Χριστούγεννα. Όλοι τα λαχταράμε και όλοι τα προσμένουμε. Τι συμβαίνει όμως, όταν παράλληλα με την προσμονή των Χριστουγέννων, έχουμε και την προσμονή του μωρού μας; Τα Χριστούγεννα για τις εγκύους αποτελούν μία εποχή με ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση που μπορεί όμως να κρύβει κάποιες διατροφικές παγίδες.

Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί και, εάν είστε σε ενδιαφέρουσα, κάντε τις γιορτές πιο ενδιαφέρουσες, αποφεύγοντας τους διατροφικούς κινδύνους.

 

Ο πρώτος κανόνας – αν δεν το ξέρεις, μην το τρως

Ως μέλλουσα μαμά, λόγω αλλαγών στο ανοσοποιητικό σας σύστημα, είστε πιο επιρρεπής σε τροφικές δηλητηριάσεις, οι οποίες μπορούν να έχουν μάλιστα μακροπρόθεσμες συνέπειες. Έτσι ο πρώτος κανόνας που πρέπει να τηρείτε απαραίτητα σε κάθε ρεβεγιόν, πάρτι, φιλικό ή οικογενειακό τραπέζι κλπ, είναι: αν δεν το ξέρεις, μην το τρως.

Εάν δεν είστε σίγουρες για το πώς έχει ετοιμαστεί το φαγητό, ρωτήστε – δεν είναι ντροπή. Αν οι απαντήσεις δεν σας ικανοποιούν, αποφύγετέ το. Είναι πάντα καλύτερο να προσέχεις από το να μετανιώνεις.

 

Ξεχάστε τις δίαιτες των εορτών

Ίσως στο παρελθόν να κάνατε κάποιες δίαιτες – αστραπή με σκοπό να χωρέσετε στο αγαπημένο σας φόρεμα των Χριστουγέννων. Όμως τώρα, δεν είστε μόνες σας. Πρέπει να σκεφθείτε και το “ευ ζην” του μωρού που θα φέρετε στον κόσμο. Η σύστασή μας είναι να ξεχάσετε τις αποτοξινώσεις και τις δίαιτες, χωρίς φυσικά να φτάσετε στο άλλο άκρο.

 

Προσοχή στα θαλασσινά

Ψάρια και θαλασσινά είναι μία ποιοτική πηγή μετάλλων και βιταμινών. Όμως, ιδιαίτερα την περίοδο των εορτών, με το μαγείρεμά τους σε σπίτια και εστιατόρια να είναι πολλές φορές βιαστικό και ημιτελές, χρειάζεται προσοχή. Προσπαθήστε να αποφύγετε οστρακόδερμα, καβούρια, αστακούς, γαρίδες, κλπ, έστω και αν σας προκαλούν από τον εορταστικό μπουφέ.

Επίσης, καλό θα ήταν να αποφύγετε το σούσι σε εστιατόριο που χρησιμοποιεί φρέσκο ψάρι ως πρώτη ύλη. Ο καπνιστός σολομός είναι σε γενικές γραμμές ασφαλής, εκτός και αν έχει μείνει στον μπουφέ πολλές ώρες, οπότε είναι επικίνδυνος για λιστερίωση (λοίμωξη που προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα).

 

Κρέατα και αλλαντικά

Η γαλοπούλα που περίσσεψε μπορεί να φαγωθεί εντός δύο ημερών χωρίς πρόβλημα. Όσον αφορά τα αλλαντικά, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα άψητα, όπως προσούτο, σαλάμι, πεπερόνι ή τσορίθο, έστω και αν έχουν την τιμητική τους σχεδόν σε κάθε χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Παράσιτα στα εν λόγω αλλαντικά μπορούν να προκαλέσουν συγγενή τοξοπλάσμωση, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη για το έμβρυο νόσο.

 

Τυριά

Τα τυριά είναι πανταχού παρόντα, σε κάθε εορταστικό τραπέζι. Ορισμένα τυριά μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για λιστερίωση, και για αυτό πρέπει να αποφεύγονται. Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα σκληρά και ημίσκληρα τυριά είναι ασφαλή, ενώ για τα τυριά ωρίμανσης καλό θα είναι να περιμένετε για μετά την εγκυμοσύνη.

Ποια τυριά να αποφύγετε:

  • Γκοργκοντζόλα
  • Καμπεμπέρ
  • Μπλε τυρί Δανίας
  • Μπρι
  • Ροκφόρ

Ποια τυριά να καταναλώνετε:

  • Γραβιέρα
  • Ένταμ
  • Κασέρι
  • Μοτσαρέλα
  • Παρμεζάνα
  • Προβολόνε
  • Σκληρό πεκορίνο
  • Φέτα
  • Χαλούμι
  • Επίσης, όλα τα γιαούρτια είναι ασφαλή.

 

Γλυκά, κέικ και σοκολάτες

Τα αγαπημένα σας μελομακάρονα, οι δίπλες ή οι κουραμπιέδες είναι όλα στην επιτρεπόμενη λίστα. Ωστόσο, προσπαθήστε να μην το παρακάνετε, καθώς οι θερμίδες και τα λιπαρά συσσωρεύονται πολύ εύκολα. Για όλα τα σπιτικά γλυκά των Χριστουγέννων, βασιλόπιτες, κέικ, κλπ, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ωμό αυγό στα συστατικά τους.

Όσον αφορά τη λιχουδιά στην οποία δύσκολα αντιστεκόσασταν και πριν την εγκυμοσύνη, μία σοκολάτα δεν απαγορεύεται. Αυτό που πρέπει να προσέξετε; Η περιεκτικότητά της σε καφεΐνη, καθώς το όριο για τις εγκυμονούσες είναι στα 200 mg την ημέρα. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερη καφεΐνη από τη σοκολάτα γάλακτος.

 

Αλκοόλ

Ξεχάστε τα πρωτοχρονιάτικα cocktails και ανακαλύψτε τα mocktails! Πρόκειται για ποτά χωρίς καθόλου αλκοόλ που δημιουργούνται από χυμούς φρούτων και “μιμούνται” τα αγαπημένα σας cocktails, κάποιες φορές μάλιστα και με μεγαλύτερη απόλαυση από το πρωτότυπο. Εάν είστε έγκυος, το mojito που συνηθίζατε να απολαμβάνετε, μπορεί να γίνει πλέον “nojito”! Εναλλακτική λύση του αλκοόλ αποτελεί πάντα το ανθρακούχο νερό.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!