Τα Χριστούγεννα είναι μία περίοδος χαράς, ενσυναίσθησης και αγάπης. Όμως, πολλές φορές αποτελούν πηγή άγχους και έντασης ακόμη και για τα υγιή μέλη της οικογένειας. Για τους ασθενείς με άνοια, η εορταστική περίοδος και η διαταραχή της καθημερινής ρουτίνας τους μπορεί να προκαλέσει παράξενη και προκλητική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης, δυστυχώς, της επιθετικότητας.

Εάν ζείτε η φροντίζετε κάποιον ασθενή με άνοια, μπορείτε να εξασφαλίσετε μία όμορφη και ειρηνική εμπειρία Χριστουγέννων, ακολουθώντας κάποιες χρήσιμες συμβουλές από το άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Διακοσμήστε σταδιακά

Αποφύγετε να στολίσετε όλο το σπίτι σε ένα πρωινό. Περάστε στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση σταδιακά, μέσα σε λίγες μέρες, έτσι ώστε η αλλαγή να μην φανεί ιδιαίτερα μεγάλη στο πρόσωπο με άνοια. Ακόμη, προσπαθήστε να αποφύγετε τον έντονο και υπερβολικό φωτισμό και τα εκατοντάδες φωτάκια στο δένδρο.

 

Επιμείνετε σε μία οικεία ρουτίνα

Η προσκόλληση σε μία οικεία ρουτίνα, όπως και η κατανάλωση των εορταστικών γευμάτων σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε οικείο περιβάλλον, μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό μιας πιθανής σύγχυσης. Η υπερβολική διακόσμηση και τα υπέρ του δέοντος φορτωμένα χριστουγεννιάτικα τραπέζια μπορούν να μπερδέψουν και να κάνουν ανήσυχο τον ανοϊκό ασθενή.

 

Βάλτε τον ασθενή να συμμετάσχει

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συμμετάσχουν οι ασθενείς στις ετοιμασίες την περίοδο των Χριστουγέννων – από κάτι τόσο απλό όπως το να κρεμάσουν μία μπάλα στο δένδρο, μέχρι να βοηθήσουν, στο μέτρο του δυνατού, στα χριστουγεννιάτικα ψώνια. Το σημαντικό είναι να νιώθουν ότι συμπεριλαμβάνονται.

 

Δημιουργήστε ένα ησυχαστήριο

Πρώτα από όλα, ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών στις γιορτές μπορεί να διαταράξει τον ασθενή. Ζητήστε από την ευρύτερη οικογένεια και τους φίλους σας να επισκέπτονται με μέτρο. Από εκεί και πέρα, εάν κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψης υπάρχει ιδιαίτερη φασαρία, ορίστε ένα δωμάτιο στο σπίτι σας ως “ησυχαστήριο”, όπου το αγαπημένο σας πρόσωπο θα μπορεί να χαλαρώσει χωρίς δυνατούς θορύβους.

 

Θυμηθείτε τα παλιά

Είτε πρόκειται για ένα παλιό τραγούδι που απολάμβαναν, είτε για μία κλασική χριστουγεννιάτικη ταινία, βρείτε κάτι διασκεδαστικό στο οποίο μπορεί να συμμετάσχει ο ασθενής. Για παράδειγμα, μπορείτε να αποθηκεύσετε σε ένα tablet εκατοντάδες φωτογραφίες, φίλων, οικογενειακών μελών και προορισμών που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον του ασθενούς.

 

Να είστε προσεκτικοί με το φαγητό

Ναι, είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε πολύ τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, προσπαθήστε να μην πέσετε στην παγίδα να βάλετε στο πιάτο του αγαπημένου σας προσώπου περισσότερο φαγητό από όσο πρέπει. Πολλές φορές, εάν οι ασθενείς έχουν μία “κακή ημέρα”, είναι πιθανό να μη θέλουν κάτι παραπάνω από μία ομελέτα για χριστουγεννιάτικο γεύμα. Συμβιβαστείτε με αυτό και προσπαθήστε να μην απογοητευθείτε.

 

Προετοιμάστε τους καλεσμένους σας

Το να φροντίζεις ένα άτομο με άνοια σημαίνει ότι ξέρεις τι πρέπει να κάνεις. Δυστυχώς όμως, αυτό δεν ισχύει για κάθε καλεσμένο που θα έχετε την περίοδο των Χριστουγέννων. Μιλήστε εκ των προτέρων με τους καλεσμένους σας ανοιχτά και ειλικρινά και εξηγήστε τους πώς πρέπει να χειρίζονται τη συζήτηση με ασθενή με άνοια.

 

Κινηθείτε ευέλικτα

Είναι εύκολο να παρασυρθείτε από τις παραδόσεις των ημερών, αλλά καθώς η άνοια του ασθενούς εξελίσσεται, η εορταστική περίοδος μπορεί να δυσκολέψει πολύ. Πρέπει πάντοτε να έχετε ένα Plan B στο μυαλό σας για την περίπτωση που ο ασθενής αγχώνεται και δεν συνεργάζεται.

 

Σχεδιάστε από νωρίς

Εάν το άτομο με άνοια ζει σε οίκο φροντίδας ηλικιωμένων, είναι χρήσιμο να ρωτήσετε εκ των προτέρων ποιο είναι το πρόγραμμά τους για την ημέρα των Χριστουγέννων, ιδιαίτερα εάν ισχύουν περιορισμοί για τον κορωνοϊό. Ενημερωθείτε από νωρίς, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να αλλάξετε τα σχέδιά σας.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!