Σχεδόν όλοι μας είμαστε εξοικειωμένοι με τη χριστουγεννιάτικη ιστορία του μίζερου και τσιγκούνη Εμπενίζερ Σκρουτζ. Ο μύθος του, που ξεκίνησε σαν νουβέλα του Καρόλου Ντίκενς το 1843, έγινε ταινία τον εικοστό αιώνα, ταινία κινουμένων σχεδίων τον εικοστό πρώτο αιώνα, και συνεχίζει να συνεπαίρνει μικρούς και μεγάλους, ακόμη και σήμερα.

Αυτό που ίσως όμως, οι περισσότεροι από εμάς δεν γνωρίζουμε είναι ότι υπήρχε και άλλος τρόπος να επηρεαστεί ο σκληρόκαρδος Σκρουτζ και να δείξει το καλό του πρόσωπο, πέρα από την επίσκεψη του Πνεύματος των Χριστουγέννων. Ποιος; Η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση! Διαβάστε στο άρθρο μας που ακολουθεί πώς η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, και μάλιστα, όσο πιο νωρίς γίνεται, βελτιώνει τη διάθεση και φροντίστε να είστε από τους πρώτους που διακοσμούν κάθε χρόνο.

 

Πώς βοηθά το τελετουργικό της διακόσμησης

Σύμφωνα με έρευνες, όταν οι άνθρωποι ασχολούνται με τελετουργικά, όπως η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, μπορούν να δουν σημαντική διαφορά στην ανακούφιση της θλίψης. Συγκεκριμένα, μελέτη του Harvard Business School εξέτασε ανθρώπους που συμμετείχαν σε τελετουργικά και παραδόσεις, αφού είχαν βιώσει διαφορετικούς τύπους απώλειας, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου ενός αγαπημένου προσώπου ή μιας αποτυχημένης σχέσης.

Τα αποτελέσματα; Άκρως ενδιαφέροντα. Διαπιστώθηκε ότι ενώ οι συμπεριφορές ποικίλλουν μεταξύ των ανθρώπων και των πολιτισμών, τελετουργίες όπως η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, μετριάζουν τη θλίψη και επαναφέρουν το συναίσθημα ελέγχου ενός ατόμου στη ζωή. Με άλλα λόγια, όταν υπάρχει χάος γύρω μας, οι τελετουργίες, και μάλιστα όταν γίνονται νωρίς, μας βοηθούν να ανακτήσουμε τον έλεγχο.

Τι σημαίνει αυτό για εσάς; Ακόμη, και αν δεν έχετε βιώσει κάποιο πρόσφατο επεισόδιο θλίψης, ανεβείτε στο πατάρι (ή κατεβείτε στο υπόγειο) και φέρτε στο σαλόνι, όλα τα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά, εάν θέλετε να τονώσετε τη διάθεσή σας. Να τονίσουμε ότι οι ειδικοί συμφωνούν ότι εκτός από τη διακόσμηση, η ενασχόληση με τη χριστουγεννιάτικη μαγειρική ή η παρακολούθηση ταινιών με εορταστικά θέματα μπορεί επίσης να βοηθήσει.

 

Η δύναμη της νοσταλγίας

Επιπλέον, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η επιστροφή σε συμπεριφορές που είχατε κατά τη διάρκεια της παιδικής σας ηλικίας, όπως για παράδειγμα να κρεμάτε τις μπάλες στο δένδρο ή να το στολίζετε με φωτάκια, μπορεί να κάνει θαύματα για τη διάθεσή σας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τις μέρες των Χριστουγέννων, πολλοί από εμάς νιώθουμε ότι “γινόμαστε πάλι παιδιά” (είτε έχουμε παιδιά είτε όχι).

 

Χρώματα, σχέδια και μοτίβα

Ένας επιπλέον παράγοντας της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης που βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης είναι τα φωτεινά χρώματα, αλλά και τα φώτα που αναβοσβήνουν. Μάλιστα, μελέτη που διεξήχθη από το Ελβετικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι η έκθεση στο χρώμα μπορεί να μειώσει το άγχος.

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση δύο μελετών σε τουλάχιστον 60 άτομα στα οποία χρησιμοποιήθηκε χρωματοθεραπεία, οι Ελβετοί ερευνητές κατέγραψαν μείωση στα επίπεδα στρες, συγκρίνοντας τις βαθμολογίες πριν και μετά.

Μην το καθυστερείτε λοιπόν. Βγάλτε τις πολύχρωμες μπάλες με τα όμορφα χριστουγεννιάτικα σχέδια και μοτίβα από τα κουτιά τους και στολίστε. Και αν τυχόν έχουν σπάσει οι περισσότερες, είναι μια υπέροχη ευκαιρία να ψωνίσετε καινούριες μαζί με το έτερό σας ήμισυ, τα παιδιά ή οποιοδήποτε άλλο αγαπημένο σας πρόσωπο!

 

Η διακόσμηση βελτιώνει και την κοινωνικότητα

Τέλος, υπάρχει και μία παράμετρος που αξίζει να αναφερθεί και που πιθανόν να μην τη φανταζόσασταν ποτέ. Η διακόσμηση δεν βελτιώνει μόνο τη δική σας διάθεση, αλλά και τον τρόπο που σας βλέπουν οι άλλοι. Συγκεκριμένα, έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο έγκυρο ακαδημαϊκό περιοδικό Journal of Environmental Psychology, δείχνει ότι όταν οι άνθρωποι βλέπουν ένα σπίτι διακοσμημένο για τις γιορτές, τείνουν να θεωρούν τους κατοίκους του συγκεκριμένου σπιτιού ως πιο κοινωνικούς και προσιτούς.

Επίλογος

Η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση βοηθά τόσο στη βελτίωση της δικής σας διάθεσης όσο και στο πώς σας βλέπουν οι άλλοι. Ακόμη και αν φέτος δεν έχετε στολίσει, εκμεταλλευθείτε τις ημέρες που απομένουν και βάλτε χρώμα και αισιοδοξία στη ζωή σας. Και του χρόνου, θυμηθείτε να στολίσετε νωρίτερα από ποτέ!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!