Μεταβολισμός, όπως λέει και η ίδια η λέξη, σημαίνει μεταβολές. Συγκεκριμένα, μεταβολές που συντελούνται στο σώμα μας, έτσι ώστε η χημική ενέργεια που προσλαμβάνουμε μέσω των τροφών να μετατρέπεται σε άλλες μορφές ενέργειας, κυρίως κινητικής.

Ο μεταβολισμός μας έχει ρυθμό: τον λεγόμενο βασικό μεταβολικό ρυθμό (Basic Metabolic Rate, BMR) που δείχνει το ελάχιστο ποσό ενέργειας που χρειάζεται το σώμα μας για να συντηρήσει τα θαυμαστά του συστήματα. Με τις γιορτές (αλλά και τις λιχουδιές!) των Χριστουγέννων να είναι προ των θυρών, είναι σίγουρο ότι αυτό που χρειάζεστε είναι να αυξήσετε τον μεταβολικό σας ρυθμό. Δείτε πώς, στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Γενικά για τον βασικό μεταβολικό ρυθμό

Έχετε σίγουρα παρατηρήσει ότι κάθε χρόνο, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να τρώτε ό,τι θέλετε και να παραμένετε αδύνατοι. Αυτό δεν είναι παρά η απόδειξη ότι ο βασικός μεταβολικός ρυθμός μειώνεται όσο μεγαλώνετε.

Εάν μάλιστα έχετε κάνει δίαιτα ή δίαιτες στη ζωή σας, ιδιαίτερα δίαιτες γιο-γιο, θα ξέρετε εκ πείρας ότι όταν μειώνετε δραματικά την ποσότητα της τροφής που καταναλώνετε, το αποτέλεσμα στη ζυγαριά δεν είναι ποτέ αυτό που περιμένετε. Και αυτό συμβαίνει γιατί παράλληλα μειώνετε τον βασικό σας μεταβολικό ρυθμό.

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός αντιπροσωπεύει μεταξύ 60 και 70% της συνολικής ενεργειακής σας δαπάνης και, όσο υψηλότερος είναι, τόσο περισσότερη ενέργεια μπορείτε να καταναλώσετε χωρίς να αυξήσετε το βάρος σας. Ακριβώς αυτό λοιπόν χρειάζεστε την περίοδο πριν τις γιορτές!

 

Παράγοντες που επηρεάζουν το BMR

Οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στον προσδιορισμό του βασικού μεταβολικού ρυθμού περιλαμβάνουν:

  • Βάρος. Όσο περισσότερο ζυγίζετε, τόσο υψηλότερος θα είναι ο μεταβολικός σας ρυθμός, καθώς ένα μεγαλύτερο σώμα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να λειτουργήσει.
  • Ηλικία. Το BMR μειώνεται με την ηλικία. Μετά τα 40, πέφτει μεταξύ 2% και 5%, κάθε δεκαετία.
  • Αναλογία μυών προς λίπος. Κάθε κιλό μυών καίει 35 θερμίδες την ημέρα, ενώ κάθε κιλό λίπους καίει μόλις 2 θερμίδες την ημέρα. Επομένως όσο περισσότερους μυς έχετε, τόσο υψηλότερο θα είναι το BMR σας.
  • Φύλο. Οι άνδρες έχουν υψηλότερο βασικό μεταβολικό ρυθμό από τις γυναίκες, επειδή συνήθως έχουν περισσότερους μύες.

 

Πώς θα ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας

Υπάρχουν κάποιοι έξυπνοι τρόποι για αυξήσετε τον βασικό μεταβολικό σας ρυθμό και να ενεργοποιήσετε τον μεταβολισμό σας πριν τις γιορτές. Ας τους δούμε.

 

Περιορίστε τη θέρμανση

Η εξωτερική θερμοκρασία επηρεάζει την παραγωγή ενέργειας, απλώς και μόνο επειδή το σώμα σας χρησιμοποιεί επιπλέον θερμίδες για να διατηρείται ζεστό. Χαμηλώστε λοιπόν τον θερμοστάτη έναν ή δύο βαθμούς. Θα βοηθήσετε τον μεταβολισμό σας… και την τσέπη σας!

 

Καταναλώστε πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη, ακόμη και σε σχετικά μικρές ποσότητες, είναι αρκετή για να επιταχύνει δραστικά τον μεταβολισμό σας. Προσπαθήστε να την περιλάβετε σε όλα σας τα γεύματα και σνακ, από άπαχες πηγές.

 

Τρώτε λίγο και συχνά

Η διαδικασία της πέψης και της απορρόφησης της τροφής καίει σοβαρό αριθμό θερμίδων, αντιπροσωπεύοντας ίσως μεταξύ 5% και 10% της ημερήσιας ενεργειακής σας δαπάνης. Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μικρότερων, πιο συχνών γευμάτων αντί των παραδοσιακών τριών την ημέρα βοηθά να διατηρήσετε τον μεταβολικό σας ρυθμό υψηλότερο.

 

Αυξήστε το ασβέστιο

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερου ασβεστίου μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να κάψει λίπος και να ενισχύσει τον μεταβολικό σας ρυθμό. Αυτό θεωρείται ότι γίνεται καθώς το ασβέστιο παίζει ρόλο στον τρόπο λειτουργίας των λιποκυττάρων, εμποδίζοντάς τα να αποθηκεύουν υπερβολικό λίπος και αφήνοντάς τα ελεύθερα να μεταβολίζονται από το σώμα. Ακόμη, το ασβέστιο μπορεί να δράσει ως ήπιο κατασταλτικό της όρεξης.

 

Ασκηθείτε τακτικά

Η άσκηση μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό σας κατά 10%, και μάλιστα όχι μόνο κατά τη διάρκεια της ίδιας της γύμνασης, αλλά και για τουλάχιστον λίγες ώρες μετά. Η άσκηση βοηθά επίσης στην οικοδόμηση μυών που, όπως είδαμε παραπάνω, αυξάνουν τον βασικό μεταβολικό ρυθμό.

 

Πιείτε καφέ

Εάν σας αρέσει ο καφές, στις γιορτές θα σας αρέσει ακόμη περισσότερο. Η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού. Αρκετές μελέτες έχουν σημειώσει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν 270 mg καφεΐνης ημερησίως (το ισοδύναμο περίπου 3 φλιτζανιών καφέ) καίνε έως και 100 επιπλέον θερμίδες την ημέρα. Επιπλέον, η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να κάψει λίπος για ενέργεια.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!