Εάν κλείσουμε τα μάτια και προσπαθήσουμε να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο, είναι πιθανό να ξαναδούμε, έστω και για λίγο, τις γιορτές μέσα από τα παιδικά μας μάτια.

Το πέταγμα της σχολικής σάκας (που παρέμενε στο ίδιο σημείο να σκονίζεται για 15 ημέρες) την τελευταία μέρα του σχολείου. Το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δένδρου με τα πολύχρωμα φωτάκια και τις αστραφτερές μπάλες να αποτελεί μια πραγματική μυσταγωγία. Τα δώρα, μαγικά και πέρα από την πραγματικότητα: ένα ξύλινο τρενάκι ήταν καλύτερο από όλα τα πραγματικά τρένα του κόσμου.

Μεγαλώνοντας… κάπου το “χάσαμε”. Όχι όλοι μας, και όχι όλο! Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι γιορτές μας αγγίζουν λιγότερο όσο μεγαλώνουμε, είτε αυτό συμβαίνει στα 18α μας γενέθλια, είτε αφού έχει γεννηθεί το πρώτο μας εγγόνι. Τα Χριστούγεννα, από το χριστουγεννιάτικο πρωινό μέχρι το άνοιγμα των δώρων, δεν είναι πια αυτά που ήταν.

Δείτε γιατί συμβαίνει αυτό στο άρθρο μας που ακολουθεί και πώς μπορούμε, στο μέτρο του δυνατού, να επαναφέρουμε στη ζωή μας τη μοναδική μαγεία των Χριστουγέννων.

 

Οι αλλαγές

Πώς όμως καταλαβαίνουμε ότι καθώς εμείς μεγαλώνουμε, οι γιορτές “μικραίνουν”; Συγκεντρώσαμε κάποιες αλλαγές στη νοοτροπία μας και σας τις παρουσιάζουμε:

  • Τα δώρα που πλέον μας συγκινούν, θα μας απογοήτευαν στην παιδική μας ηλικία. Ένα παιχνίδι που μας άγγιζε και μας γέμιζε χαρά κάποτε, τώρα δεν μας λέει τίποτα. Αντίθετα, πρακτικά δώρα, όπως μία ζυγαριά ακριβείας για να μετράμε τις θερμίδες, μας φαίνονται εξαιρετικά.
  • Το πρωί των Χριστουγέννων δεν πεταγόμαστε από το κρεβάτι με ανυπομονησία, αλλά απλά… κοιμόμαστε περισσότερο.
  • Μέσα στο σπίτι, οι μόνοι που φαίνονται ευτυχισμένοι είναι τα παιδιά, τα ανίψια ή τα εγγόνια. Οι υπόλοιποι έχουμε, στις περισσότερες των περιπτώσεων, μία μάλλον στωική έκφραση.
  • Τα δώρα πλέον δεν είναι αυθόρμητα και εκ καρδίας, αλλά υπολογισμένα: ο Χ και η Ψ μας έκαναν δώρο, άρα πρέπει να ανταποδώσουμε.
  • Το χιόνι που κάποτε έκανε τις γιορτές μαγικές και ονειρικές, τώρα μας φαίνεται εφιάλτης, ειδικά εάν πρέπει να οδηγήσουμε.
  • Οι μέρες τον εορτών αναλώνονται σε επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους, οι οποίες μας φαίνονται συχνά αδιάφορες και ανούσιες.

 

Η επιστημονική εξήγηση

Και όμως, για όλες αυτές τις αλλαγές που μας συμβαίνουν, υπάρχει επιστημονική εξήγηση. Ερευνητές στο αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (ΝΙΜΗ, National Institute of Mental Health), την κορυφαία αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία έρευνας για τις ψυχικές διαταραχές, έχουν την απάντηση.

Ο λόγος που τα παιδιά σκίζουν τα περιτυλίγματα από τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους μέσα σε μια φρενίτιδα χαράς, ενώ οι ενήλικες αφήνουν τα δικά τους μέχρι μετά το μεσημεριανό γεύμα, έχει να κάνει με το πώς ο ενήλικας εγκέφαλος χειρίζεται τις ανταμοιβές.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια χημική ουσία στον εγκέφαλο που αφορά την αίσθηση ανταμοιβής αλλάζει καθώς ένα άτομο μεγαλώνει, γεγονός που εξηγεί γιατί το άνοιγμα των δώρων γίνεται λιγότερο συναρπαστικό. Όταν οι νέοι άνθρωποι και ειδικά τα παιδιά παίρνουν δώρα (ή βραβεία), ο εγκέφαλός τους ενεργοποιείται σε τεράστιο βαθμό πριν και μετά τη λήψη τους. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη χημική ενεργοποίηση στον εγκέφαλο των ενηλίκων και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων.

 

Τα παιδιά είναι το μυστικό

Αυτό είναι λοιπόν; Θα νιώθουμε ότι οι γιορτές μας αφορούν όλο και λιγότερο, χωρίς γυρισμό; Όχι απαραίτητα! Όπως και σε πολλά ακόμη πράγματα, τα παιδιά είναι το μυστικό. Τα παιδιά είναι αυτά που κάνουν τις γιορτές συναρπαστικές με τον αυθορμητισμό, την ενέργεια και τον ενθουσιασμό τους.

Καθώς μεγαλώνουμε και τα παιδιά μας ενηλικιώνονται, χάνουμε και εμείς τον ενθουσιασμό που μας έφερναν με την παρουσία τους. Μόλις ξεκινήσουν τη δική τους ζωή, δημιουργήσουν οικογένεια και στη συνέχεια αποκτήσουν παιδιά, ξαναβρίσκουμε πολλές φορές το νόημα των γιορτών, μέσα από τα εγγόνια μας.

Το πόσο μας αγγίζουν οι γιορτές, έχει πάντα να κάνει με το πόσο κοντά μας είναι τα παιδιά ή τα εγγόνια μας. Γιατί χάρη σε αυτά, έχουμε και εμείς τη δυνατότητα να θυμηθούμε τα παιδικά μας χρόνια και να αντιληφθούμε για μία ακόμη φορά ότι το νόημα των γιορτών δεν είναι στα υλικά αγαθά και στην ανταλλαγή τυποποιημένων δώρων, αλλά στο χαμόγελο, τη φροντίδα, τη ζεστασιά, τη στήριξη και τις ανθρώπινες σχέσεις.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!