιανών, έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία στο χριστιανικό ημερολόγιο από τα Χριστούγεννα. Ιστορικά, η γέννηση του Ιησού γιορτάστηκε μόνο αιώνες αφότου συνέβη, ενώ ο θάνατός του και η ανάστασή του γιορτάστηκαν από τους πρώτους που ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό.

Επίσης, ας μην ξεχνάμε ότι το Πάσχα γιορτάζεται σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τα Χριστούγεννα στο παραδοσιακό χριστιανικό ημερολόγιο, για μία περίοδο σχεδόν δύο μηνών.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!