“Μαμά, υπάρχει;” Τι να πείτε στο παιδί για τον Άι Βασίλη.
Κάποιες φορές, ένα αθώο, λευκό ψέμα είναι χρήσιμο όταν μιλάμε σε ένα μικρό παιδί. Η απώλεια, για παράδειγμα, ενός αγαπημένου κατοικιδίου που “πήγε στον ουρανό” είναι προτιμότερη εξήγηση από μία κλινική, βιολογική περιγραφή του τι συνέβη. Όμως, τι συμβαίνει με τον μύθο του Άι Βασίλη;
Πρέπει να τον συντηρούμε, ακόμη και “εξαπατώντας” τα παιδιά, με τα δώρα που αφήνει κάτω από το δένδρο; Πρέπει να τους πούμε από πολύ νωρίς ότι ο Άι Βασίλης είναι τόσο αληθινός όσο ο Χάρι Πότερ και ο Πίτερ Παν; Οι γνώμες διίστανται ακόμη και ανάμεσα στους ειδικούς.
Δείτε στη συνέχεια του άρθρου μας τι ισχυρίζονται οι δύο διαφορετικές σχολές σκέψεις, αλλά και πώς, πέρα από τη στάση μας για τον Άι Βασίλη, πρέπει πάντα να μιλάμε στα παιδιά για το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.
Σχολή πρώτη: ένα ψέμα που βλάπτει
Σε αυτό το στρατόπεδο σκέψης, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το ψέμα μπορεί να βλάψει τα παιδιά. Σύμφωνα με δημοσίευση στην έγκριτη ψυχιατρική επιθεώρηση Lancet Psychiatry, η εμπιστοσύνη των παιδιών στους γονείς τους μπορεί να υπονομευθεί από τον μύθο του Άγιου Βασίλη.
Οι ερευνητές αναρωτιούνται “αν οι γονείς είναι ικανοί να πουν ψέματα για κάτι τόσο ξεχωριστό και μαγικό, πώς μπορούμε να βασιστούμε σε αυτούς για να συνεχίσουν να είναι θεματοφύλακες της αλήθειας και της σοφίας;”. Ισχυρίζονται επίσης ότι η ιδέα μίας “υπηρεσίας πληροφοριών” στον Βόρειο Πόλο που βλέπει αν κάθε παιδί ήταν άτακτο ή φρόνιμο κατά τη διάρκεια της χρονιάς, είναι τρομακτική.
Αυτή η σχολή θεωρεί ότι όλα τα παιδιά θα ανακαλύψουν τελικά ότι τους έλεγαν ψέματα για χρόνια και αυτό μπορεί να τα κάνει να αναρωτηθούν ποια άλλα ψέματα τους έχουν πει. Τέλος, πιστεύει ότι οι γονείς συντηρούν τον μύθο του Άι Βασίλη, όχι επειδή προσπαθούν να δημιουργήσουν μαγεία για τα παιδιά, αλλά λόγω της επιθυμίας τους να επιστρέψουν οι ίδιοι στη χαρά της παιδικής ηλικίας.
Σχολή δεύτερη: ένα ψέμα που ωφελεί
Στον αντίποδα της πρώτης σχολής, η δεύτερη θεωρεί ότι ο άνδρας με την κόκκινη στολή και τον σάκο είναι ένα ψέμα που ωφελεί τα παιδιά, καθώς πυροδοτεί τη δημιουργικότητά τους ενώ τους προσφέρει τεράστια χαρά, που είναι μάλιστα ορατά μετρήσιμη στον εγκέφαλο των παιδιών.
Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται τις ενήλικες έννοιες της λογικής, της αιτίας και του αποτελέσματος. Έτσι, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει το ότι τα παιδιά περίπου 5 ή 6 ετών έχουν τη μαγική σκέψη ως φυσιολογικό μέρος της καθημερινότητάς τους. Πιστεύουν όχι μόνο στον Άγιο Βασίλη, αλλά και σε νεράιδες, ιπτάμενα χαλιά, ενώ πολλές φορές έχουν φανταστικούς φίλους.
Όταν τα παιδιά φτάνουν στην “ώριμη” ηλικία των 7 ή 8 ετών, η πίστη τους στον Άγιο Βασίλη φαίνεται να εξασθενεί από μόνη της. Δεν οφείλεται στους γονείς – απλά, καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αρχίζουν να αμφισβητούν την απίθανη ιστορία του ιπτάμενου ελκήθρου και των ταράνδων. Μάλιστα, κάποια παιδιά δεν λένε καν στους γονείς τους ότι έχουν καταλάβει το ψέμα, μόνο και μόνο για να απολαύσουν, μαζί με τους γονείς τους τον μύθο του Άγιου Βασίλη για λίγα ακόμη χρόνια.
Το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων
Ωστόσο, όποια και από τις δύο σχολές και αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε, υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να αμελείτε ποτέ. Μιλήστε στα παιδιά για το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων που συνοψίζεται στο οικογενειακό “δούναι και λαβείν” των ημερών. Η προσφορά, το να δίνεις ανιδιοτελώς, υλικά αλλά και συναισθηματικά αγαθά προς τον συνάνθρωπο, είναι η μεγάλη και βαθύτερη έννοια των Χριστουγέννων.
Και ακριβώς εκεί είναι και η σημασία των δώρων που παίρνουν τα παιδιά. Συνήθως, ένα παιδί παίρνει δώρο ως ανταμοιβή για την προσπάθειά του: έναν καλό βαθμό στο σχολείο ή ένα τακτοποιημένο δωμάτιο. Όμως, τα δώρα των Χριστουγέννων δεν αντιστοιχούν σε κάποια καλή πράξη, οπότε γιατί τα λαμβάνουν; Το παιδί πρέπει να καταλάβει ότι αυτά τα δώρα είναι εκ καρδίας και συμβολίζουν την έμπρακτη αγάπη.
Τέλος, στις γιορτές, η οικογένεια συνήθως συγκεντρώνεται όλη μαζί για να γιορτάσει τη γέννηση του Θεανθρώπου. Αυτή είναι και η καλύτερη ευκαιρία για να διδάξετε στα παιδιά ότι η οικογένεια είναι το στήριγμα κάθε ανθρώπου στην κοινωνία και ότι η ενότητά της πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτη.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!